PrzepisProsta przekąska, dzięki której gospodynie w czasach PRL miały gładką skórę

Prosta przekąska, dzięki której gospodynie w czasach PRL miały gładką skórę

Gotowanie składników na galaretę wieprzową/źródło: NataliaSavilova/Adobe Stock
Gotowanie składników na galaretę wieprzową/źródło: NataliaSavilova/Adobe Stock
Marzena Pęcak
08.08.2023 09:09

Galareta wieprzowa to danie, które albo się kocha, albo nienawidzi. W czasach PRL była prawdziwym rarytasem i bez jej udziału nie mogła odbyć się żadna prywatka. Jak się okazuje, kontrowersyjny dziś przysmak miał też genialne działanie dla zdrowia i urody. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

W przypadku galarety wieprzowej można powiedzieć wiele rzeczy. Jedni uwielbiają jej smak i nie wyobrażają sobie, aby spotkanie rodzinne czy też towarzyskie, mogło odbyć się bez kultowej przekąski. Są też i tacy, którzy już od samego patrzenia na galaretę, mówią nie. Ba, nawet nie chcą choć raz skosztować rarytasu z okresu PRL.

I wydaje mi się, że to właśnie druga opcja jest dziś bardziej popularna. A szkoda, bo galareta wieprzowa nie dość, że jest pyszna i prosta w przygotowaniu, to jeszcze genialne wpływa na zdrowie i urodę. Jak to możliwe?

Galareta wieprzowa — jak ją zrobić krok po kroku?

Zanim przejdziemy do korzyści wynikających ze spożywania przysmaku PRL, chciałabym udowodnić ci, że zrobienie domowej galarety wieprzowej to prawdziwa bułka z masłem.

Galareta wieprzowa/źródło: Natalia Hanin/Adobe Stock
Galareta wieprzowa/źródło: Natalia Hanin/Adobe Stock

Składniki:

  • 800 g golonki wieprzowej,
  • 2 nóżki wieprzowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania mięsa. W tym celu należy dokładnie je umyć i oczyścić w zimnej wodzie.
  2. W międzyczasie obierz marchewki, pietruszkę i ząbki czosnku.
  3. Następnie przełóż mięso do garnka i zalej zimną wodą. Zacznij gotować.
  4. Po ok. 90 minutach dodaj do garnka przyprawy: pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  5. Kiedy upłynie kolejne 30 minut, wrzuć do środka marchewki, pietruszkę oraz czosnek.
  6. Całość gotuj do chwili, aż warzywa staną się miękkie.
  7. Po ok. 3 godzinach gotowania, z garnka wyjmij mięso oraz warzywa.
  8. Powstały wywar przelej przez sitko, po czym dopraw do smaku przy pomocy soli i pieprzu.
  9. Podziel mięso i warzywa na mniejsze kawałki.
  10. Następnie ułóż wszystkie składniki w małych salaterkach i zalej wywarem.
  11. Tak przygotowane przekąski odstaw do lodówki do stężenia. I to wszystko!

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do klasycznej galarety ulubione dodatki. Moja ciocia Basia zawsze serwuje ten przysmak z dodatkiem ugotowanego jajka na twardo. Z kolei moja teściowa podaje galaretę z zielonym groszkiem. Jak sam więc widzisz, możesz trochę pokombinować i dodać coś od siebie.

Korzystny wpływ na zdrowie i urodę

Skoro wiesz już, jak przygotować galaretę wieprzową od podstaw, czas poznać jej działania prozdrowotne. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest kolagen. To właśnie on wpływa korzystnie na stan naszych kości, zębów oraz skóry. Jeśli więc chcesz wzmocnić swoje kości, stawy oraz zęby, pomyśl o wprowadzeniu do swojej diety kultowego przysmaku z okresu PRL.

Galaretę wieprzową powinny zacząć jeść również panie, jeśli chcą opóźnić procesy starzenia się skóry. Kolagen spisze się w tej roli idealnie. Gładka skóra, która będzie wyglądać jędrnie i dużo młodziej jest więc w zasięgu ręki!

Warto na koniec podkreślić, ze kolagen to bardzo cenny składnik, który nie występuje praktycznie w żadnym znanym pokarmie. Dlatego tym bardziej warto otworzyć się na nowe smaki i wprowadzić do domowego menu galaretę wieprzową. Zgadzasz się ze mną?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także