Słynny 100‑letni turecki chleb. Bez długiego wyrabiania ciasta, gotowy w 5 minut
10.05.2023 14:00, aktual.: 10.05.2023 14:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Prosty turecki chleb na drożdżach to przepis, który pokochasz od razu. Domowe pieczywo przygotujesz bez długiego wyrabiania ciasta.
Chociaż mogłoby się wydawać, że pieczenie chleba w domu to zadanie dla wytrwałych i doświadczonych, to w rzeczywistości mnóstwo jest przepisów, z którymi poradzą sobie również amatorzy. Kiedy nie mam ochoty na długie wyrabianie ciasta, a w lodówce brakuje zakwasu, chętnie sięgam po ten przepis. Pide przypomina nieco popularniejsze gruzińskie chaczapuri. Drożdżowe, miękkie ciasto świetnie sprawdzi się w roli pieczywa. Często przygotowuje się je z różnymi dodatkami, ale w wersji "saute" z powodzeniem zastąpi bułki i zwykły chleb. Delikatnie chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku- ten chlebek to prawdziwy hit.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Turecki chleb
Składniki:
- 200 ml cieplej wody
- 7 g suchych drożdży
- 120 g mąki uniwersalnej
- 200 ml cieplej wody
- 360 g mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko do posmarowania
- sezam
Sposób przygotowania:
1. Do 150 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody dodaję drożdże i mieszam, aż się rozpuszczą.
2. Dodaję ok. 2-3 łyżki przesianej mąki pszennej i dokładnie mieszam. Przykrywam folią i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Zaczyn z suszonych drożdży głównie się spieni, nie zwiększa tak mocno swojej objętości jak ten, który przygotowujesz ze świeżych drożdży.
3. Następnie wlewam pozostałą część wody i przesypuję kolejną porcję mąki. Łączę składniki i dodaję szczyptę soli.
4. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.