PrzepisJest biały, pikantny i pyszny. Robię ten chłodnik na okrągło

Jest biały, pikantny i pyszny. Robię ten chłodnik na okrągło

Orzeźwiający chłodnik ogórkowy w całkiem nowej odsłonie. Pikantna, odchudzająca zupa idealna na ciepłe, letnie dni. Przepis na indyjską mizerię.

Chłodnik ogórkowy raita- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Chłodnik ogórkowy raita- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa

11.07.2023 | aktual.: 15.03.2024 13:00

Chłodniki kojarzą się nam przede wszystkim z buraczkami, rzodkiewką i całym pękiem ziół i przypraw. Uwielbiam sięgać po te zupy w gorące, letnie dni. Są pożywne i zdrowe, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Ratują w dni, kiedy nie mam ochoty stać przy garnkach i gotować obiadu, a jednak wypadałoby coś zjeść,  żeby mieć siłę oraz energię. Poza klasycznym chłodnikiem litewskim z jajkiem przygotowuję pyszny chłodnik raita, przypominający nieco indyjską mizerię. Zaskakuje swoim smakiem, idealnie gasi pragnienie i przynosi orzeźwienie.

Ogórkowa raita na ostro

Raita to tradycyjne indyjskie danie, które najczęściej występuje w roli dipu do głównych potraw. Podstawowym składnikiem raita jest jogurt naturalny, który jest mieszany z różnymi dodatkami, takimi jak ogórki, pomidory, cebula, papryka chili, świeża kolendra, kumin i sól. Jogurt dodaje kremowej konsystencji, a jednocześnie łagodzi smak pikantnych potraw. Raita jest nie tylko smaczna, ale także ma właściwości ochładzające i łagodzące. Jest często podawana jako dodatek do potraw, takich jak curry czy biryani, aby złagodzić ich ostry smak i równoważyć ich aromaty. Jogurt ma również działanie probiotyczne i korzystnie wpływa na układ trawienny.

Chłodnik ogórkowy raita- Pyszności, źródło: Canva
Chłodnik ogórkowy raita- Pyszności, źródło: Canva

Raita jest nie tylko pysznym dodatkiem do indyjskich dań, ale może również stanowić samodzielne lekkie danie lub przekąskę. Można ją podawać z chrupiącymi plackami naan lub jako sos do zanurzania warzyw. W moim domu ląduje w miseczce lub kubeczku i staje się pysznym, orzeźwiającym chłodnikiem.

Chłodnik ogórkowy na ostro

Składniki:

         
  • świeży ogórek szklarniowy,
  • 400 g gęstego jogurtu (np. greckiego),
  • pół pęczka mięty,
  • ostra papryka chilli,
  • pół pęczka świeżej kolendry,
  • sól, pieprz,
  • po 1 płaskiej łyżce: kminu rzymskiego, gorczycy, kolendry i czarnuszki.

Sposób przygotowania:

       
  1. Ogórka obieram ze skórki i ścieram na tarce.
  2. Zioła dokładnie myję, osuszam i siekam.
  3. W moździerzu łączę świeże przyprawy i podprażam je chwilę na suchej patelni. Robię to na niedużym ogniu, aby się nie przypaliły. Dzięki prażeniu wydobywam i uwalniamy z nich jeszcze więcej smaku.
  4. Do ogórka dodaję jogurt grecki, posiekane zioła oraz przyprawy i dobrze mieszam. Wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
  5. Przed podaniem posypuję całość papryczką chili. Podaję w misce lub w kubku, do picia.
przepischłodnikchłodnik ogórkowy