Sałatka berlińska depcze po piętach jarzynowej. Jest mniej popularna, ale smaczniejsza
Nasza tradycyjna sałatka jarzynowa ma swoich stałych amatorów, ale trzeba przyznać, że jest pracochłonna. Gotowanie warzyw, obieranie i krojenie odejmuje kilka godzin z czasu, który rozdzielasz pomiędzy różne aktywności. Tymczasem okres karnawału sprzyja wieczornym spotkaniom ze znajomymi. Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę? Sałatka berlińska to rozwiązanie, które wpasuje się w różne gusta.
Myśląc o przekąskach na domówkę, warto rozważyć coś sycącego, ale podanego w takiej formie, aby nikt nie czuł się zobowiązany do skonsumowania obiadowej porcji. Sałatka berlińska doskonale sprawdza się w takiej roli. Dzięki mięsnej wkładce jest konkretna, a pozostałe składniki dodają jej kolorów i lekkości. Zamiast szynki możesz sięgnąć po pieczoną pierś z kurczaka. W wersji wegetariańskiej zastąp mięso żółtym serem pokrojonym w kostkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka
Co podać do sałatki na domówce?
Do sałatki berlińskiej doskonale pasują różnorodne dodatki – zarówno świeże pieczywo, jak i domowe wypieki w wytrawnej wersji. Zawsze dobrym rozwiązaniem jest chrupiąca bagietka, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś ekstra, przygotuj na przykład paluchy serowe z ciasta francuskiego lub chaczapuri – gruziński placek nadziewany na przykład białym serem.
Ciekawą propozycją na karnawałową imprezę są chińskie naleśniki z zieloną cebulką – to lekkie warstwowe ciasto na pewno zdobędzie uznanie znajomych i na długo pozostanie w ich pamięci. Możesz także sięgnąć po tortillę lub chlebki naan, które doskonale sprawdzają się nie tylko jako dodatek do sałaki, ale także do maczania w kolorowych dipach, sosach lub hummusie.
Jak zrobić sałatkę berlińską?
Sałatkę możesz przygotować w dwóch wersjach – na szybko i wymagającej więcej czasu. W szybkim wariancie sięgnij po warzywa i składniki w słoikach lub puszkach. Jeśli masz więcej czasu, zamiast ananasa z puszki, dodaj świeży owoc. Z takim dodatkiem sałatka będzie równie smaczna, a o wiele zdrowsza.
Składniki:
- 200 g szynki konserwowej,
- 1 puszka lub słoik kukurydzy konserwowej,
- 150 g ananasa – najlepszy jest świeży, ale może być z puszki,
- 100 g oliwek czarnych lub zielonych – wybierz takie, które lubisz,
- 1 łyżka jogurtu gęstego,
- 1 łyżka majonezu,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: garść orzechów włoskich, natka pietruszki lub kiełki, na przykład zielonego groszku.
Wykonanie:
- Składniki ze słoików lub puszek odsącz z zalewy.
- Szynkę pokrój w kostkę, ananasa w niewielkie trójkąciki, a oliwki w krążki. Wszystko przełóż do jednej miski.
- Wymieszaj z jogurtem i majonezem.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Opcjonalnie dodaj pozbawione łupin orzechy włoskie. Posyp sałatkę natką pietruszki lub zielonymi kiełkami groszku.