Tradycyjny przepis na chłodnik litewski. Nie ma lepszej zupy na lato

Tradycyjny chłodnik litewski to znakomita propozycja na zdrowy i orzeźwiający letni obiad. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni wschodnioeuropejskiej świetnie sprawdzi się jako pyszny i lekki posiłek na upalne dni. Przygotuj go zgodnie z tradycją i ciesz się wyjątkowym smakiem. Materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, a jego autorem jest Joanna Krzewińska.

ObrazekChłodnik litewski, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Ewa

Kiedy termometry za oknem wskazują wysoką temperaturę, a słońce praży nas w twarz, to w kuchni staramy się spędzać jak najmniej czasu. Odpowiedzią na głodne brzuchy w ciepłe dni jest pyszny chłodnik na bazie buraków, ogórków i oczywiście aromatycznego koperku, którego teraz na ryneczkach i w ogródkach jest pod dostatkiem. Na Podlasiu dodatkowo serwuje się chłodnik z dodatkiem ziemniaków, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej sycący.

Skąd pochodzi chłodnik?

Niby litewski, ale jednak dość polski - taki właśnie jest chłodnik. Korzeniami sięga aż XV wieku i panowania Jagiellonów, kiedy to kuchnia litewska przenikała się z polską. Za rodzinne miasto chłodnika uznaje się tereny Sejneńszczyzny, które obecnie obejmuje województwo podlaskie. Chłodnik doskonale znają również fani twórczości polskiego wieszcza, Adama Mickiewicza.

"Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli,I chołodziec litewski milcząc żwawo jedli." (Księga I, Gospodarstwo) - Adam Mickiewicz, "Pan Tadeusz"

Chłodnik litewski na dobre rozgościł się w polskich domach i do dziś cieszy nasze podniebienia w upalne dni.

Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska

Chłodnik litewski - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanych, startych buraków
  • 3 średnie ogórki
  • 1 cebula
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka octu
  • duży pęczek koperku
  • 1,6 litra kefiru
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól i pieprz
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i koperek drobno posiekać.
  3. Do garnka wlać jogurt, śmietanę.
  4. Dodać ugotowane buraki, ogórki, cebulkę i koperek.
  5. Wlać ocet i wymieszać.
  6. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.
Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska
Chłodnik litewski- Pyszności, źródło: materiał pochodzi z bloga www.KrolestwoGarow.pl, autor Joanna Krzewińska

Gotowy chłodnik podaj z ugotowanymi na twardo i przekrojonymi na połówki jajami oraz ziemniakami. Śmiało możesz wykorzystać te, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia lub ugotować młode ziemniaki. Posyp je dodatkowo porcją świeżego koperku.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯