To mięso eksportujemy w tonach, a zjadamy w gramach. Jest zdrowsze od kurczaka
Jest tłusta, nieco kaloryczna, ale jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna. Gęsina to mięso, które Polacy eksportują na potęgę, a zjadają niewiele. Dlaczego tak jest? I z jakiego powodu warto przekonać się do polskich gęsi? Przyjrzyjmy się temu dokładniej.
29.10.2023 06:58
Jeszcze 12 lat temu spożycie gęsiny w Polsce było tak znikome, że całe można było przypisać serwującym ją odświętnie restauracjom. Statystyczny Polak zjadał wtedy 170 gramów gęsiny rocznie, co w porównaniu z kurczakiem (ponad 20 kg rocznie) jest liczbą niewartą rozprawki.
Najnowsze dane (z tych statystyk, które udało nam się znaleźć, pochodzących z końcówki 2021 roku — red.) mówią o wzroście konsumpcji gęsiny. Pół kilograma rocznie to jednak nadal niesatysfakcjonujący wynik; zwłaszcza biorąc pod uwagę szlachetne właściwości mięsa z gęsi, o których za moment opowiemy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gęsina w Polsce
Według entuzjastów gęsiny na talerzu końcówka jesieni i początek zimy to najlepszy czas na zjedzenie tego konkretnego rodzaju mięsa. Dlaczego? Otóż hodowla gęsiny, w której Polacy tak mocno dominują na tle europejskim, jest sektorem sezonowym. Ubój kończy się w listopadzie, i to właśnie wtedy, zdaniem smakoszy, gęś jest najświeższa, najtłustsza i najsmaczniejsza.
Jeśli zaś o samą hodowlę gęsi chodzi, to zgodnie z danymi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Polacy są jednymi z największych producentów w Unii Europejskiej. Mimo to większość tego dobra narodowego dalej idzie na eksport. Najwięcej polskiej gęsiny trafia do Niemców, a następnie: Chińczyków, Czechów i Francuzów. A dlaczego warto przeciwstawić się temu trendowi i zacząć zmasowaną akcję popularyzacji gęsiny w Polsce?
Jedz gęsinę i bądź zdrowy
Przebywającym na dietach odchudzających osobom nie mamy do przekazania samych dobrych wieści. Gęsina, jako wyjątkowo tłuste mięso, zawiera około trzech razy więcej kalorii, niż inny drób — kurczak czy indyk. Trzeba tu jednak wyraźnie zaznaczyć, że lwią część zawartych w gęsi tłuszczów stanowią zdrowe kwasy omega-3 oraz omega-6. O ich pozytywnym wpływie na kondycję ludzkiego organizmu można pisać i pisać.
Poza tym gęsina to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, witamin: A, B (głównie niacyny) i C, a także minerałów: potasu, żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Należy również zwrócić uwagę na to, że dość dużym plusem jest skala produkcji gęsiny w Polsce. Wielokrotnie mniejsze zapotrzebowanie niż na kurczaka sprawia, że gęsi pochodzą z ekologicznych i zapewniających ptakom godne warunki hodowli.