Smakują obłędnie. Przekąska, którą bez trudu zrobisz w domu
Drożdżowe paluchy z aromatycznym domowym pesto z rukoli to przekąska idealna. Możesz podać je do zupy, ulubionej sałatki lub zajadać się nimi podczas seansu filmowego w piątek wieczorem. Ich sekretem jest miękkie i pulchne ciasto.
14.08.2023 18:25
Zamiast kupować chipsy lub inne niezdrowe przekąski, przygotuj w domu przepyszne paluchy z drożdżowego ciasta. Ich sekretnym składnikiem jest domowe pesto z rukoli. Dzięki niemu paluchy nabierają genialnego i niepowtarzalnego smaku. Przepis pochodzi z bloga Moniki smakołyki. Jeśli nie macie pod ręką rukoli, możecie ukręcić pesto z liści rzodkiewki, świeżej bazylii, a nawet... liści kalafiora czy brokuła. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się sami!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drożdżowe paluchy z pesto — przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży,
- 300 ml ciepłej wody,
- ok. 510 g mąki pszennej typ 550,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli.
Pesto:
- 80 g świeżej rukoli,
- 3 łyżki prażonego słonecznika,
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano.
Sposób przygotowania:
- W moździerzu rozetrzeć czosnek z pestkami słonecznika. Dodać pokrojoną drobniej rukolę, całość rozetrzeć. Wlać oliwę, sok z cytryny, rozetrzeć, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z serem.
- Pesto można przygotować za pomocą blendera.
- Do dużej miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże z cukrem, wymieszać na gładko z 200 g przesianej mąki. Przykryć woreczkiem foliowym (lub wilgotną bawełnianą ściereczką) pozostawić na ok. 15 min w temp. pokojowej do wyrośnięcia.
- Do zaczynu stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, na początku mieszać dużą drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ręką do uzyskania gładkiej masy. Uformować kulę, przykryć i pozostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
- Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na kwadrat o wymiarach ok. 36/36 cm.
- Za pomocą nożyka do pizzy przeciąć przez środek na krzyż, żeby otrzymać 4 kwadraty.
- Wierzch ciasta posmarować pesto (pozostałe pesto wykorzystać do innego dania, pomysły znajdziecie na blogu).
- Następnie każdy kawałek ciasta przeciąć na paski o szerokości ok. 2 cm. Na jednym kwadracie wyjdzie 9 porcji, w sumie otrzymamy 36.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, każdy pasek skręcić 3-4 razy delikatnie je wydłużając, ułożyć na blasze zachowując odstępy.
- Piec partiami w 190 st. C ok. 10 min, na złoty kolor.