Zrobiliśmy chlebek z mąką ze świerszczy. Tylko dla odważnych

Przygotowaliśmy prosty chlebek bananowy z mąką ze świerszczy. Kontrowersyjny dodatek sprawił, że to deser tylko dla odważnych.

Chlebek z mąką ze świerszczy- PysznościChlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności
Ewa

Decyzją Komisji Europejskiej od stycznia tego roku do ciast, chleba i ciasteczek dodawana może być mąką ze świerszczy. Decyzja wzbudziła niemałe kontrowersje, a wiele osób zareagowało na nią z pewnym obrzydzeniem. Okazuje się jednak, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Postanowiliśmy przetestować w kuchni przepis na proste ciasto bananowe, które podrasowaliśmy mąką z owadów. Ma ona dużą ilość zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B oraz błonnika, który pochodzi z chitynowych pancerzyków świerszczy. Na dodatek ma w sobie tyle białka, ile zawiera również pierś z kurczaka. Jeśli chcesz odważyć się z i spróbować mąki ze świerszczy, to ten przepis jest idealny, aby rozpocząć eksperymenty.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Chlebek bananowy z mąką ze świerszczy

Składniki:

  • 2 banany - rozgniecione
  • 2 jaja
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ze świerszczy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Do miski wrzucam rozgniecione banany, cukier puder, jajka, jogurt naturalny oraz olej roślinny i dokładnie miksuję składniki. Im dojrzalsze będą banany, tym słodszy będzie nasz wypiek.

2. Następnie przesiewam do masy mąkę pszenną oraz mąkę ze świerszczy wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

Obrazek
Mąka ze świerszczy- Pyszności

3. Powstałą masę dokładnie mieszamy, aby nie było w niej grudek z mąki.

4. Masę przekładam do foremki o wymiarach 21x12 cm i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w 170 st. Celsjusza przez 20 minut.

Obrazek
Chlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności

5. Upieczone ciasto kroję na kawałki i przekładam na talerz. Przed przekrojeniem możesz je udekorować cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się jako pożywne drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.Smacznego!

Chlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności
Chlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby