PrzepisSałatkiNie było świeżych, więc kupiłam suszone. Sałatka z burakiem wyszła jeszcze lepsza

Nie było świeżych, więc kupiłam suszone. Sałatka z burakiem wyszła jeszcze lepsza

Smak sylwestrowej sałatki z burakiem do dnia dzisiejszego chodzi mi po głowie. Wówczas planowałam zrobić klasyczną wersję ze świeżymi figami, ale niestety półki w sklepach na koniec roku świeciły pustkami. Zdecydowałam się na suszone figi i to była jedna z lepszych decyzji kulinarnych. Do sałatki dodałam kozi twaróg, całość polałam miodowym winegretem.

Do sałatki z burakiem i kozim serem pasuje słodki dodatek
Do sałatki z burakiem i kozim serem pasuje słodki dodatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przyznaję, że przygotowując sałatkę lub carpaccio z buraków często idę na łatwiznę i kupuję ugotowane już buraki zapakowane próżniowo. To wygodne rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić nawet godzinę czasu. Takie warzywa mają długi termin ważności i są od razu gotowe do spożycie. Niektóre są ugotowane ze skórką, która co prawda jest jadalna, jednak nie pasuje mi w sałatce, więc ją obieram.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Klasyka w sałatce z burakiem

Przygotowując różne wariacje na temat sałatki z burakiem, zawsze zachowuję podstawę, jaką jest gotowany burak, biały ser, na przykład feta lub kozi i coś zielonego – młode liście szpinaku, roszponka lub rukola. Jednak zestaw, który najbardziej wpasowuje się w mój gust kulinarny to: burak, kozi ser i rukola.

Do postawy dodaję coś słodkiego, na przykład wspomniane już figi lub grillowane gruszki. Lubię też słodki sos na bazie oliwy z oliwek, miodu i sok z cytryny. Sałatka z burakiem zyskuje dodatkowych walorów smakowych i przyjemnej chrupkości, gdy jest posypana orzechami włoskimi.

Figi suszone czy świeże?

Wybór oddaję pod indywidualną ocenę. Na ostatnich wakacjach w Chorwacji zakochałam się w świeżych figach, jednak po powrocie do Polski przeżyłam wielkie rozczarowanie, ponieważ smak produktów w sklepie już nie spełniał moich oczekiwań.

Świeże figi są bogate w witaminę C, A i beta-karoten. Nawet jeśli jako surowe są lekko kwaśne, wypadają bardzo dobrze po podsmażeniu na patelni z masłem i miodem. Tak zamierzałam je przygotować do sałatki z burakiem, jednak musiałam zmienić plany z uwagi na dostępność, a raczej braki w asortymencie.

Przy okazji warto zaznaczyć, że suszone figi wcale nie są mniej zdrowe od świeżych. To prawda, że są bardziej kaloryczne i mają wyższą zawartość cukru, ale w wyniku suszenia dochodzi także do koncentracji składników odżywczych, takich jak błonnik czy minerały, które mają pozytywny wpływ na organizm.

Przepis na sałatkę z burakiem i suszonymi figami

Sałatkę możesz wymieszać lub pozostawić widoczne warstwy, tworząc ciekawy efekt wizualny.

Składniki:

  • paczka świeżej rukoli,
  • 4 ugotowane buraki,
  • niewielka ilość czerwonej cebuli marynowanej,
  • 100 g koziego sera białego,
  • 8-10 suszonych fig,
  • garść orzechów włoskich bez łupin,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • sok z połówki cytryny.

Wykonanie:

  1. Do salaterki przełóż rukolę – jeśli nie była umyta, opłucz ją i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Ugotowane buraki pokrój w plasterki, a następnie na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj je w osobnym naczyniu z marynowaną cebulą i połóż na rukoli.
  3. Po wierzchu rozsyp pokruszony ser kozi.
  4. Ułóż pokrojone na ćwiartki figi i posiekane orzechy włoskie.
  5. W szklance przygotuj sos, mieszając oliwę z miodem i sokiem z cytryny.
  6. Polej sosem sałatkę tuż przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie