PrzepisTradycyjny przepis na chłodnik litewski. Nie ma lepszej zupy na lato

Tradycyjny przepis na chłodnik litewski. Nie ma lepszej zupy na lato

Chłodnik litewski, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Chłodnik litewski, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Ewa
31.05.2023 14:00, aktualizacja: 02.06.2023 14:46

Tradycyjny chłodnik litewski to znakomita propozycja na zdrowy i orzeźwiający letni obiad. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni wschodnioeuropejskiej świetnie sprawdzi się jako pyszny i lekki posiłek na upalne dni. Przygotuj go zgodnie z tradycją i ciesz się wyjątkowym smakiem. Materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, a jego autorem jest Joanna Krzewińska.

Kiedy termometry za oknem wskazują wysoką temperaturę, a słońce praży nas w twarz, to w kuchni staramy się spędzać jak najmniej czasu. Odpowiedzią na głodne brzuchy w ciepłe dni jest pyszny chłodnik na bazie buraków, ogórków i oczywiście aromatycznego koperku, którego teraz na ryneczkach i w ogródkach jest pod dostatkiem. Na Podlasiu dodatkowo serwuje się chłodnik z dodatkiem ziemniaków, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej sycący.

Skąd pochodzi chłodnik?

Niby litewski, ale jednak dość polski - taki właśnie jest chłodnik. Korzeniami sięga aż XV wieku i panowania Jagiellonów, kiedy to kuchnia litewska przenikała się z polską. Za rodzinne miasto chłodnika uznaje się tereny Sejneńszczyzny, które obecnie obejmuje województwo podlaskie. Chłodnik doskonale znają również fani twórczości polskiego wieszcza, Adama Mickiewicza.

"Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli,I chołodziec litewski milcząc żwawo jedli." (Księga I, Gospodarstwo) - Adam Mickiewicz, "Pan Tadeusz"

Chłodnik litewski na dobre rozgościł się w polskich domach i do dziś cieszy nasze podniebienia w upalne dni.

Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska

Chłodnik litewski - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanych, startych buraków
  • 3 średnie ogórki
  • 1 cebula
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka octu
  • duży pęczek koperku
  • 1,6 litra kefiru
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól i pieprz
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i koperek drobno posiekać.
  3. Do garnka wlać jogurt, śmietanę.
  4. Dodać ugotowane buraki, ogórki, cebulkę i koperek.
  5. Wlać ocet i wymieszać.
  6. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.
Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska

Gotowy chłodnik podaj z ugotowanymi na twardo i przekrojonymi na połówki jajami oraz ziemniakami. Śmiało możesz wykorzystać te, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia lub ugotować młode ziemniaki. Posyp je dodatkowo porcją świeżego koperku.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także