To mięso eksportujemy w tonach, a zjadamy w gramach. Jest zdrowsze od kurczaka

Jest tłusta, nieco kaloryczna, ale jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna. Gęsina to mięso, które Polacy eksportują na potęgę, a zjadają niewiele. Dlaczego tak jest? I z jakiego powodu warto przekonać się do polskich gęsi? Przyjrzyjmy się temu dokładniej.

Gęsina. Dlaczego spożywamy jej tak niewiele?Gęsina. Dlaczego spożywamy jej tak niewiele?
Źródło zdjęć: © canva.com

Jeszcze 12 lat temu spożycie gęsiny w Polsce było tak znikome, że całe można było przypisać serwującym ją odświętnie restauracjom. Statystyczny Polak zjadał wtedy 170 gramów gęsiny rocznie, co w porównaniu z kurczakiem (ponad 20 kg rocznie) jest liczbą niewartą rozprawki.

Najnowsze dane (z tych statystyk, które udało nam się znaleźć, pochodzących z końcówki 2021 roku — red.) mówią o wzroście konsumpcji gęsiny. Pół kilograma rocznie to jednak nadal niesatysfakcjonujący wynik; zwłaszcza biorąc pod uwagę szlachetne właściwości mięsa z gęsi, o których za moment opowiemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Gęsina w Polsce

Według entuzjastów gęsiny na talerzu końcówka jesieni i początek zimy to najlepszy czas na zjedzenie tego konkretnego rodzaju mięsa. Dlaczego? Otóż hodowla gęsiny, w której Polacy tak mocno dominują na tle europejskim, jest sektorem sezonowym. Ubój kończy się w listopadzie, i to właśnie wtedy, zdaniem smakoszy, gęś jest najświeższa, najtłustsza i najsmaczniejsza.

Jeśli zaś o samą hodowlę gęsi chodzi, to zgodnie z danymi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Polacy są jednymi z największych producentów w Unii Europejskiej. Mimo to większość tego dobra narodowego dalej idzie na eksport. Najwięcej polskiej gęsiny trafia do Niemców, a następnie: Chińczyków, Czechów i Francuzów. A dlaczego warto przeciwstawić się temu trendowi i zacząć zmasowaną akcję popularyzacji gęsiny w Polsce?

Gęsina to mięso tłuste, ale zdrowe
Gęsina to mięso tłuste, ale zdrowe © canva.com

Jedz gęsinę i bądź zdrowy

Przebywającym na dietach odchudzających osobom nie mamy do przekazania samych dobrych wieści. Gęsina, jako wyjątkowo tłuste mięso, zawiera około trzech razy więcej kalorii, niż inny drób — kurczak czy indyk. Trzeba tu jednak wyraźnie zaznaczyć, że lwią część zawartych w gęsi tłuszczów stanowią zdrowe kwasy omega-3 oraz omega-6. O ich pozytywnym wpływie na kondycję ludzkiego organizmu można pisać i pisać.

Poza tym gęsina to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, witamin: A, B (głównie niacyny) i C, a także minerałów: potasu, żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Należy również zwrócić uwagę na to, że dość dużym plusem jest skala produkcji gęsiny w Polsce. Wielokrotnie mniejsze zapotrzebowanie niż na kurczaka sprawia, że gęsi pochodzą z ekologicznych i zapewniających ptakom godne warunki hodowli.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce