Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Dobry sos do sałatki potrafi zamienić nawet prostą kompozycję w wyszukane danie. Myślisz o czymś ekstra na Wszystkich Świętych? Do klasycznego winegretu dodaj filiżankę "napoju bogów".
Częstym dodatkiem do klasycznego francuskiego sosu jest miód, który sprawia, że dressing nabiera przyjemnej słodyczy. Ale w poszukiwaniu idealnego smaku poszłam o krok dalej. Do znanej wszystkim kompozycji wlałam małą filiżankę czarnej kawy, którą zaparzyłam ją w chemexie, więc wyszła aromatyczna i delikatna. W zależności od rodzaju zmielonych ziaren, jak i sposobu parzenia, sos będzie charakteryzował się różnym stosunkiem kwasowości do goryczki.
Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać
Do jakich sałatek pasuje aromatyczny kawowy sosik?
Dressing możesz wykorzystać do wielu różnych kompozycji, ale najlepiej wypada w sałatkach z pieczonymi warzywami lub mięsem. Jest idealnym dodatkiem do sałatki z burakiem lub dynią i serem fetą. Pieczone warzywa połóż na świeżych listkach rukoli lub młodego szpinaku, a jeśli chcesz podkręcić owocowe nuty, dodaj suszone daktyle lub figi.
Sos winegret z kawą idealnie pasuje również do czerwonego mięsa, na przykład do wołowiny. Pokrojone w cienkie plasterki pastrami położone na roszponce wymieszaj z suszonymi pomidorami. Dodaj konfiturę z czerwonej cebuli i kawowy dressing, a rodzina będzie chciała cię wysłać do MasterChefa.
Jak zrobić dressing kawowy do sałatki?
Zacznij od zaparzenia kawy – możesz wybrać dowolną metodę, taką jak kawiarka, ekspres ciśnieniowy lub przelewowy. Ważne, aby w efekcie uzyskać 50 ml aromatycznego czarnego naparu bez fusów. Do sosu wrzuciłam dużą garść prażonego sezamu, ale możesz wybrać inny chrupiący dodatek, na przykład drobno posiekane orzechy włoskie lub pestki słonecznika.
Składniki:
- 50 g sezamu,
- 50 ml zaparzonej czarnej kawy (może być espresso),
- 1 łyżka musztardy dijon,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka octu winnego.
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu.
- Do miseczki wlej kawę, dodaj musztardę, miód i odrobinę octu.
- Następnie stopniowo wlewaj olej, cały czas intensywnie mieszając sos do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
- Gotowy dressing wymieszaj z prażonym sezamem.