Która część kurczaka jest najzdrowsza? Pierś czy podudzie? Już wszystko jasne
Każdy z nas wie, że kurczak to niskokaloryczne mięso. Jednak okazuje się również, że drób jest cennym sładnikiem diet leczniczych. Czy wiesz, która część kurczaka jest najzdrowsza?
20.06.2022 08:37
Kurczak, a zdrowie
Mięso drobiowe często zjadamy na obiad. Wspaniale sprawdzi się w każdej formie, zarówno pieczonej, jak i smażonej. Kurczak to także świetny składnik zup. Rosół nie ma w sobie równych. Warto podkreślić, że drób jest wyjątkowo lekkostrawnym i niskokalorycznym mięsem. W związku z tym często gości w menu osób na diecie.
Okazuje się, że kurczak wyróżnia się cennymi wartościami odżywczymi. Mięso to stanowi świetne źródło pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy A, B, D oraz E. Kurczak ma wiele części, z których można przygotować rewelacyjne potrawy. Jednak, która z nich jest najzdrowsza?
Która część kurczaka jest najzdrowsza?
Mięso kurczaka możemy podzielić na ciemne i białe. Ciemne znajduje się między innymi w udkach oraz podudziach. Natomiast białe w piersiach.
Należy zaznaczyć, że w ciemnym mięsie znajdziemy duże ilości mioglobiny, czyli białka, które przechowuje tlen w mięsie. Ciemne mięso charakteryzuje się również dużą zawartością tłuszczu oraz minerałów takich jak żelazo, czy cynk. Dodatkowo, ta część kurczaka zawiera cenny kwas foliowy, a także witaminę B5.
Białe mięso jest wyjątkowo niskokaloryczne. Oprócz tego wyróżnia się niskim poziomem cholesterolu. Stanowi bogate źródło witaminy B6 i B3.
Który rodzaj mięsa najlepiej jeść?
Który rodzaj mięsa najlepiej jeść? Wszystko zależy od naszych potrzeb. Jeśli dbamy o linię oraz o poziom cholesterolu, w takiej sytuacji najlepiej wybrać białe mięso. Jest ono również lekkostrawne. W związku z tym powinny jeść go wszystkie osoby zmagające się z problemami układu pokarmowego.
Ciemne mięso jest bardzo dobrym wyborem, jeśli zależy ci na uzupełnianiu niedoborów żelaza. Ta część zawiera najwięcej tego składnika. Należy podkreślić, że żelazo pełni bardzo ważną funkcję w naszym organizmie - bierze udział w przenoszeniu tlenu.
Jeśli chcesz przygotować danie z kurczakiem w roli głównej - wypróbuj nasz pyszny przepis na kurczaka pieczonego na piwie. Idealnie sprawdzi się na obiad!