Tradycyjny przepis na chłodnik litewski. Nie ma lepszej zupy na lato

Tradycyjny chłodnik litewski to znakomita propozycja na zdrowy i orzeźwiający letni obiad. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni wschodnioeuropejskiej świetnie sprawdzi się jako pyszny i lekki posiłek na upalne dni. Przygotuj go zgodnie z tradycją i ciesz się wyjątkowym smakiem. Materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, a jego autorem jest Joanna Krzewińska.

ObrazekChłodnik litewski, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Ewa
SKOMENTUJ

Kiedy termometry za oknem wskazują wysoką temperaturę, a słońce praży nas w twarz, to w kuchni staramy się spędzać jak najmniej czasu. Odpowiedzią na głodne brzuchy w ciepłe dni jest pyszny chłodnik na bazie buraków, ogórków i oczywiście aromatycznego koperku, którego teraz na ryneczkach i w ogródkach jest pod dostatkiem. Na Podlasiu dodatkowo serwuje się chłodnik z dodatkiem ziemniaków, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej sycący.

Skąd pochodzi chłodnik?

Niby litewski, ale jednak dość polski - taki właśnie jest chłodnik. Korzeniami sięga aż XV wieku i panowania Jagiellonów, kiedy to kuchnia litewska przenikała się z polską. Za rodzinne miasto chłodnika uznaje się tereny Sejneńszczyzny, które obecnie obejmuje województwo podlaskie. Chłodnik doskonale znają również fani twórczości polskiego wieszcza, Adama Mickiewicza.

"Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli,I chołodziec litewski milcząc żwawo jedli." (Księga I, Gospodarstwo) - Adam Mickiewicz, "Pan Tadeusz"

Chłodnik litewski na dobre rozgościł się w polskich domach i do dziś cieszy nasze podniebienia w upalne dni.

Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska

Chłodnik litewski - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanych, startych buraków
  • 3 średnie ogórki
  • 1 cebula
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka octu
  • duży pęczek koperku
  • 1,6 litra kefiru
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól i pieprz
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i koperek drobno posiekać.
  3. Do garnka wlać jogurt, śmietanę.
  4. Dodać ugotowane buraki, ogórki, cebulkę i koperek.
  5. Wlać ocet i wymieszać.
  6. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.
Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska

Gotowy chłodnik podaj z ugotowanymi na twardo i przekrojonymi na połówki jajami oraz ziemniakami. Śmiało możesz wykorzystać te, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia lub ugotować młode ziemniaki. Posyp je dodatkowo porcją świeżego koperku.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo