Wyglądają jak kultowe z PRL. Nie ma w nich jednak ani grama mięsa
Flaczki z boczniaków to przepis na kultowe danie w nowej, wegańskiej odsłonie. Pyszna, proste w przygotowaniu i zdrowe danie dla całej twojej rodziny.
02.08.2023 10:02
Flaki to danie, które jednych przyprawia o dreszcze, a drugich z kolei o burczenie w brzuchu. Wiele osób odrzuca świadomość, z czego przygotowywana jest ta zupa i nie chcą nawet zdobyć się na odwagę, aby spróbować. Jest jednak pyszna, wegańska alternatywa, na którą skuszą się również ci, którzy na klasyczne flaczki od razu się krzywili. W wersji z boczniaków smakują obłędnie, a sam przepis jest naprawdę prosty. Jest sycąca, rozgrzewająca i niesamowicie pyszna.
Zupa z podrobów bez podrobów
Podroby silnie zaznaczyły swoją obecność w polskiej kuchni. Przedwojenne cynaderki, PRLowska smażona wątróbka z cebulką czy słynna zupa żółwiowa z ozorków to dania, którymi zajadali się dawniej nasi rodzice i dziadkowie. Dziś odeszły nieco do lamusa, a młodsze pokolenie krzywi się na ich widok. Flaczki dawniej często gościły na polskich stołach, ale coraz mniej osób przekonuje się do ich zjedzenia. Warto wtedy spróbować wersji bezmięsnej z pociętych boczniaków. Ich struktura dobrze naśladuje tę znaną nam z flaczków, a dzięki odpowiedniemu doprawieniu będą idealną zupą na chłodniejsze dni.
Flaczki z boczniaków
Składniki:
- 500 g boczniaków,
- 1 marchewka,
- 1 nieduża pietruszka,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka majeranku,
- 1-2 liście laurowe,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta imbiru i gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Boczniaki dokładnie myję pod bieżącą wodą i kroję w paseczki.
- Marchewkę oraz pietruszkę obieram i ścieram na tarce o większych ogniach.
- W garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam starte warzywa. Podsmażam przez 2 minuty, dodaję boczniaki i smażę przez kolejne 2-3 minuty.
- Zalewam całość bulionem i dodaję przyprawy: liść laurowy, słodką i ostrą paprykę, imbir, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotuję przez 5 minut od momentu, aż bulion się zagotuje.
- W międzyczasie na patelni podsmażam pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucam posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Chwilę podsmażam i dodaję do garnka.
- Do zupy dodaję również przecier pomidorowy. Na patelni po cebuli podsmażam mąkę i dodaję do niej stopniowo chochelkę wywaru, tworząc zasmażkę. Dodaję ją do zupy i zagotowuję.
- Gotowe flaczki z boczniaków serwuję w towarzystwie pieczywa. Smacznego!