Zrobiliśmy chlebek z mąką ze świerszczy. Tylko dla odważnych

Przygotowaliśmy prosty chlebek bananowy z mąką ze świerszczy. Kontrowersyjny dodatek sprawił, że to deser tylko dla odważnych.

Chlebek z mąką ze świerszczy- PysznościChlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności
Ewa

Decyzją Komisji Europejskiej od stycznia tego roku do ciast, chleba i ciasteczek dodawana może być mąką ze świerszczy. Decyzja wzbudziła niemałe kontrowersje, a wiele osób zareagowało na nią z pewnym obrzydzeniem. Okazuje się jednak, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Postanowiliśmy przetestować w kuchni przepis na proste ciasto bananowe, które podrasowaliśmy mąką z owadów. Ma ona dużą ilość zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B oraz błonnika, który pochodzi z chitynowych pancerzyków świerszczy. Na dodatek ma w sobie tyle białka, ile zawiera również pierś z kurczaka. Jeśli chcesz odważyć się z i spróbować mąki ze świerszczy, to ten przepis jest idealny, aby rozpocząć eksperymenty.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Chlebek bananowy z mąką ze świerszczy

Składniki:

  • 2 banany - rozgniecione
  • 2 jaja
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ze świerszczy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Do miski wrzucam rozgniecione banany, cukier puder, jajka, jogurt naturalny oraz olej roślinny i dokładnie miksuję składniki. Im dojrzalsze będą banany, tym słodszy będzie nasz wypiek.

2. Następnie przesiewam do masy mąkę pszenną oraz mąkę ze świerszczy wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

Obrazek
Mąka ze świerszczy- Pyszności

3. Powstałą masę dokładnie mieszamy, aby nie było w niej grudek z mąki.

4. Masę przekładam do foremki o wymiarach 21x12 cm i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w 170 st. Celsjusza przez 20 minut.

Obrazek
Chlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności

5. Upieczone ciasto kroję na kawałki i przekładam na talerz. Przed przekrojeniem możesz je udekorować cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się jako pożywne drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.Smacznego!

Chlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności
Chlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości