PrzepisProste przepisySałatka berlińska depcze po piętach jarzynowej. Jest mniej popularna, ale smaczniejsza

Sałatka berlińska depcze po piętach jarzynowej. Jest mniej popularna, ale smaczniejsza

Nasza tradycyjna sałatka jarzynowa ma swoich stałych amatorów, ale trzeba przyznać, że jest pracochłonna. Gotowanie warzyw, obieranie i krojenie odejmuje kilka godzin z czasu, który rozdzielasz pomiędzy różne aktywności. Tymczasem okres karnawału sprzyja wieczornym spotkaniom ze znajomymi. Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę? Sałatka berlińska to rozwiązanie, które wpasuje się w różne gusta.

Sałatka z szynką, oliwkami i ananasem jest lekka i sycąca
Sałatka z szynką, oliwkami i ananasem jest lekka i sycąca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Myśląc o przekąskach na domówkę, warto rozważyć coś sycącego, ale podanego w takiej formie, aby nikt nie czuł się zobowiązany do skonsumowania obiadowej porcji. Sałatka berlińska doskonale sprawdza się w takiej roli. Dzięki mięsnej wkładce jest konkretna, a pozostałe składniki dodają jej kolorów i lekkości. Zamiast szynki możesz sięgnąć po pieczoną pierś z kurczaka. W wersji wegetariańskiej zastąp mięso żółtym serem pokrojonym w kostkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Co podać do sałatki na domówce?

Do sałatki berlińskiej doskonale pasują różnorodne dodatki – zarówno świeże pieczywo, jak i domowe wypieki w wytrawnej wersji. Zawsze dobrym rozwiązaniem jest chrupiąca bagietka, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś ekstra, przygotuj na przykład paluchy serowe z ciasta francuskiego lub chaczapuri – gruziński placek nadziewany na przykład białym serem.

Ciekawą propozycją na karnawałową imprezę są chińskie naleśniki z zieloną cebulką – to lekkie warstwowe ciasto na pewno zdobędzie uznanie znajomych i na długo pozostanie w ich pamięci. Możesz także sięgnąć po tortillę lub chlebki naan, które doskonale sprawdzają się nie tylko jako dodatek do sałaki, ale także do maczania w kolorowych dipach, sosach lub hummusie.

Jak zrobić sałatkę berlińską?

Sałatkę możesz przygotować w dwóch wersjach – na szybko i wymagającej więcej czasu. W szybkim wariancie sięgnij po warzywa i składniki w słoikach lub puszkach. Jeśli masz więcej czasu, zamiast ananasa z puszki, dodaj świeży owoc. Z takim dodatkiem sałatka będzie równie smaczna, a o wiele zdrowsza. 

Składniki:

  • 200 g szynki konserwowej,
  • 1 puszka lub słoik kukurydzy konserwowej,
  • 150 g ananasa – najlepszy jest świeży, ale może być z puszki,
  • 100 g oliwek czarnych lub zielonych – wybierz takie, które lubisz,
  • 1 łyżka jogurtu gęstego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich, natka pietruszki lub kiełki, na przykład zielonego groszku.

Wykonanie:

  1. Składniki ze słoików lub puszek odsącz z zalewy.
  2. Szynkę pokrój w kostkę, ananasa w niewielkie trójkąciki, a oliwki w krążki. Wszystko przełóż do jednej miski.
  3. Wymieszaj z jogurtem i majonezem.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Opcjonalnie dodaj pozbawione łupin orzechy włoskie. Posyp sałatkę natką pietruszki lub zielonymi kiełkami groszku.
sałatka na imprezęszybkie przekąskikarnawał

Wybrane dla Ciebie