Jest biały, pikantny i pyszny. Robię ten chłodnik na okrągło

Orzeźwiający chłodnik ogórkowy w całkiem nowej odsłonie. Pikantna, odchudzająca zupa idealna na ciepłe, letnie dni. Przepis na indyjską mizerię.

Chłodnik ogórkowy raita- Pyszności, źródło: Adobe StockChłodnik ogórkowy raita- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa

Chłodniki kojarzą się nam przede wszystkim z buraczkami, rzodkiewką i całym pękiem ziół i przypraw. Uwielbiam sięgać po te zupy w gorące, letnie dni. Są pożywne i zdrowe, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Ratują w dni, kiedy nie mam ochoty stać przy garnkach i gotować obiadu, a jednak wypadałoby coś zjeść,  żeby mieć siłę oraz energię. Poza klasycznym chłodnikiem litewskim z jajkiem przygotowuję pyszny chłodnik raita, przypominający nieco indyjską mizerię. Zaskakuje swoim smakiem, idealnie gasi pragnienie i przynosi orzeźwienie.

Ogórkowa raita na ostro

Raita to tradycyjne indyjskie danie, które najczęściej występuje w roli dipu do głównych potraw. Podstawowym składnikiem raita jest jogurt naturalny, który jest mieszany z różnymi dodatkami, takimi jak ogórki, pomidory, cebula, papryka chili, świeża kolendra, kumin i sól. Jogurt dodaje kremowej konsystencji, a jednocześnie łagodzi smak pikantnych potraw. Raita jest nie tylko smaczna, ale także ma właściwości ochładzające i łagodzące. Jest często podawana jako dodatek do potraw, takich jak curry czy biryani, aby złagodzić ich ostry smak i równoważyć ich aromaty. Jogurt ma również działanie probiotyczne i korzystnie wpływa na układ trawienny.

Chłodnik ogórkowy raita- Pyszności, źródło: Canva
Chłodnik ogórkowy raita- Pyszności, źródło: Canva

Raita jest nie tylko pysznym dodatkiem do indyjskich dań, ale może również stanowić samodzielne lekkie danie lub przekąskę. Można ją podawać z chrupiącymi plackami naan lub jako sos do zanurzania warzyw. W moim domu ląduje w miseczce lub kubeczku i staje się pysznym, orzeźwiającym chłodnikiem.

Chłodnik ogórkowy na ostro

Składniki:

         
  • świeży ogórek szklarniowy,
  • 400 g gęstego jogurtu (np. greckiego),
  • pół pęczka mięty,
  • ostra papryka chilli,
  • pół pęczka świeżej kolendry,
  • sól, pieprz,
  • po 1 płaskiej łyżce: kminu rzymskiego, gorczycy, kolendry i czarnuszki.

Sposób przygotowania:

       
  1. Ogórka obieram ze skórki i ścieram na tarce.
  2. Zioła dokładnie myję, osuszam i siekam.
  3. W moździerzu łączę świeże przyprawy i podprażam je chwilę na suchej patelni. Robię to na niedużym ogniu, aby się nie przypaliły. Dzięki prażeniu wydobywam i uwalniamy z nich jeszcze więcej smaku.
  4. Do ogórka dodaję jogurt grecki, posiekane zioła oraz przyprawy i dobrze mieszam. Wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
  5. Przed podaniem posypuję całość papryczką chili. Podaję w misce lub w kubku, do picia.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie