Zrobiliśmy chlebek z mąką ze świerszczy. Tylko dla odważnych
Przygotowaliśmy prosty chlebek bananowy z mąką ze świerszczy. Kontrowersyjny dodatek sprawił, że to deser tylko dla odważnych.
30.05.2023 | aktual.: 30.05.2023 16:25
Decyzją Komisji Europejskiej od stycznia tego roku do ciast, chleba i ciasteczek dodawana może być mąką ze świerszczy. Decyzja wzbudziła niemałe kontrowersje, a wiele osób zareagowało na nią z pewnym obrzydzeniem. Okazuje się jednak, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Postanowiliśmy przetestować w kuchni przepis na proste ciasto bananowe, które podrasowaliśmy mąką z owadów. Ma ona dużą ilość zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B oraz błonnika, który pochodzi z chitynowych pancerzyków świerszczy. Na dodatek ma w sobie tyle białka, ile zawiera również pierś z kurczaka. Jeśli chcesz odważyć się z i spróbować mąki ze świerszczy, to ten przepis jest idealny, aby rozpocząć eksperymenty.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Chlebek bananowy z mąką ze świerszczy
Składniki:
- 2 banany - rozgniecione
- 2 jaja
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 100 g cukru pudru
- 200 g mąki tortowej
- 50 g mąki ze świerszczy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski wrzucam rozgniecione banany, cukier puder, jajka, jogurt naturalny oraz olej roślinny i dokładnie miksuję składniki. Im dojrzalsze będą banany, tym słodszy będzie nasz wypiek.
2. Następnie przesiewam do masy mąkę pszenną oraz mąkę ze świerszczy wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
3. Powstałą masę dokładnie mieszamy, aby nie było w niej grudek z mąki.