Wyglądają jak kultowe z PRL. Nie ma w nich jednak ani grama mięsa

Flaczki z boczniaków to przepis na kultowe danie w nowej, wegańskiej odsłonie. Pyszna, proste w przygotowaniu i zdrowe danie dla całej twojej rodziny.

ObrazekFlaczki z boczniaków- Pyszności, źródło: kadr z kanału INEZ MJ
Ewa

Flaki to danie, które jednych przyprawia o dreszcze, a drugich z kolei o burczenie w brzuchu. Wiele osób odrzuca świadomość, z czego przygotowywana jest ta zupa i nie chcą nawet zdobyć się na odwagę, aby spróbować. Jest jednak pyszna, wegańska alternatywa, na którą skuszą się również ci, którzy na klasyczne flaczki od razu się krzywili. W wersji z boczniaków smakują obłędnie, a sam przepis jest naprawdę prosty. Jest sycąca, rozgrzewająca i niesamowicie pyszna.

Zupa z podrobów bez podrobów

Podroby silnie zaznaczyły swoją obecność w polskiej kuchni. Przedwojenne cynaderki, PRLowska smażona wątróbka z cebulką czy słynna zupa żółwiowa z ozorków to dania, którymi zajadali się dawniej nasi rodzice i dziadkowie. Dziś odeszły nieco do lamusa, a młodsze pokolenie krzywi się na ich widok. Flaczki dawniej często gościły na polskich stołach, ale coraz mniej osób przekonuje się do ich zjedzenia. Warto wtedy spróbować wersji bezmięsnej z pociętych boczniaków. Ich struktura dobrze naśladuje tę znaną nam z flaczków, a dzięki odpowiedniemu doprawieniu będą idealną zupą na chłodniejsze dni.

Flaczki z boczniaków- Pyszności, źródło: Canva
Flaczki z boczniaków- Pyszności, źródło: Canva

Flaczki z boczniaków

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 nieduża pietruszka,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1-2 liście laurowe,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki dokładnie myję pod bieżącą wodą i kroję w paseczki.
  2. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i ścieram na tarce o większych ogniach.
  3. W garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam starte warzywa. Podsmażam przez 2 minuty, dodaję boczniaki i smażę przez kolejne 2-3 minuty.
  4. Zalewam całość bulionem i dodaję przyprawy: liść laurowy, słodką i ostrą paprykę, imbir, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotuję przez 5 minut od momentu, aż bulion się zagotuje.
  5. W międzyczasie na patelni podsmażam pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucam posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Chwilę podsmażam i dodaję do garnka.
  6. Do zupy dodaję również przecier pomidorowy. Na patelni po cebuli podsmażam mąkę i dodaję do niej stopniowo chochelkę wywaru, tworząc zasmażkę. Dodaję ją do zupy i zagotowuję.
  7. Gotowe flaczki z boczniaków serwuję w towarzystwie pieczywa. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej