Prosta przekąska, dzięki której gospodynie w czasach PRL miały gładką skórę
Galareta wieprzowa to danie, które albo się kocha, albo nienawidzi. W czasach PRL była prawdziwym rarytasem i bez jej udziału nie mogła odbyć się żadna prywatka. Jak się okazuje, kontrowersyjny dziś przysmak miał też genialne działanie dla zdrowia i urody. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
08.08.2023 09:09
W przypadku galarety wieprzowej można powiedzieć wiele rzeczy. Jedni uwielbiają jej smak i nie wyobrażają sobie, aby spotkanie rodzinne czy też towarzyskie, mogło odbyć się bez kultowej przekąski. Są też i tacy, którzy już od samego patrzenia na galaretę, mówią nie. Ba, nawet nie chcą choć raz skosztować rarytasu z okresu PRL.
I wydaje mi się, że to właśnie druga opcja jest dziś bardziej popularna. A szkoda, bo galareta wieprzowa nie dość, że jest pyszna i prosta w przygotowaniu, to jeszcze genialne wpływa na zdrowie i urodę. Jak to możliwe?
Galareta wieprzowa — jak ją zrobić krok po kroku?
Zanim przejdziemy do korzyści wynikających ze spożywania przysmaku PRL, chciałabym udowodnić ci, że zrobienie domowej galarety wieprzowej to prawdziwa bułka z masłem.
Składniki:
- 800 g golonki wieprzowej,
- 2 nóżki wieprzowe,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania mięsa. W tym celu należy dokładnie je umyć i oczyścić w zimnej wodzie.
- W międzyczasie obierz marchewki, pietruszkę i ząbki czosnku.
- Następnie przełóż mięso do garnka i zalej zimną wodą. Zacznij gotować.
- Po ok. 90 minutach dodaj do garnka przyprawy: pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Kiedy upłynie kolejne 30 minut, wrzuć do środka marchewki, pietruszkę oraz czosnek.
- Całość gotuj do chwili, aż warzywa staną się miękkie.
- Po ok. 3 godzinach gotowania, z garnka wyjmij mięso oraz warzywa.
- Powstały wywar przelej przez sitko, po czym dopraw do smaku przy pomocy soli i pieprzu.
- Podziel mięso i warzywa na mniejsze kawałki.
- Następnie ułóż wszystkie składniki w małych salaterkach i zalej wywarem.
- Tak przygotowane przekąski odstaw do lodówki do stężenia. I to wszystko!
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do klasycznej galarety ulubione dodatki. Moja ciocia Basia zawsze serwuje ten przysmak z dodatkiem ugotowanego jajka na twardo. Z kolei moja teściowa podaje galaretę z zielonym groszkiem. Jak sam więc widzisz, możesz trochę pokombinować i dodać coś od siebie.
Korzystny wpływ na zdrowie i urodę
Skoro wiesz już, jak przygotować galaretę wieprzową od podstaw, czas poznać jej działania prozdrowotne. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest kolagen. To właśnie on wpływa korzystnie na stan naszych kości, zębów oraz skóry. Jeśli więc chcesz wzmocnić swoje kości, stawy oraz zęby, pomyśl o wprowadzeniu do swojej diety kultowego przysmaku z okresu PRL.
Galaretę wieprzową powinny zacząć jeść również panie, jeśli chcą opóźnić procesy starzenia się skóry. Kolagen spisze się w tej roli idealnie. Gładka skóra, która będzie wyglądać jędrnie i dużo młodziej jest więc w zasięgu ręki!
Warto na koniec podkreślić, ze kolagen to bardzo cenny składnik, który nie występuje praktycznie w żadnym znanym pokarmie. Dlatego tym bardziej warto otworzyć się na nowe smaki i wprowadzić do domowego menu galaretę wieprzową. Zgadzasz się ze mną?