Która część kurczaka jest najzdrowsza? Pierś czy podudzie? Już wszystko jasne

Każdy z nas wie, że kurczak to niskokaloryczne mięso. Jednak okazuje się również, że drób jest cennym sładnikiem diet leczniczych. Czy wiesz, która część kurczaka jest najzdrowsza?

Obrazekcanva.com
Agnieszka

Kurczak, a zdrowie

Obrazek
Soczysty kurczak - Pyszności

Mięso drobiowe często zjadamy na obiad. Wspaniale sprawdzi się w każdej formie, zarówno pieczonej, jak i smażonej. Kurczak to także świetny składnik zup. Rosół nie ma w sobie równych. Warto podkreślić, że drób jest wyjątkowo lekkostrawnym i niskokalorycznym mięsem. W związku z tym często gości w menu osób na diecie.

Okazuje się, że kurczak wyróżnia się cennymi wartościami odżywczymi. Mięso to stanowi świetne źródło pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy A, B, D oraz E. Kurczak ma wiele części, z których można przygotować rewelacyjne potrawy. Jednak, która z nich jest najzdrowsza?

Która część kurczaka jest najzdrowsza?

Obrazek
pixabay.com

Mięso kurczaka możemy podzielić na ciemne i białe. Ciemne znajduje się między innymi w udkach oraz podudziach. Natomiast białe w piersiach.

Należy zaznaczyć, że w ciemnym mięsie znajdziemy duże ilości mioglobiny, czyli białka, które przechowuje tlen w mięsie. Ciemne mięso charakteryzuje się również dużą zawartością tłuszczu oraz minerałów takich jak żelazo, czy cynk. Dodatkowo, ta część kurczaka zawiera cenny kwas foliowy, a także witaminę B5.

Białe mięso jest wyjątkowo niskokaloryczne. Oprócz tego wyróżnia się niskim poziomem cholesterolu. Stanowi bogate źródło witaminy B6 i B3.

Który rodzaj mięsa najlepiej jeść?

Który rodzaj mięsa najlepiej jeść? Wszystko zależy od naszych potrzeb. Jeśli dbamy o linię oraz o poziom cholesterolu, w takiej sytuacji najlepiej wybrać białe mięso. Jest ono również lekkostrawne. W związku z tym powinny jeść go wszystkie osoby zmagające się z problemami układu pokarmowego.

Ciemne mięso jest bardzo dobrym wyborem, jeśli zależy ci na uzupełnianiu niedoborów żelaza. Ta część zawiera najwięcej tego składnika. Należy podkreślić, że żelazo pełni bardzo ważną funkcję w naszym organizmie - bierze udział w przenoszeniu tlenu.

Jeśli chcesz przygotować danie z kurczakiem w roli głównej - wypróbuj nasz pyszny przepis na kurczaka pieczonego na piwie. Idealnie sprawdzi się na obiad!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia