PrzepisBoże NarodzenieSerowe paluszki zamiast pasztecików. Gotowe w kilka chwil

Serowe paluszki zamiast pasztecików. Gotowe w kilka chwil

Jeśli w zamrażarce masz jeszcze zapas pasztecików z zeszłego roku, to znak, że potrzebujesz innego dodatku do wigilijnego barszczu. Obowiązków jest wiele, więc aby ich nie mnożyć, postaw na szybkie i łatwe do przygotowania paluchy z ciasta francuskiego. Zobaczysz, że sprawdzą się nie tylko do barszczu, ale także do świątecznych sałatek.

Paluchy z ciasta francuskiego podane do barszczu robią furorę
Paluchy z ciasta francuskiego podane do barszczu robią furorę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.12.2024 15:25

Jak przygotować paluchy serowe skręcone w fantazyjne spiralki? To nic trudnego. Wystarczą dwa arkusze ciasta francuskiego i porcja żółtego sera. Popularne we Francji diablotki możesz zrobić także z innymi dodatkami. Świetnie smakują w wersji na ciepło, na zimno, a także na drugi dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak skręcić paluchy z ciasta francuskiego?

Sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy pokroić arkusz ciasta francuskiego w paski. Chwytasz palcami za ich końce i skręcasz jak śrubę. Aby osiągnąć zamierzony efekt, wystarczą 3-4 obroty. Zbyt mocny skręt może sprawić, że ciasto się przerwie lub będzie zbyt grube, a przez to może się nie dopiec w piekarniku.

Skąd nazwa diablotki?

Nazwa na przekąskę pochodzi od francuskiego słowa diablotin, co można przetłumaczyć jako chochlik lub diabełek. Być może nawiązuje do jej kształtu. W wyniku skręcania paluchy serowe mają lekko wyciągnięte rogi. A może przypominają diabelskie ogony?

Niektórzy twierdzą, że nazwa diablotki ma coś wspólnego z ostrym smakiem paluchów. Francuzi często dodają do nich ostre przyprawy, na przykład papryczkę chili.

Jak zrobić ciasto francuskie z serem?

Aby zrobić 24 paluchy serowe, potrzebujesz:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego (po 375 g każdy),
  • 1 jajka,
  • 250 g sera żółtego, np. cheddar,
  • opcjonalnie ostrą paprykę mieloną,
  • łyżeczkę soli.

Wykonanie:

  1. Rozwiń arkusz na papierze do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  2. Oprósz mieloną papryką i posyp startym żółtym serem.
  3. Przykryj drugim arkuszem ciasta, lekko przyciśnij, a następnie pokrój wzdłuż krótszego boku na 24 paski o szerokości ok. 1,5 cm.
  4. Każdy pasek chwyć ostrożnie za końce i skręć w spiralę obracając 4 razy.
  5. Tak przygotowane paluchy posmaruj pozostałym jajkiem i posyp solą.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Wybrane dla Ciebie