WAŻNE
TERAZ

Incydent przed biurem PO. 44-latek z zarzutami

Tradycyjny przepis na chłodnik litewski. Nie ma lepszej zupy na lato

Tradycyjny chłodnik litewski to znakomita propozycja na zdrowy i orzeźwiający letni obiad. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni wschodnioeuropejskiej świetnie sprawdzi się jako pyszny i lekki posiłek na upalne dni. Przygotuj go zgodnie z tradycją i ciesz się wyjątkowym smakiem. Materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, a jego autorem jest Joanna Krzewińska.

ObrazekChłodnik litewski, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Ewa

Kiedy termometry za oknem wskazują wysoką temperaturę, a słońce praży nas w twarz, to w kuchni staramy się spędzać jak najmniej czasu. Odpowiedzią na głodne brzuchy w ciepłe dni jest pyszny chłodnik na bazie buraków, ogórków i oczywiście aromatycznego koperku, którego teraz na ryneczkach i w ogródkach jest pod dostatkiem. Na Podlasiu dodatkowo serwuje się chłodnik z dodatkiem ziemniaków, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej sycący.

Skąd pochodzi chłodnik?

Niby litewski, ale jednak dość polski - taki właśnie jest chłodnik. Korzeniami sięga aż XV wieku i panowania Jagiellonów, kiedy to kuchnia litewska przenikała się z polską. Za rodzinne miasto chłodnika uznaje się tereny Sejneńszczyzny, które obecnie obejmuje województwo podlaskie. Chłodnik doskonale znają również fani twórczości polskiego wieszcza, Adama Mickiewicza.

"Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli,I chołodziec litewski milcząc żwawo jedli." (Księga I, Gospodarstwo) - Adam Mickiewicz, "Pan Tadeusz"

Chłodnik litewski na dobre rozgościł się w polskich domach i do dziś cieszy nasze podniebienia w upalne dni.

Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska

Chłodnik litewski - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanych, startych buraków
  • 3 średnie ogórki
  • 1 cebula
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka octu
  • duży pęczek koperku
  • 1,6 litra kefiru
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól i pieprz
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i koperek drobno posiekać.
  3. Do garnka wlać jogurt, śmietanę.
  4. Dodać ugotowane buraki, ogórki, cebulkę i koperek.
  5. Wlać ocet i wymieszać.
  6. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.
Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska

Gotowy chłodnik podaj z ugotowanymi na twardo i przekrojonymi na połówki jajami oraz ziemniakami. Śmiało możesz wykorzystać te, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia lub ugotować młode ziemniaki. Posyp je dodatkowo porcją świeżego koperku.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła