Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość

Na obiad w dzień Wszystkich Świętych sprawdzą się potrawy, które nie wymagają długich przygotowań w kuchni. Pierś kurczaka w kremowym sosie stanie na wysokości zadania i wielu osobom przypadnie do gustu.

Kurczak w sosie musztardowym świetnie pasuje do różnych dodatkówKurczak w sosie musztardowym świetnie pasuje do różnych dodatków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mięso kurczaka cieszy się ogromną popularnością w Polsce ze względu na łatwy i szybki sposób obróbki, delikatny smak mięsa, a także niską cenę. Jednak nie radzę, aby kierować się wyłączenie względami ekonomicznymi. Planując uroczysty obiad na Wszystkich Świętych, wybierz się do sklepu, który ma w ofercie produkty od lokalnych hodowców. Świeże filety pochodzące od kurczaków z wolnego wybiegu, karmionych w sposób ekologiczny, wyjdą jeszcze bardziej soczyste i o wiele zdrowsze.

Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika

Jakie dodatki do piersi z kurczaka?

Mięso w kremowym sosie świetnie komponuje się z ryżem lub ziemniakami. Ale jeśli masz ochotę na bardziej nieoczywiste smaki, do obiadu podaj pieczone bataty, dynię lub brukselkę. Jesienne warzywa polej oliwą wymieszaną z ziołami i czosnkiem, a jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj trochę papryczki chili. Obok zaserwuj sałatkę z rukolą, suszonymi pomidorami, serem fetą i orzechami włoskim, którą polejesz wyjątkowym dressingiem kawowym. Taki zestaw nie wymaga dużego nakładu pracy, a oczaruje wszystkich gości.

Przepis na kurczaka w sosie musztardowym

Dla wzbogacenia smaku i aromatu potrawy możesz dodać garść pieczarek lub grzybów leśnych.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki musztardy – może być stołowa, sarepska, krymska albo Dijon,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem.
  2. Drobno pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni z roztopionym masłem.
  3. Po chwili dodaj mięso i smaż na rumiany kolor (możesz dolać 1–2 łyżki oleju).
  4. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z musztardą. Przełóż do kurczaka i dokładnie wymieszaj. Przykryj patelnię i duś mięso w sosie przez 1–2 minuty, aby smaki lepiej się rozeszły.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
  6. Posyp natką pietruszki i koperkiem. Wymieszaj i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯