Spróbuj, a nie pożałujesz. Nawet młode ziemniaczki nie mają z nim szans

Pieczony batat to pyszny i zdrowy produkt, który stanowczo zasługuje na więcej niż tylko miano dodatku do dań. W tej wersji jest pełnowartościowym posiłkiem, który możesz zaserwować swojej rodzinie na kolację.

Pieczony batat z kurczakiem i dodatkami Pieczony batat z kurczakiem i dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczone bataty to jedno z dań, które robię najczęściej gdy nie mam pomysłu na obiad. Jeśli nie jesteś fanem kurczaka, możesz użyć mięsa mielonego, tofu lub sera halloumi, a warzywa dobierz według własnych upodobań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Czy bataty są zdrowsze od ziemniaków?

Niestety, ale odpowiedź jest niejednoznaczna. Oba warzywa mają swoje zalety i dobrze, jeśli pojawiają się w diecie naprzemiennie. Mimo wielu podobieństw różnią się nie tylko smakiem i kolorem, ale także wartością odżywczą i właściwościami zdrowotnymi. Bataty wyróżniają się przede wszystkim wysoką zawartością witaminy A, natomiast ziemniaki dostarczają więcej witamin z grupy B, potasu oraz witaminy C, która występuje w ich skórce.

Przepis na pieczone bataty z dodatkami:

Warto jest spojrzeć na bataty szerzej niż tylko jako osobny element talerza, który zajmuje miejsce obok mięsa i surówki. Dzięki swojemu charakterystycznemu lekko słodkiemu smakowi, nadaje potrawom wyjątkowego smaku i zasługuje na bycie gwiazdą talerza.

Składniki:

  • 1 duży batat,
  • pierś z kurczaka,
  • czerwona cebula,
  • 30 g startego sera żółtego,
  • papryka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kilka listków świeżej kolendry,
  • przyprawa gyros,
  • przyprawa ostra papryka,
  • szczypta soli,
  • łyżka kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Nie obieraj batata. Zamiast tego dokładnie go umyj, osusz i natnij wzdłuż szerszego boku.
  3. Następnie użyj widelca i dynamicznie wbij go kilka razy w warzywo. Dzięki temu twój batat lepiej się upiecze.
  4. Wlej łyżkę oliwy do miski, dodaj sól, ostrą paprykę i wymieszaj. Przy pomocy pędzla rozprowadź oliwę z przyprawami po batacie i wstaw go do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie, wbij w niego drewniany patyczek (taki jak do szaszłyków). Jeśli wciąż będzie twardy w środku, zostaw go jeszcze na 15 minut.
  5. W czasie gdy batat jest w piekarniku, przygotuj warzywa. Pokrój cebulę i paprykę w paski. Następnie rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć na nią wszystko.
  6. Pokrój kurczaka w grubą kostkę, obtocz w przyprawie gyros i gdy warzywa lekko zmiękną, wrzuć go na patelnię.
  7. Smaż do momentu w którym kurczak nie będzie gotowy.
  8. Po upływie czasu pieczenia, wyjmij batata z piekarnika.
  9. Za pomocą widelca rozszerz nacięcie, które zrobiłeś wcześniej.
  10. Nałóż warzywa z kurczakiem do batata i obok niego.
  11. Na koniec posiekaj kilka listków kolendry i posyp na wierzchu.
  12. Podawaj z kleksem kwaśniej śmietany.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa