PrzepisPrzekąskiSmakują obłędnie. Przekąska, którą bez trudu zrobisz w domu

Smakują obłędnie. Przekąska, którą bez trudu zrobisz w domu

paluchy z pesto
paluchy z pesto
Źródło zdjęć: © Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta
14.08.2023 18:25

Drożdżowe paluchy z aromatycznym domowym pesto z rukoli to przekąska idealna. Możesz podać je do zupy, ulubionej sałatki lub zajadać się nimi podczas seansu filmowego w piątek wieczorem. Ich sekretem jest miękkie i pulchne ciasto.

Zamiast kupować chipsy lub inne niezdrowe przekąski, przygotuj w domu przepyszne paluchy z drożdżowego ciasta. Ich sekretnym składnikiem jest domowe pesto z rukoli. Dzięki niemu paluchy nabierają genialnego i niepowtarzalnego smaku. Przepis pochodzi z bloga Moniki smakołyki. Jeśli nie macie pod ręką rukoli, możecie ukręcić pesto z liści rzodkiewki, świeżej bazylii, a nawet... liści kalafiora czy brokuła. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się sami!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe paluchy z pesto — przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • ok. 510 g mąki pszennej typ 550,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli.

Pesto:

  • 80 g świeżej rukoli,
  • 3 łyżki prażonego słonecznika,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano.

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu rozetrzeć czosnek z pestkami słonecznika. Dodać pokrojoną drobniej rukolę, całość rozetrzeć. Wlać oliwę, sok z cytryny, rozetrzeć, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z serem.
  2. Pesto można przygotować za pomocą blendera.
  3. Do dużej miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże z cukrem, wymieszać na gładko z 200 g przesianej mąki. Przykryć woreczkiem foliowym (lub wilgotną bawełnianą ściereczką) pozostawić na ok. 15 min w temp. pokojowej do wyrośnięcia.
  4. Do zaczynu stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, na początku mieszać dużą drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ręką do uzyskania gładkiej masy. Uformować kulę, przykryć i pozostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
  5. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na kwadrat o wymiarach ok. 36/36 cm.
  6. Za pomocą nożyka do pizzy przeciąć przez środek na krzyż, żeby otrzymać 4 kwadraty.
  7. Wierzch ciasta posmarować pesto (pozostałe pesto wykorzystać do innego dania, pomysły znajdziecie na blogu).
  8. Następnie każdy kawałek ciasta przeciąć na paski o szerokości ok. 2 cm. Na jednym kwadracie wyjdzie 9 porcji, w sumie otrzymamy 36.
  9. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, każdy pasek skręcić 3-4 razy delikatnie je wydłużając, ułożyć na blasze zachowując odstępy.
  10. Piec partiami w 190 st. C ok. 10 min, na złoty kolor.
Źródło artykułu:Moniki Smakołyki
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także