Słynny 100‑letni turecki chleb. Bez długiego wyrabiania ciasta, gotowy w 5 minut
Prosty turecki chleb na drożdżach to przepis, który pokochasz od razu. Domowe pieczywo przygotujesz bez długiego wyrabiania ciasta.
10.05.2023 | aktual.: 10.05.2023 14:19
Chociaż mogłoby się wydawać, że pieczenie chleba w domu to zadanie dla wytrwałych i doświadczonych, to w rzeczywistości mnóstwo jest przepisów, z którymi poradzą sobie również amatorzy. Kiedy nie mam ochoty na długie wyrabianie ciasta, a w lodówce brakuje zakwasu, chętnie sięgam po ten przepis. Pide przypomina nieco popularniejsze gruzińskie chaczapuri. Drożdżowe, miękkie ciasto świetnie sprawdzi się w roli pieczywa. Często przygotowuje się je z różnymi dodatkami, ale w wersji "saute" z powodzeniem zastąpi bułki i zwykły chleb. Delikatnie chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku- ten chlebek to prawdziwy hit.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Turecki chleb
Składniki:
- 200 ml cieplej wody
- 7 g suchych drożdży
- 120 g mąki uniwersalnej
- 200 ml cieplej wody
- 360 g mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko do posmarowania
- sezam
Sposób przygotowania:
1. Do 150 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody dodaję drożdże i mieszam, aż się rozpuszczą.
2. Dodaję ok. 2-3 łyżki przesianej mąki pszennej i dokładnie mieszam. Przykrywam folią i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Zaczyn z suszonych drożdży głównie się spieni, nie zwiększa tak mocno swojej objętości jak ten, który przygotowujesz ze świeżych drożdży.
3. Następnie wlewam pozostałą część wody i przesypuję kolejną porcję mąki. Łączę składniki i dodaję szczyptę soli.
4. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.