Smakują obłędnie. Przekąska, którą bez trudu zrobisz w domu

Drożdżowe paluchy z aromatycznym domowym pesto z rukoli to przekąska idealna. Możesz podać je do zupy, ulubionej sałatki lub zajadać się nimi podczas seansu filmowego w piątek wieczorem. Ich sekretem jest miękkie i pulchne ciasto.

paluchy z pestopaluchy z pesto
Źródło zdjęć: © Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Zamiast kupować chipsy lub inne niezdrowe przekąski, przygotuj w domu przepyszne paluchy z drożdżowego ciasta. Ich sekretnym składnikiem jest domowe pesto z rukoli. Dzięki niemu paluchy nabierają genialnego i niepowtarzalnego smaku. Przepis pochodzi z bloga Moniki smakołyki. Jeśli nie macie pod ręką rukoli, możecie ukręcić pesto z liści rzodkiewki, świeżej bazylii, a nawet... liści kalafiora czy brokuła. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się sami!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada śląska z kluskami i modro kapustą

Drożdżowe paluchy z pesto — przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • ok. 510 g mąki pszennej typ 550,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli.

Pesto:

  • 80 g świeżej rukoli,
  • 3 łyżki prażonego słonecznika,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano.

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu rozetrzeć czosnek z pestkami słonecznika. Dodać pokrojoną drobniej rukolę, całość rozetrzeć. Wlać oliwę, sok z cytryny, rozetrzeć, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z serem.
  2. Pesto można przygotować za pomocą blendera.
  3. Do dużej miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże z cukrem, wymieszać na gładko z 200 g przesianej mąki. Przykryć woreczkiem foliowym (lub wilgotną bawełnianą ściereczką) pozostawić na ok. 15 min w temp. pokojowej do wyrośnięcia.
  4. Do zaczynu stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, na początku mieszać dużą drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ręką do uzyskania gładkiej masy. Uformować kulę, przykryć i pozostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
  5. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na kwadrat o wymiarach ok. 36/36 cm.
  6. Za pomocą nożyka do pizzy przeciąć przez środek na krzyż, żeby otrzymać 4 kwadraty.
  7. Wierzch ciasta posmarować pesto (pozostałe pesto wykorzystać do innego dania, pomysły znajdziecie na blogu).
  8. Następnie każdy kawałek ciasta przeciąć na paski o szerokości ok. 2 cm. Na jednym kwadracie wyjdzie 9 porcji, w sumie otrzymamy 36.
  9. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, każdy pasek skręcić 3-4 razy delikatnie je wydłużając, ułożyć na blasze zachowując odstępy.
  10. Piec partiami w 190 st. C ok. 10 min, na złoty kolor.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej