Zupa krem z marchewek z chrupiąca ciecierzycą. Lekka, pożywna i smaczna
Płatna współpraca z marką Philips.
02.08.2023 | aktual.: 02.08.2023 17:31
Aksamitna, pełna smaku zupa krem z pieczonych marchewek to przepis na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Podana z chrupiącą ciecierzycą smakuje najlepiej.
Uwielbiam zupy krem pod różnymi postaciami. To świetny patent na przemycenie do diety porcji warzyw. Idealnie aksamitny krem marchewkowy z dodatkiem aromatycznych przypraw i sezamowej pasty tahini to przepis, który pokochała cała moja rodzina. Do gęstych, zblendowanych zup zawsze serwuję jakiś ciekawy dodatek. W tym przypadku postawiłam na ciecierzycę. Po upieczeniu zamienia się w pyszne, chrupiące groszki, które idealnie komponują się ze słodko-orientalnym smakiem kremowej zupy. Przygotowanie całości jest banalnie proste i nie zabiera zbyt dużo czasu, zwłaszcza gdy używam blendera Flip&Juice i urządzenia Ovi Smart marki Philips. Chętnie sięgam po ten przepis w zabiegane dni.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:
Krem z pieczonych marchewek z ciecierzycą
Składniki:
- 1 kg marchewki,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki oliwy,
- 500 ml bulionu warzywnego.
Pieczona ciecierzyca:
- 400 g ciecierzycy - ugotowanej,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki.
Do podania:
- 2 łyżeczki pasty tahini - do dekoracji,
- 1 pita.
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieram i kroję w plasterki. Cebulę kroję w pióra. Do garnka wlewam oliwę z oliwek lub olej roślinny i wrzucam warzywa.
2. Podsmażam całość i po chwili dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kmin rzymski. Duszę chwilę, a następnie zalewam warzywa bulionem i gotuję na małym ogniu.
3. Ugotowaną ciecierzycę (lub odsączoną z zalewy z puszki) przekładam do miski. Dodaję do niej oliwę z oliwek, kumin, sól i słodką paprykę. Dokładnie mieszam i przekładam do Ovi Smart marki Philips. Piekę przez 10 minut w 170 st. Celsjusza. Część słodkiej papryki możesz zastąpić ostrą lub chilli, jeśli lubisz wyraziste, nieco pikantne smaki.
4. Do blendera Flip&Juice przekładam ugotowaną marchewkę z cebulą. Blenduję na aksamitny krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewam porcjami bulion, w którym gotowała się marchew.
5. Gotową zupę przelewam do głębokich talerzy lub do miseczek i posypuję upieczoną ciecierzycą. Dodaję sezamową pastę tahini, dekoruję natką pietruszki i serwuję w towarzystwie chlebka pita.Smacznego!
Płatna współpraca z marką Philips.