Bataty pieczone na 4 oryginalne sposoby

Bataty pieczone to doskonały materiał do przygotowania pysznego posiłku i to aż na 4 różne sposoby.

Obrazek
Pyszności

Jeśli więc lubisz słodkie ziemniaki, koniecznie musisz zapoznać się z całym przepisem. Jednocześnie polecamy recepturę na przygotowanie nuggetsy z batatów.

Składniki:

Druga opcja

  1. 2 szt. jajka
  2. 1 szczypta sól
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 2 szt. batat
  5. 1/2 szkl. cheddar
  6. 1/2 szkl. bekon

Trzecia opcja

  1. 2 szt. batat
  2. 1/2 szkl. cheddar
  3. 1/2 szkl. salami pokrojone
  4. 1/2 szkl. czarna fasola
  5. 1/2 szt. pomidor pokrojony w kostkę

Pierwsza opcja

  1. 2 szt. batat
  2. 1/2 szkl. cheddar starty
  3. 1/2 szkl. bekon
  4. 1/2 szkl. brokuł posiekany
  5. 2 łyżki serek śmietankowy
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz

Czwarta opcja

  1. 2 szt. batat
  2. 4 plastry bekon
  3. 1/4 szkl. szczypiorek
  4. 2-3 łyżki śmietanka 18%
  5. 1/4 szkl. cheddar
  6. 2 garści mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Zrób w batatach otwory przy pomocy widelca. Polej oliwą z oliwek, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Dwa pierwsze bataty natnij i wyjmij zawartość, po czym połącz z cheddarem, podgotowanym brokułem, bekonem, serkiem śmietankowym, solą i pieprzem. Umieść w batatach, posyp cheddarem i bekonem. Ponownie ułóż na formie pieczenia.

Obrazek

3. Z dwóch kolejnych batatów usuń zawartość. Posyp solą i pieprzem. Następnie dodaj cheddar, bekon i jajko. Ponownie użyj soli, dodaj również szczypiorek i cheddar.

Obrazek

4. Zawartość kolejnych dwóch batatów połącz tym razem z salami, czarną fasolą i cheddarem. Przełóż do batatów, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, sól oraz pieprz.

Obrazek

5. I na koniec zawartość ostatnich batatów połącz z bekonem, szczypiorkiem, śmietanką 18% i cheddarem. Umieść w batatach i posyp mozzarellą.

Obrazek

6. Wstaw wszystkie bataty jeszcze raz do piekarnika. Tym razem na 15 minut. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥