Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na obiad w dzień Wszystkich Świętych sprawdzą się potrawy, które nie wymagają długich przygotowań w kuchni. Pierś kurczaka w kremowym sosie stanie na wysokości zadania i wielu osobom przypadnie do gustu.
Mięso kurczaka cieszy się ogromną popularnością w Polsce ze względu na łatwy i szybki sposób obróbki, delikatny smak mięsa, a także niską cenę. Jednak nie radzę, aby kierować się wyłączenie względami ekonomicznymi. Planując uroczysty obiad na Wszystkich Świętych, wybierz się do sklepu, który ma w ofercie produkty od lokalnych hodowców. Świeże filety pochodzące od kurczaków z wolnego wybiegu, karmionych w sposób ekologiczny, wyjdą jeszcze bardziej soczyste i o wiele zdrowsze.
Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika
Jakie dodatki do piersi z kurczaka?
Mięso w kremowym sosie świetnie komponuje się z ryżem lub ziemniakami. Ale jeśli masz ochotę na bardziej nieoczywiste smaki, do obiadu podaj pieczone bataty, dynię lub brukselkę. Jesienne warzywa polej oliwą wymieszaną z ziołami i czosnkiem, a jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj trochę papryczki chili. Obok zaserwuj sałatkę z rukolą, suszonymi pomidorami, serem fetą i orzechami włoskim, którą polejesz wyjątkowym dressingiem kawowym. Taki zestaw nie wymaga dużego nakładu pracy, a oczaruje wszystkich gości.
Przepis na kurczaka w sosie musztardowym
Dla wzbogacenia smaku i aromatu potrawy możesz dodać garść pieczarek lub grzybów leśnych.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 200 ml śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki musztardy – może być stołowa, sarepska, krymska albo Dijon,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół pęczka koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem.
- Drobno pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni z roztopionym masłem.
- Po chwili dodaj mięso i smaż na rumiany kolor (możesz dolać 1–2 łyżki oleju).
- W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z musztardą. Przełóż do kurczaka i dokładnie wymieszaj. Przykryj patelnię i duś mięso w sosie przez 1–2 minuty, aby smaki lepiej się rozeszły.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
- Posyp natką pietruszki i koperkiem. Wymieszaj i podawaj z ulubionymi dodatkami.