Jest biały, pikantny i pyszny. Robię ten chłodnik na okrągło

Orzeźwiający chłodnik ogórkowy w całkiem nowej odsłonie. Pikantna, odchudzająca zupa idealna na ciepłe, letnie dni. Przepis na indyjską mizerię.

Chłodnik ogórkowy raita- Pyszności, źródło: Adobe StockChłodnik ogórkowy raita- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa

Chłodniki kojarzą się nam przede wszystkim z buraczkami, rzodkiewką i całym pękiem ziół i przypraw. Uwielbiam sięgać po te zupy w gorące, letnie dni. Są pożywne i zdrowe, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Ratują w dni, kiedy nie mam ochoty stać przy garnkach i gotować obiadu, a jednak wypadałoby coś zjeść,  żeby mieć siłę oraz energię. Poza klasycznym chłodnikiem litewskim z jajkiem przygotowuję pyszny chłodnik raita, przypominający nieco indyjską mizerię. Zaskakuje swoim smakiem, idealnie gasi pragnienie i przynosi orzeźwienie.

Ogórkowa raita na ostro

Raita to tradycyjne indyjskie danie, które najczęściej występuje w roli dipu do głównych potraw. Podstawowym składnikiem raita jest jogurt naturalny, który jest mieszany z różnymi dodatkami, takimi jak ogórki, pomidory, cebula, papryka chili, świeża kolendra, kumin i sól. Jogurt dodaje kremowej konsystencji, a jednocześnie łagodzi smak pikantnych potraw. Raita jest nie tylko smaczna, ale także ma właściwości ochładzające i łagodzące. Jest często podawana jako dodatek do potraw, takich jak curry czy biryani, aby złagodzić ich ostry smak i równoważyć ich aromaty. Jogurt ma również działanie probiotyczne i korzystnie wpływa na układ trawienny.

Chłodnik ogórkowy raita- Pyszności, źródło: Canva
Chłodnik ogórkowy raita- Pyszności, źródło: Canva

Raita jest nie tylko pysznym dodatkiem do indyjskich dań, ale może również stanowić samodzielne lekkie danie lub przekąskę. Można ją podawać z chrupiącymi plackami naan lub jako sos do zanurzania warzyw. W moim domu ląduje w miseczce lub kubeczku i staje się pysznym, orzeźwiającym chłodnikiem.

Chłodnik ogórkowy na ostro

Składniki:

         
  • świeży ogórek szklarniowy,
  • 400 g gęstego jogurtu (np. greckiego),
  • pół pęczka mięty,
  • ostra papryka chilli,
  • pół pęczka świeżej kolendry,
  • sól, pieprz,
  • po 1 płaskiej łyżce: kminu rzymskiego, gorczycy, kolendry i czarnuszki.

Sposób przygotowania:

       
  1. Ogórka obieram ze skórki i ścieram na tarce.
  2. Zioła dokładnie myję, osuszam i siekam.
  3. W moździerzu łączę świeże przyprawy i podprażam je chwilę na suchej patelni. Robię to na niedużym ogniu, aby się nie przypaliły. Dzięki prażeniu wydobywam i uwalniamy z nich jeszcze więcej smaku.
  4. Do ogórka dodaję jogurt grecki, posiekane zioła oraz przyprawy i dobrze mieszam. Wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
  5. Przed podaniem posypuję całość papryczką chili. Podaję w misce lub w kubku, do picia.

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę