Która część kurczaka jest najzdrowsza? Pierś czy podudzie? Już wszystko jasne

Każdy z nas wie, że kurczak to niskokaloryczne mięso. Jednak okazuje się również, że drób jest cennym sładnikiem diet leczniczych. Czy wiesz, która część kurczaka jest najzdrowsza?

Obrazekcanva.com
Agnieszka

Kurczak, a zdrowie

Obrazek
Soczysty kurczak - Pyszności

Mięso drobiowe często zjadamy na obiad. Wspaniale sprawdzi się w każdej formie, zarówno pieczonej, jak i smażonej. Kurczak to także świetny składnik zup. Rosół nie ma w sobie równych. Warto podkreślić, że drób jest wyjątkowo lekkostrawnym i niskokalorycznym mięsem. W związku z tym często gości w menu osób na diecie.

Okazuje się, że kurczak wyróżnia się cennymi wartościami odżywczymi. Mięso to stanowi świetne źródło pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy A, B, D oraz E. Kurczak ma wiele części, z których można przygotować rewelacyjne potrawy. Jednak, która z nich jest najzdrowsza?

Która część kurczaka jest najzdrowsza?

Obrazek
pixabay.com

Mięso kurczaka możemy podzielić na ciemne i białe. Ciemne znajduje się między innymi w udkach oraz podudziach. Natomiast białe w piersiach.

Należy zaznaczyć, że w ciemnym mięsie znajdziemy duże ilości mioglobiny, czyli białka, które przechowuje tlen w mięsie. Ciemne mięso charakteryzuje się również dużą zawartością tłuszczu oraz minerałów takich jak żelazo, czy cynk. Dodatkowo, ta część kurczaka zawiera cenny kwas foliowy, a także witaminę B5.

Białe mięso jest wyjątkowo niskokaloryczne. Oprócz tego wyróżnia się niskim poziomem cholesterolu. Stanowi bogate źródło witaminy B6 i B3.

Który rodzaj mięsa najlepiej jeść?

Który rodzaj mięsa najlepiej jeść? Wszystko zależy od naszych potrzeb. Jeśli dbamy o linię oraz o poziom cholesterolu, w takiej sytuacji najlepiej wybrać białe mięso. Jest ono również lekkostrawne. W związku z tym powinny jeść go wszystkie osoby zmagające się z problemami układu pokarmowego.

Ciemne mięso jest bardzo dobrym wyborem, jeśli zależy ci na uzupełnianiu niedoborów żelaza. Ta część zawiera najwięcej tego składnika. Należy podkreślić, że żelazo pełni bardzo ważną funkcję w naszym organizmie - bierze udział w przenoszeniu tlenu.

Jeśli chcesz przygotować danie z kurczakiem w roli głównej - wypróbuj nasz pyszny przepis na kurczaka pieczonego na piwie. Idealnie sprawdzi się na obiad!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀