Spróbuj, a nie pożałujesz. Nawet młode ziemniaczki nie mają z nim szans
Pieczony batat to pyszny i zdrowy produkt, który stanowczo zasługuje na więcej niż tylko miano dodatku do dań. W tej wersji jest pełnowartościowym posiłkiem, który możesz zaserwować swojej rodzinie na kolację.
Pieczone bataty to jedno z dań, które robię najczęściej gdy nie mam pomysłu na obiad. Jeśli nie jesteś fanem kurczaka, możesz użyć mięsa mielonego, tofu lub sera halloumi, a warzywa dobierz według własnych upodobań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu
Czy bataty są zdrowsze od ziemniaków?
Niestety, ale odpowiedź jest niejednoznaczna. Oba warzywa mają swoje zalety i dobrze, jeśli pojawiają się w diecie naprzemiennie. Mimo wielu podobieństw różnią się nie tylko smakiem i kolorem, ale także wartością odżywczą i właściwościami zdrowotnymi. Bataty wyróżniają się przede wszystkim wysoką zawartością witaminy A, natomiast ziemniaki dostarczają więcej witamin z grupy B, potasu oraz witaminy C, która występuje w ich skórce.
Przepis na pieczone bataty z dodatkami:
Warto jest spojrzeć na bataty szerzej niż tylko jako osobny element talerza, który zajmuje miejsce obok mięsa i surówki. Dzięki swojemu charakterystycznemu lekko słodkiemu smakowi, nadaje potrawom wyjątkowego smaku i zasługuje na bycie gwiazdą talerza.
Składniki:
- 1 duży batat,
- pierś z kurczaka,
- czerwona cebula,
- 30 g startego sera żółtego,
- papryka,
- 2 łyżki oliwy,
- kilka listków świeżej kolendry,
- przyprawa gyros,
- przyprawa ostra papryka,
- szczypta soli,
- łyżka kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Nie obieraj batata. Zamiast tego dokładnie go umyj, osusz i natnij wzdłuż szerszego boku.
- Następnie użyj widelca i dynamicznie wbij go kilka razy w warzywo. Dzięki temu twój batat lepiej się upiecze.
- Wlej łyżkę oliwy do miski, dodaj sól, ostrą paprykę i wymieszaj. Przy pomocy pędzla rozprowadź oliwę z przyprawami po batacie i wstaw go do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie, wbij w niego drewniany patyczek (taki jak do szaszłyków). Jeśli wciąż będzie twardy w środku, zostaw go jeszcze na 15 minut.
- W czasie gdy batat jest w piekarniku, przygotuj warzywa. Pokrój cebulę i paprykę w paski. Następnie rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć na nią wszystko.
- Pokrój kurczaka w grubą kostkę, obtocz w przyprawie gyros i gdy warzywa lekko zmiękną, wrzuć go na patelnię.
- Smaż do momentu w którym kurczak nie będzie gotowy.
- Po upływie czasu pieczenia, wyjmij batata z piekarnika.
- Za pomocą widelca rozszerz nacięcie, które zrobiłeś wcześniej.
- Nałóż warzywa z kurczakiem do batata i obok niego.
- Na koniec posiekaj kilka listków kolendry i posyp na wierzchu.
- Podawaj z kleksem kwaśniej śmietany.