PrzepisSłynny 100-letni turecki chleb. Bez długiego wyrabiania ciasta, gotowy w 5 minut

Słynny 100‑letni turecki chleb. Bez długiego wyrabiania ciasta, gotowy w 5 minut

Turecki chleb bez wyrabiania- Pyszności
Turecki chleb bez wyrabiania- Pyszności
Ewa

10.05.2023 14:00, aktual.: 10.05.2023 14:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Prosty turecki chleb na drożdżach to przepis, który pokochasz od razu. Domowe pieczywo przygotujesz bez długiego wyrabiania ciasta.

Chociaż mogłoby się wydawać, że pieczenie chleba w domu to zadanie dla wytrwałych i doświadczonych, to w rzeczywistości mnóstwo jest przepisów, z którymi poradzą sobie również amatorzy. Kiedy nie mam ochoty na długie wyrabianie ciasta, a w lodówce brakuje zakwasu, chętnie sięgam po ten przepis. Pide przypomina nieco popularniejsze gruzińskie chaczapuri. Drożdżowe, miękkie ciasto świetnie sprawdzi się w roli pieczywa. Często przygotowuje się je z różnymi dodatkami, ale w wersji "saute" z powodzeniem zastąpi bułki i zwykły chleb. Delikatnie chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku- ten chlebek to prawdziwy hit.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Turecki chleb

Składniki:

  • 200 ml cieplej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 120 g mąki uniwersalnej
  • 200 ml cieplej wody
  • 360 g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko do posmarowania
  • sezam

Sposób przygotowania:

1. Do 150 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody dodaję drożdże i mieszam, aż się rozpuszczą.

2. Dodaję ok. 2-3 łyżki przesianej mąki pszennej i dokładnie mieszam. Przykrywam folią i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Zaczyn z suszonych drożdży głównie się spieni, nie zwiększa tak mocno swojej objętości jak ten, który przygotowujesz ze świeżych drożdży.

Turecki chleb- Pyszności
Turecki chleb- Pyszności

3. Następnie wlewam pozostałą część wody i przesypuję kolejną porcję mąki. Łączę składniki i dodaję szczyptę soli.

4. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

5. Blat obficie podsypuję mąkę i wylewam podrośnięte ciasto. Na górze również podsypuję je mąką i krótko wyrabiam.

Turecki chleb- Pyszności
Turecki chleb- Pyszności

6. Ciasto dzielę na dwie części i formuję prostokąt. Układam oba kawałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam czystą ściereczką. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Między dwoma plackami układam "przegródkę" z kawałka folii aluminiowej, aby podczas wyrastania kawałki ciasta nie połączyły się w jedną, dużą masę.

Turecki chleb- Pyszności
Turecki chleb- Pyszności

7. Podrośnięte ciasto smaruję żółtkiem. Przy pomocy rąk ugniatam ciasto, tworząc w środku wzór kratki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 35 minut.

Turecki chleb- Pyszności
Turecki chleb- Pyszności

8. Gotowy chlebek posypuję sezamem. Smacznego!

Turecki chleb- Pyszności
Turecki chleb- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także