Turecki słodki chlebek z czekoladą. Tradycyjny przepis na deser

Tradycyjny przepis na turecki słodki chlebek z czekoladą. Potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników, aby wyczarować pyszny deser.

Słodki turecki chlebek- PysznościSłodki turecki chlebek- Pyszności
Ewa

Prosty deser z czekoladą

Turecka kuchnia obfituje w słodkości. W naszej kuchni przygotowaliśmy wyjątkowy chlebek, którego wnętrze skrywa krem czekoladowy. Proste ruloniki przygotujesz z zaledwie kilku podstawowych składników, które znajdziesz w swojej szafce. Świetnie sprawdzi się na pyszny deser lub słodkie drugie śniadanie. Do środka poza czekoladą możesz dorzucić również  posiekane drobno orzechy włoskie lub laskowe. Upiecz ten słodki chlebek i zaskocz swoich bliskich.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Turecki słodki chlebek

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 720 mąki
  • 100 g masła
  • 200 ml oleju roślinnego
  • Nutella
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj cukier, suszone drożdże i wymieszaj. Powstały zaczyn wlej do misy robota kuchennego, wsyp mąkę oraz sól i wyrób ciasto. Uformuj z niego prostokąt i podziel na mniejsze części.

Turecki słodki chlebek- Pyszności
Turecki słodki chlebek- Pyszności

Na dno naczynia żaroodpornego wlej roztopione masło oraz olej roślinny. Z przygotowanych porcji ciasta uformuj kulki i spłaszcz je w rękach, tworząc placek. Powstały kształt zanurz z obu stron w maśle i oleju i zrób przy pomocy palców wgłębienie (w obu stronach). Przykryj naczynie folią i odstaw na 20 minut.

Turecki słodki chlebek- Pyszności
Turecki słodki chlebek- Pyszności

Po tym czasie każdy kawałek ciasta wyjmij z tłuszczowej i rozciągnij na cienki prostokąt. Wyłóż część czekoladowej masy i zawiń ciasto w rulon.

Turecki słodki chlebek- Pyszności
Turecki słodki chlebek- Pyszności

Powstałe rulony ułóż ciasno, jeden przy drugim, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnia rozgrzanego do 2oo stopni Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut aż ciasto apetycznie się zarumieni.

Turecki słodki chlebek- Pyszności
Turecki słodki chlebek- Pyszności

Po upieczeniu podziel słodki deser na porcje i podaj swoim bliskim. Opcjonalnie możesz oprószyć całość cukrem pudrem lub podać bez żadnych dodatków.

Smacznego!

Turecki słodki chlebek- Pyszności
Turecki słodki chlebek- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟