Na Wszystkich Świętych nie piekę szarlotki. Sięgam po gruszki i mam deser jak z cukierni

Nie zawsze trzeba sięgać po jabłka, żeby poczuć smak jesieni. Ja wybieram inne owoce i robię z nich obłędne budyniowe ciasto. Moi goście się nim zajadają i od dawna proszą mnie o przepis.

Na Wszystkich Świętych robię ciasto z gruszkami i budyniemNa Wszystkich Świętych robię ciasto z gruszkami i budyniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesień pachnie jabłkami i cynamonem, z których robimy szarlotkę, ale tym razem warto sięgnąć po coś innego. Ciasto z gruszkami i budyniem to prosty sposób na domowy deser, który wygląda jak z cukierni. Gruszki sprawiają, że jest soczyste, a kremowy budyń dodaje mu delikatności i aksamitnej struktury. Nie wymaga skomplikowanych składników ani sprzętu. Ten deser jest idealny na Wszystkich Świętych, niedzielne popołudnie lub wtedy, gdy po prostu masz ochotę na coś słodkiego.

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Ciasto z gruszkami i budyniem

Składniki:

  • 1 kilogram gruszek,
  • 750 ml mleka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g miękkiego masła,
  • szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do małego garnka wlej połowę mleka i zacznij gotować. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, po czym wlej do gotującego się płynu. Mieszaj, aż masa zgęstnieje, następnie zestaw z ognia i odstaw do przestudzenia.
  2. Obierz gruszki, usuń z nich gniazda nasienne. Większość pokrój w ćwiartki, a jedną trzecią w cienkie plasterki. Te posłużą jako ozdoba ciasta.
  3. Do masła dawaj po jednym żółtku, cały czas miksując, aż masa stanie się puszysta. Wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Ubite na sztywno białka dodaj do masy i wszystko delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto powinno być gładkie i lekkie.
  5. Połowę ciasta przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na nim ćwiartki gruszek, a następnie równomiernie rozprowadź budyń. Przykryj drugą połową ciasta i ułóż na wierzchu plasterki gruszek.
  6. Deser piecz w 180°C przez około 60 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru.
  7. Wyjmij, ostudź i posyp cukrem pudrem. Ciasto z gruszkami i budyniem najlepiej smakuje w towarzystwie lodów śmietankowych.

To ciasto z gruszkami i budyniem ma w sobie wszystko, co lubimy jesienią, czyli prostotę, ciepło i kremową słodycz. Wilgotne, pachnące, z lekko chrupiącym wierzchem smakuje jak z najlepszej cukierni. Sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i jako elegancki deser po rodzinnym obiedzie.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce