Serowe paluszki zamiast pasztecików. Gotowe w kilka chwil
Jeśli w zamrażarce masz jeszcze zapas pasztecików z zeszłego roku, to znak, że potrzebujesz innego dodatku do wigilijnego barszczu. Obowiązków jest wiele, więc aby ich nie mnożyć, postaw na szybkie i łatwe do przygotowania paluchy z ciasta francuskiego. Zobaczysz, że sprawdzą się nie tylko do barszczu, ale także do świątecznych sałatek.
01.12.2024 15:25
Jak przygotować paluchy serowe skręcone w fantazyjne spiralki? To nic trudnego. Wystarczą dwa arkusze ciasta francuskiego i porcja żółtego sera. Popularne we Francji diablotki możesz zrobić także z innymi dodatkami. Świetnie smakują w wersji na ciepło, na zimno, a także na drugi dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak skręcić paluchy z ciasta francuskiego?
Sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy pokroić arkusz ciasta francuskiego w paski. Chwytasz palcami za ich końce i skręcasz jak śrubę. Aby osiągnąć zamierzony efekt, wystarczą 3-4 obroty. Zbyt mocny skręt może sprawić, że ciasto się przerwie lub będzie zbyt grube, a przez to może się nie dopiec w piekarniku.
Skąd nazwa diablotki?
Nazwa na przekąskę pochodzi od francuskiego słowa diablotin, co można przetłumaczyć jako chochlik lub diabełek. Być może nawiązuje do jej kształtu. W wyniku skręcania paluchy serowe mają lekko wyciągnięte rogi. A może przypominają diabelskie ogony?
Niektórzy twierdzą, że nazwa diablotki ma coś wspólnego z ostrym smakiem paluchów. Francuzi często dodają do nich ostre przyprawy, na przykład papryczkę chili.
Jak zrobić ciasto francuskie z serem?
Aby zrobić 24 paluchy serowe, potrzebujesz:
- 2 arkusze ciasta francuskiego (po 375 g każdy),
- 1 jajka,
- 250 g sera żółtego, np. cheddar,
- opcjonalnie ostrą paprykę mieloną,
- łyżeczkę soli.
Wykonanie:
- Rozwiń arkusz na papierze do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Oprósz mieloną papryką i posyp startym żółtym serem.
- Przykryj drugim arkuszem ciasta, lekko przyciśnij, a następnie pokrój wzdłuż krótszego boku na 24 paski o szerokości ok. 1,5 cm.
- Każdy pasek chwyć ostrożnie za końce i skręć w spiralę obracając 4 razy.
- Tak przygotowane paluchy posmaruj pozostałym jajkiem i posyp solą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.