Puszyste gruzińskie placki na kefirze. Zrobisz je dosłownie w chwilę

Chaczapuri to tradycyjne gruzińskie danie, które zdobyło popularność na całym świecie. Ten pyszny placek nadziewany serem ma długą historię, sięgającą wieków. Podobny specjał bez problemu zrobisz w domu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images

Mąka, kefir i jajko stanowią bazę pysznych placuszków, które szybko zrobisz w zaciszu własnej kuchni. Nadzienie serowe pozostawiamy twojej wyobraźni. Najlepszym wyborem będzie twardy ser, ale jeśli nie masz takiego pod ręką, improwizuj. W przeciwieństwie do tradycyjnego poniższy przepis na chaczapuri nie uwzględnia dodatku drożdży. Przez to placuszki te zrobisz dosłownie w chwilę.

Gruzińskie chaczapuri. Proste a wybitne

Tradycyjne chaczapuri jest przygotowywane z drożdżowego ciasta, które jest wyrabiane i pozostawiane do wyrośnięcia. W rezultacie staje się puszyste i lekkie, tworząc idealne podłoże dla nadzienia serowego. Tradycyjnie używa się specjalnego rodzaju gruzińskiego sera, zwanego suluguni. To podpuszczkowy ser o unikalnym smaku i teksturze. Można go znaleźć w specjalistycznych sklepach spożywczych. Poza tym w chaczapuri można użyć również innych twardych serów.

Ciasto jest rozwałkowywane, a na nim rozprowadza się nadzienie serowe. Następnie zlepia się brzegi ciasta, aby utworzyć charakterystyczną formę. Chaczapuri wypieka się w piecu lub na patelni, aż stanie się złote i chrupiące. Taki placek serwowany jest na gorąco, zaraz po upieczeniu. Najlepiej smakuje samodzielnie lub jako dodatek do innych dań gruzińskich.

Obrazek
Pyszne i puszyste placuszki chaczapuri zrobisz w domu - Pyszności; Fot. You Tube: Готовьте с Узбечкой (screenshot)

Istnieje kilka różnych rodzajów chaczapuri, które różnią się kształtem i nadzieniem. Najpopularniejsze warianty to:

  • megrelijskie chaczapuri: ma kształt okrągły lub podłużny i jest nadziewane serem suluguni; często dodaje się do niego również jajko;
  • imeruli chaczapuri: jest podobne do megrelijskiego, ale nie zawiera jajka;
  • adżarskie chaczapuri: ma kształt łodzi i jest wypełnione serem suluguni oraz jajkiem; po upieczeniu na wierzchu podaje się na gorąco kawałek masła i jajko na miękko, które mieszane jest przed spożyciem.

Przepisem na domowe i szybkie chaczapuri podzielił się twórca kanału "Gotuj z Uzbekiem" (Готовьте с Узбечкой). Poniżej znajdziesz listę składników i sposób przygotowania placuszków krok po kroku.

Łatwy przepis na szybkie domowe chaczapuri

Składniki:

  • 300 ml kefiru
  • 450 g mąki
  • 2 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 350 g twardego sera
  • sól

Przygotowanie:

  1. W misce połącz kefir, jedno jajko, dodaj łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj całość.
  2. Następnie dodaj olej, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i połącz wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Z ciasta uformuj kulę, a następnie przykryj całość i odstaw na 10 minut.
  4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj go z jednym jajkiem i szczyptą soli.
  5. Przygotowaną masę podziel na cztery części i uformuj z nich kuleczki.
  6. Na blacie rozsyp mąkę i zagnieć ciasto. Podziel je na cztery części i uformuj z nich kulki.
  7. Każdą z kulek rozwałkuj i na środek placuszków połóż kulki serowe, a następnie zawiń ciasto, tworząc sakiewki.
  8. Sakiewki te lekko rozgnieć palcami, formując je w kształt placuszków, a następnie delikatnie je rozwałkuj.
  9. Placuszki piecz z dwóch stron na suchej teflonowej patelni pod przykryciem na średniej mocy palnika.
  10. Gotowe, jeszcze ciepłe placki możesz posmarować z wierzchu masłem.
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy