Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość

Na obiad w dzień Wszystkich Świętych sprawdzą się potrawy, które nie wymagają długich przygotowań w kuchni. Pierś kurczaka w kremowym sosie stanie na wysokości zadania i wielu osobom przypadnie do gustu.

Kurczak w sosie musztardowym świetnie pasuje do różnych dodatkówKurczak w sosie musztardowym świetnie pasuje do różnych dodatków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mięso kurczaka cieszy się ogromną popularnością w Polsce ze względu na łatwy i szybki sposób obróbki, delikatny smak mięsa, a także niską cenę. Jednak nie radzę, aby kierować się wyłączenie względami ekonomicznymi. Planując uroczysty obiad na Wszystkich Świętych, wybierz się do sklepu, który ma w ofercie produkty od lokalnych hodowców. Świeże filety pochodzące od kurczaków z wolnego wybiegu, karmionych w sposób ekologiczny, wyjdą jeszcze bardziej soczyste i o wiele zdrowsze.

Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika

Jakie dodatki do piersi z kurczaka?

Mięso w kremowym sosie świetnie komponuje się z ryżem lub ziemniakami. Ale jeśli masz ochotę na bardziej nieoczywiste smaki, do obiadu podaj pieczone bataty, dynię lub brukselkę. Jesienne warzywa polej oliwą wymieszaną z ziołami i czosnkiem, a jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj trochę papryczki chili. Obok zaserwuj sałatkę z rukolą, suszonymi pomidorami, serem fetą i orzechami włoskim, którą polejesz wyjątkowym dressingiem kawowym. Taki zestaw nie wymaga dużego nakładu pracy, a oczaruje wszystkich gości.

Przepis na kurczaka w sosie musztardowym

Dla wzbogacenia smaku i aromatu potrawy możesz dodać garść pieczarek lub grzybów leśnych.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki musztardy – może być stołowa, sarepska, krymska albo Dijon,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem.
  2. Drobno pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni z roztopionym masłem.
  3. Po chwili dodaj mięso i smaż na rumiany kolor (możesz dolać 1–2 łyżki oleju).
  4. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z musztardą. Przełóż do kurczaka i dokładnie wymieszaj. Przykryj patelnię i duś mięso w sosie przez 1–2 minuty, aby smaki lepiej się rozeszły.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
  6. Posyp natką pietruszki i koperkiem. Wymieszaj i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością