Zupa krem z marchewek z chrupiąca ciecierzycą. Lekka, pożywna i smaczna

Płatna współpraca z marką Philips.

Krem z pieczonych marchewek - PysznościKrem z pieczonych marchewek - Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Aksamitna, pełna smaku zupa krem z pieczonych marchewek to przepis na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Podana z chrupiącą ciecierzycą smakuje najlepiej.

Uwielbiam zupy krem pod różnymi postaciami. To świetny patent na przemycenie do diety porcji warzyw. Idealnie aksamitny krem marchewkowy z dodatkiem aromatycznych przypraw i sezamowej pasty tahini to przepis, który pokochała cała moja rodzina. Do gęstych, zblendowanych zup zawsze serwuję jakiś ciekawy dodatek. W tym przypadku postawiłam na ciecierzycę. Po upieczeniu zamienia się w pyszne, chrupiące groszki, które idealnie komponują się ze słodko-orientalnym smakiem kremowej zupy. Przygotowanie całości jest banalnie proste i nie zabiera zbyt dużo czasu, zwłaszcza gdy używam blendera Flip&Juice i urządzenia Ovi Smart marki Philips. Chętnie sięgam po ten przepis w zabiegane dni.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Krem z pieczonych marchewek z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 kg marchewki,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 500 ml bulionu warzywnego.

Pieczona ciecierzyca:

  • 400 g ciecierzycy - ugotowanej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Do podania:

  • 2 łyżeczki pasty tahini - do dekoracji,
  • 1 pita.

Sposób przygotowania:

1. Marchewki obieram i kroję w plasterki. Cebulę kroję w pióra. Do garnka wlewam oliwę z oliwek lub olej roślinny i wrzucam warzywa.

2. Podsmażam całość i po chwili dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kmin rzymski. Duszę chwilę, a następnie zalewam warzywa bulionem i gotuję na małym ogniu.

Krem z pieczonej marchewki- Pyszności
Krem z pieczonej marchewki- Pyszności

3. Ugotowaną ciecierzycę (lub odsączoną z zalewy z puszki) przekładam do miski. Dodaję do niej oliwę z oliwek, kumin, sól i słodką paprykę. Dokładnie mieszam i przekładam do Ovi Smart marki Philips. Piekę przez 10 minut w 170 st. Celsjusza. Część słodkiej papryki możesz zastąpić ostrą lub chilli, jeśli lubisz wyraziste, nieco pikantne smaki.

Obrazek
Pieczona ciecierzyca w przyprawach- Pyszności

4. Do blendera Flip&Juice przekładam ugotowaną marchewkę z cebulą. Blenduję na aksamitny krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewam porcjami bulion, w którym gotowała się marchew.

5. Gotową zupę przelewam do głębokich talerzy lub do miseczek i posypuję upieczoną ciecierzycą. Dodaję sezamową pastę tahini, dekoruję natką pietruszki i serwuję w towarzystwie chlebka pita.Smacznego!

Krem z pieczonej marchewki- Pyszności
Krem z pieczonej marchewki- Pyszności

Płatna współpraca z marką Philips.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze