Która część kurczaka jest najzdrowsza? Pierś czy podudzie? Już wszystko jasne

Każdy z nas wie, że kurczak to niskokaloryczne mięso. Jednak okazuje się również, że drób jest cennym sładnikiem diet leczniczych. Czy wiesz, która część kurczaka jest najzdrowsza?

Obrazekcanva.com
Agnieszka

Kurczak, a zdrowie

Obrazek
Soczysty kurczak - Pyszności

Mięso drobiowe często zjadamy na obiad. Wspaniale sprawdzi się w każdej formie, zarówno pieczonej, jak i smażonej. Kurczak to także świetny składnik zup. Rosół nie ma w sobie równych. Warto podkreślić, że drób jest wyjątkowo lekkostrawnym i niskokalorycznym mięsem. W związku z tym często gości w menu osób na diecie.

Okazuje się, że kurczak wyróżnia się cennymi wartościami odżywczymi. Mięso to stanowi świetne źródło pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy A, B, D oraz E. Kurczak ma wiele części, z których można przygotować rewelacyjne potrawy. Jednak, która z nich jest najzdrowsza?

Która część kurczaka jest najzdrowsza?

Obrazek
pixabay.com

Mięso kurczaka możemy podzielić na ciemne i białe. Ciemne znajduje się między innymi w udkach oraz podudziach. Natomiast białe w piersiach.

Należy zaznaczyć, że w ciemnym mięsie znajdziemy duże ilości mioglobiny, czyli białka, które przechowuje tlen w mięsie. Ciemne mięso charakteryzuje się również dużą zawartością tłuszczu oraz minerałów takich jak żelazo, czy cynk. Dodatkowo, ta część kurczaka zawiera cenny kwas foliowy, a także witaminę B5.

Białe mięso jest wyjątkowo niskokaloryczne. Oprócz tego wyróżnia się niskim poziomem cholesterolu. Stanowi bogate źródło witaminy B6 i B3.

Który rodzaj mięsa najlepiej jeść?

Który rodzaj mięsa najlepiej jeść? Wszystko zależy od naszych potrzeb. Jeśli dbamy o linię oraz o poziom cholesterolu, w takiej sytuacji najlepiej wybrać białe mięso. Jest ono również lekkostrawne. W związku z tym powinny jeść go wszystkie osoby zmagające się z problemami układu pokarmowego.

Ciemne mięso jest bardzo dobrym wyborem, jeśli zależy ci na uzupełnianiu niedoborów żelaza. Ta część zawiera najwięcej tego składnika. Należy podkreślić, że żelazo pełni bardzo ważną funkcję w naszym organizmie - bierze udział w przenoszeniu tlenu.

Jeśli chcesz przygotować danie z kurczakiem w roli głównej - wypróbuj nasz pyszny przepis na kurczaka pieczonego na piwie. Idealnie sprawdzi się na obiad!

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥