PrzepisDania główneBataty pieczone na 4 oryginalne sposoby

Bataty pieczone na 4 oryginalne sposoby

Bataty pieczone na 4 oryginalne sposoby
Pyszności

06.05.2019 17:00, aktual.: 07.05.2019 10:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bataty pieczone to doskonały materiał do przygotowania pysznego posiłku i to aż na 4 różne sposoby.

Jeśli więc lubisz słodkie ziemniaki, koniecznie musisz zapoznać się z całym przepisem. Jednocześnie polecamy recepturę na przygotowanie nuggetsy z batatów.

Składniki:

Druga opcja

  1. 2 szt. jajka
  2. 1 szczypta sól
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 2 szt. batat
  5. 1/2 szkl. cheddar
  6. 1/2 szkl. bekon

Trzecia opcja

  1. 2 szt. batat
  2. 1/2 szkl. cheddar
  3. 1/2 szkl. salami pokrojone
  4. 1/2 szkl. czarna fasola
  5. 1/2 szt. pomidor pokrojony w kostkę

Pierwsza opcja

  1. 2 szt. batat
  2. 1/2 szkl. cheddar starty
  3. 1/2 szkl. bekon
  4. 1/2 szkl. brokuł posiekany
  5. 2 łyżki serek śmietankowy
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz

Czwarta opcja

  1. 2 szt. batat
  2. 4 plastry bekon
  3. 1/4 szkl. szczypiorek
  4. 2-3 łyżki śmietanka 18%
  5. 1/4 szkl. cheddar
  6. 2 garści mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Zrób w batatach otwory przy pomocy widelca. Polej oliwą z oliwek, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

2. Dwa pierwsze bataty natnij i wyjmij zawartość, po czym połącz z cheddarem, podgotowanym brokułem, bekonem, serkiem śmietankowym, solą i pieprzem. Umieść w batatach, posyp cheddarem i bekonem. Ponownie ułóż na formie pieczenia.

Obraz

3. Z dwóch kolejnych batatów usuń zawartość. Posyp solą i pieprzem. Następnie dodaj cheddar, bekon i jajko. Ponownie użyj soli, dodaj również szczypiorek i cheddar.

Obraz

4. Zawartość kolejnych dwóch batatów połącz tym razem z salami, czarną fasolą i cheddarem. Przełóż do batatów, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, sól oraz pieprz.

Obraz

5. I na koniec zawartość ostatnich batatów połącz z bekonem, szczypiorkiem, śmietanką 18% i cheddarem. Umieść w batatach i posyp mozzarellą.

Obraz

6. Wstaw wszystkie bataty jeszcze raz do piekarnika. Tym razem na 15 minut. Smacznego!

Obraz