Efektowna sałatka z kurczakiem i granatem. Goście zaniemówią z wrażenia
Kiedy na stole pojawia się ta sałatka, nie można oderwać od niej wzroku. To pyszny przepis na rodzinne spotkania, urodzinowe przyjęcia i domówki. Nie da się przejść koło niej obojętnie.
Do przygotowania takiej sałatki niepotrzebne są żadne specjalne foremki ani sprzęt — wystarczy płaski talerz, szklanka i odrobina kreatywności. Warstwowy torcik przypomina nieco kultową sałatkę jarzynową, ale znaleźć w nim można kurczaka oraz granat, który dodaje koloru i wprowadza świeżą, nieco cierpką nutę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Sałatka z granatem i kurczakiem
Połączenie słodkich granatów, chrupiących orzechów i ziemistych warzyw, takich jak buraki i marchewki, tworzy wyjątkowe doznania smakowe. Dodatek jajek na twardo i majonezu sprawia, że sałatka jest sycąca i kremowa. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie jest bardzo proste. Idealna zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do innych potraw.
Można uznać, że to sałatka całoroczna, bo składniki do niej bez problemu znajdziesz w sklepie. Zawarte na liście granaty to prawdziwa skarbnica zdrowia. Ich słodko-kwaśny smak nie tylko wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami i wprowadza estetyczny walor wizualny, ale dostarcza również organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Granat zawiera potas, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i mięśni. Ponadto jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami i wzmacniają odporność.
To doskonałe danie na chłodniejsze dni, które dostarczy organizmowi niezbędnej energii.
Składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 filet z piersi z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 2 średniej wielkości czerwone buraki,
- 3 jajka,
- 400 g majonezu,
- 1 granat,
- 70 g orzechów włoskich,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki, buraki oraz marchewki obierz i ugotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo, filet upiecz lub ugotuj.
Krok 2. Na środku dużego talerza umieść szklankę. Wokół niej wyłóż ugotowane i ugniecione ziemniaki. Posmaruj je majonezem, posyp solą oraz pieprzem i dodaj poszarpanego lub pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka.
Krok 3. Następnie wyłóż startą marchewkę, majonez, startego buraka i jajka.
Krok 4. Na sam koniec umieść majonez i posyp całość obficie granatem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły, a sam torcik sałatkowy był zwarty. Po tym czasie wyciągnij szklankę ze środka. Udekoruj posiekaną natką pietruszki oraz orzechami włoskimi. Smacznego!