Bataty pieczone na 4 oryginalne sposoby

Bataty pieczone to doskonały materiał do przygotowania pysznego posiłku i to aż na 4 różne sposoby.

Obrazek
Pyszności

Jeśli więc lubisz słodkie ziemniaki, koniecznie musisz zapoznać się z całym przepisem. Jednocześnie polecamy recepturę na przygotowanie nuggetsy z batatów.

Składniki:

Druga opcja

  1. 2 szt. jajka
  2. 1 szczypta sól
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 2 szt. batat
  5. 1/2 szkl. cheddar
  6. 1/2 szkl. bekon

Trzecia opcja

  1. 2 szt. batat
  2. 1/2 szkl. cheddar
  3. 1/2 szkl. salami pokrojone
  4. 1/2 szkl. czarna fasola
  5. 1/2 szt. pomidor pokrojony w kostkę

Pierwsza opcja

  1. 2 szt. batat
  2. 1/2 szkl. cheddar starty
  3. 1/2 szkl. bekon
  4. 1/2 szkl. brokuł posiekany
  5. 2 łyżki serek śmietankowy
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz

Czwarta opcja

  1. 2 szt. batat
  2. 4 plastry bekon
  3. 1/4 szkl. szczypiorek
  4. 2-3 łyżki śmietanka 18%
  5. 1/4 szkl. cheddar
  6. 2 garści mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Zrób w batatach otwory przy pomocy widelca. Polej oliwą z oliwek, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Dwa pierwsze bataty natnij i wyjmij zawartość, po czym połącz z cheddarem, podgotowanym brokułem, bekonem, serkiem śmietankowym, solą i pieprzem. Umieść w batatach, posyp cheddarem i bekonem. Ponownie ułóż na formie pieczenia.

Obrazek

3. Z dwóch kolejnych batatów usuń zawartość. Posyp solą i pieprzem. Następnie dodaj cheddar, bekon i jajko. Ponownie użyj soli, dodaj również szczypiorek i cheddar.

Obrazek

4. Zawartość kolejnych dwóch batatów połącz tym razem z salami, czarną fasolą i cheddarem. Przełóż do batatów, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, sól oraz pieprz.

Obrazek

5. I na koniec zawartość ostatnich batatów połącz z bekonem, szczypiorkiem, śmietanką 18% i cheddarem. Umieść w batatach i posyp mozzarellą.

Obrazek

6. Wstaw wszystkie bataty jeszcze raz do piekarnika. Tym razem na 15 minut. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend