Spróbuj, a nie pożałujesz. Nawet młode ziemniaczki nie mają z nim szans

Pieczony batat to pyszny i zdrowy produkt, który stanowczo zasługuje na więcej niż tylko miano dodatku do dań. W tej wersji jest pełnowartościowym posiłkiem, który możesz zaserwować swojej rodzinie na kolację.

Pieczony batat z kurczakiem i dodatkami Pieczony batat z kurczakiem i dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczone bataty to jedno z dań, które robię najczęściej gdy nie mam pomysłu na obiad. Jeśli nie jesteś fanem kurczaka, możesz użyć mięsa mielonego, tofu lub sera halloumi, a warzywa dobierz według własnych upodobań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Czy bataty są zdrowsze od ziemniaków?

Niestety, ale odpowiedź jest niejednoznaczna. Oba warzywa mają swoje zalety i dobrze, jeśli pojawiają się w diecie naprzemiennie. Mimo wielu podobieństw różnią się nie tylko smakiem i kolorem, ale także wartością odżywczą i właściwościami zdrowotnymi. Bataty wyróżniają się przede wszystkim wysoką zawartością witaminy A, natomiast ziemniaki dostarczają więcej witamin z grupy B, potasu oraz witaminy C, która występuje w ich skórce.

Przepis na pieczone bataty z dodatkami:

Warto jest spojrzeć na bataty szerzej niż tylko jako osobny element talerza, który zajmuje miejsce obok mięsa i surówki. Dzięki swojemu charakterystycznemu lekko słodkiemu smakowi, nadaje potrawom wyjątkowego smaku i zasługuje na bycie gwiazdą talerza.

Składniki:

  • 1 duży batat,
  • pierś z kurczaka,
  • czerwona cebula,
  • 30 g startego sera żółtego,
  • papryka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kilka listków świeżej kolendry,
  • przyprawa gyros,
  • przyprawa ostra papryka,
  • szczypta soli,
  • łyżka kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Nie obieraj batata. Zamiast tego dokładnie go umyj, osusz i natnij wzdłuż szerszego boku.
  3. Następnie użyj widelca i dynamicznie wbij go kilka razy w warzywo. Dzięki temu twój batat lepiej się upiecze.
  4. Wlej łyżkę oliwy do miski, dodaj sól, ostrą paprykę i wymieszaj. Przy pomocy pędzla rozprowadź oliwę z przyprawami po batacie i wstaw go do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie, wbij w niego drewniany patyczek (taki jak do szaszłyków). Jeśli wciąż będzie twardy w środku, zostaw go jeszcze na 15 minut.
  5. W czasie gdy batat jest w piekarniku, przygotuj warzywa. Pokrój cebulę i paprykę w paski. Następnie rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć na nią wszystko.
  6. Pokrój kurczaka w grubą kostkę, obtocz w przyprawie gyros i gdy warzywa lekko zmiękną, wrzuć go na patelnię.
  7. Smaż do momentu w którym kurczak nie będzie gotowy.
  8. Po upływie czasu pieczenia, wyjmij batata z piekarnika.
  9. Za pomocą widelca rozszerz nacięcie, które zrobiłeś wcześniej.
  10. Nałóż warzywa z kurczakiem do batata i obok niego.
  11. Na koniec posiekaj kilka listków kolendry i posyp na wierzchu.
  12. Podawaj z kleksem kwaśniej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯