Nie było świeżych, więc kupiłam suszone. Sałatka z burakiem wyszła jeszcze lepsza

Smak sylwestrowej sałatki z burakiem do dnia dzisiejszego chodzi mi po głowie. Wówczas planowałam zrobić klasyczną wersję ze świeżymi figami, ale niestety półki w sklepach na koniec roku świeciły pustkami. Zdecydowałam się na suszone figi i to była jedna z lepszych decyzji kulinarnych. Do sałatki dodałam kozi twaróg, całość polałam miodowym winegretem.

Do sałatki z burakiem i kozim serem pasuje słodki dodatekDo sałatki z burakiem i kozim serem pasuje słodki dodatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przyznaję, że przygotowując sałatkę lub carpaccio z buraków często idę na łatwiznę i kupuję ugotowane już buraki zapakowane próżniowo. To wygodne rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić nawet godzinę czasu. Takie warzywa mają długi termin ważności i są od razu gotowe do spożycie. Niektóre są ugotowane ze skórką, która co prawda jest jadalna, jednak nie pasuje mi w sałatce, więc ją obieram.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Klasyka w sałatce z burakiem

Przygotowując różne wariacje na temat sałatki z burakiem, zawsze zachowuję podstawę, jaką jest gotowany burak, biały ser, na przykład feta lub kozi i coś zielonego – młode liście szpinaku, roszponka lub rukola. Jednak zestaw, który najbardziej wpasowuje się w mój gust kulinarny to: burak, kozi ser i rukola.

Do postawy dodaję coś słodkiego, na przykład wspomniane już figi lub grillowane gruszki. Lubię też słodki sos na bazie oliwy z oliwek, miodu i sok z cytryny. Sałatka z burakiem zyskuje dodatkowych walorów smakowych i przyjemnej chrupkości, gdy jest posypana orzechami włoskimi.

Figi suszone czy świeże?

Wybór oddaję pod indywidualną ocenę. Na ostatnich wakacjach w Chorwacji zakochałam się w świeżych figach, jednak po powrocie do Polski przeżyłam wielkie rozczarowanie, ponieważ smak produktów w sklepie już nie spełniał moich oczekiwań.

Świeże figi są bogate w witaminę C, A i beta-karoten. Nawet jeśli jako surowe są lekko kwaśne, wypadają bardzo dobrze po podsmażeniu na patelni z masłem i miodem. Tak zamierzałam je przygotować do sałatki z burakiem, jednak musiałam zmienić plany z uwagi na dostępność, a raczej braki w asortymencie.

Przy okazji warto zaznaczyć, że suszone figi wcale nie są mniej zdrowe od świeżych. To prawda, że są bardziej kaloryczne i mają wyższą zawartość cukru, ale w wyniku suszenia dochodzi także do koncentracji składników odżywczych, takich jak błonnik czy minerały, które mają pozytywny wpływ na organizm.

Przepis na sałatkę z burakiem i suszonymi figami

Sałatkę możesz wymieszać lub pozostawić widoczne warstwy, tworząc ciekawy efekt wizualny.

Składniki:

  • paczka świeżej rukoli,
  • 4 ugotowane buraki,
  • niewielka ilość czerwonej cebuli marynowanej,
  • 100 g koziego sera białego,
  • 8-10 suszonych fig,
  • garść orzechów włoskich bez łupin,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • sok z połówki cytryny.

Wykonanie:

  1. Do salaterki przełóż rukolę – jeśli nie była umyta, opłucz ją i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Ugotowane buraki pokrój w plasterki, a następnie na połówki lub ćwiartki.
  3. Wymieszaj je w osobnym naczyniu z marynowaną cebulą i połóż na rukoli.
  4. Po wierzchu rozsyp pokruszony ser kozi.
  5. Ułóż pokrojone na ćwiartki figi i posiekane orzechy włoskie.
  6. W szklance przygotuj sos, mieszając oliwę z miodem i sokiem z cytryny.
  7. Polej sosem sałatkę tuż przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej