Która część kurczaka jest najzdrowsza? Pierś czy podudzie? Już wszystko jasne

Każdy z nas wie, że kurczak to niskokaloryczne mięso. Jednak okazuje się również, że drób jest cennym sładnikiem diet leczniczych. Czy wiesz, która część kurczaka jest najzdrowsza?

Obrazekcanva.com
Agnieszka

Kurczak, a zdrowie

Obrazek
Soczysty kurczak - Pyszności

Mięso drobiowe często zjadamy na obiad. Wspaniale sprawdzi się w każdej formie, zarówno pieczonej, jak i smażonej. Kurczak to także świetny składnik zup. Rosół nie ma w sobie równych. Warto podkreślić, że drób jest wyjątkowo lekkostrawnym i niskokalorycznym mięsem. W związku z tym często gości w menu osób na diecie.

Okazuje się, że kurczak wyróżnia się cennymi wartościami odżywczymi. Mięso to stanowi świetne źródło pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy A, B, D oraz E. Kurczak ma wiele części, z których można przygotować rewelacyjne potrawy. Jednak, która z nich jest najzdrowsza?

Która część kurczaka jest najzdrowsza?

Obrazek
pixabay.com

Mięso kurczaka możemy podzielić na ciemne i białe. Ciemne znajduje się między innymi w udkach oraz podudziach. Natomiast białe w piersiach.

Należy zaznaczyć, że w ciemnym mięsie znajdziemy duże ilości mioglobiny, czyli białka, które przechowuje tlen w mięsie. Ciemne mięso charakteryzuje się również dużą zawartością tłuszczu oraz minerałów takich jak żelazo, czy cynk. Dodatkowo, ta część kurczaka zawiera cenny kwas foliowy, a także witaminę B5.

Białe mięso jest wyjątkowo niskokaloryczne. Oprócz tego wyróżnia się niskim poziomem cholesterolu. Stanowi bogate źródło witaminy B6 i B3.

Który rodzaj mięsa najlepiej jeść?

Który rodzaj mięsa najlepiej jeść? Wszystko zależy od naszych potrzeb. Jeśli dbamy o linię oraz o poziom cholesterolu, w takiej sytuacji najlepiej wybrać białe mięso. Jest ono również lekkostrawne. W związku z tym powinny jeść go wszystkie osoby zmagające się z problemami układu pokarmowego.

Ciemne mięso jest bardzo dobrym wyborem, jeśli zależy ci na uzupełnianiu niedoborów żelaza. Ta część zawiera najwięcej tego składnika. Należy podkreślić, że żelazo pełni bardzo ważną funkcję w naszym organizmie - bierze udział w przenoszeniu tlenu.

Jeśli chcesz przygotować danie z kurczakiem w roli głównej - wypróbuj nasz pyszny przepis na kurczaka pieczonego na piwie. Idealnie sprawdzi się na obiad!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce