WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Słynny 100-letni turecki chleb. Bez długiego wyrabiania ciasta, gotowy w 5 minut

Prosty turecki chleb na drożdżach to przepis, który pokochasz od razu. Domowe pieczywo przygotujesz bez długiego wyrabiania ciasta.

Turecki chleb bez wyrabiania- PysznościTurecki chleb bez wyrabiania- Pyszności
Ewa

Chociaż mogłoby się wydawać, że pieczenie chleba w domu to zadanie dla wytrwałych i doświadczonych, to w rzeczywistości mnóstwo jest przepisów, z którymi poradzą sobie również amatorzy. Kiedy nie mam ochoty na długie wyrabianie ciasta, a w lodówce brakuje zakwasu, chętnie sięgam po ten przepis. Pide przypomina nieco popularniejsze gruzińskie chaczapuri. Drożdżowe, miękkie ciasto świetnie sprawdzi się w roli pieczywa. Często przygotowuje się je z różnymi dodatkami, ale w wersji "saute" z powodzeniem zastąpi bułki i zwykły chleb. Delikatnie chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku- ten chlebek to prawdziwy hit.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Turecki chleb

Składniki:

  • 200 ml cieplej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 120 g mąki uniwersalnej
  • 200 ml cieplej wody
  • 360 g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko do posmarowania
  • sezam

Sposób przygotowania:

1. Do 150 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody dodaję drożdże i mieszam, aż się rozpuszczą.

2. Dodaję ok. 2-3 łyżki przesianej mąki pszennej i dokładnie mieszam. Przykrywam folią i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Zaczyn z suszonych drożdży głównie się spieni, nie zwiększa tak mocno swojej objętości jak ten, który przygotowujesz ze świeżych drożdży.

Turecki chleb- Pyszności
Turecki chleb- Pyszności

3. Następnie wlewam pozostałą część wody i przesypuję kolejną porcję mąki. Łączę składniki i dodaję szczyptę soli.

4. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

5. Blat obficie podsypuję mąkę i wylewam podrośnięte ciasto. Na górze również podsypuję je mąką i krótko wyrabiam.

Turecki chleb- Pyszności
Turecki chleb- Pyszności

6. Ciasto dzielę na dwie części i formuję prostokąt. Układam oba kawałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam czystą ściereczką. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Między dwoma plackami układam "przegródkę" z kawałka folii aluminiowej, aby podczas wyrastania kawałki ciasta nie połączyły się w jedną, dużą masę.

Dwa kawałki surowego ciasta na blaszce
Turecki chleb- Pyszności

7. Podrośnięte ciasto smaruję żółtkiem. Przy pomocy rąk ugniatam ciasto, tworząc w środku wzór kratki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 35 minut.

Ugniatanie rękami surowego ciasta
Turecki chleb- Pyszności

8. Gotowy chlebek posypuję sezamem. Smacznego!

Turecki chleb- Pyszności
Turecki chleb- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę