Zrobiliśmy chlebek z mąką ze świerszczy. Tylko dla odważnych

Przygotowaliśmy prosty chlebek bananowy z mąką ze świerszczy. Kontrowersyjny dodatek sprawił, że to deser tylko dla odważnych.

Chlebek z mąką ze świerszczy- PysznościChlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności
Ewa

Decyzją Komisji Europejskiej od stycznia tego roku do ciast, chleba i ciasteczek dodawana może być mąką ze świerszczy. Decyzja wzbudziła niemałe kontrowersje, a wiele osób zareagowało na nią z pewnym obrzydzeniem. Okazuje się jednak, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Postanowiliśmy przetestować w kuchni przepis na proste ciasto bananowe, które podrasowaliśmy mąką z owadów. Ma ona dużą ilość zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B oraz błonnika, który pochodzi z chitynowych pancerzyków świerszczy. Na dodatek ma w sobie tyle białka, ile zawiera również pierś z kurczaka. Jeśli chcesz odważyć się z i spróbować mąki ze świerszczy, to ten przepis jest idealny, aby rozpocząć eksperymenty.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Chlebek bananowy z mąką ze świerszczy

Składniki:

  • 2 banany - rozgniecione
  • 2 jaja
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ze świerszczy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Do miski wrzucam rozgniecione banany, cukier puder, jajka, jogurt naturalny oraz olej roślinny i dokładnie miksuję składniki. Im dojrzalsze będą banany, tym słodszy będzie nasz wypiek.

2. Następnie przesiewam do masy mąkę pszenną oraz mąkę ze świerszczy wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

Obrazek
Mąka ze świerszczy- Pyszności

3. Powstałą masę dokładnie mieszamy, aby nie było w niej grudek z mąki.

4. Masę przekładam do foremki o wymiarach 21x12 cm i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w 170 st. Celsjusza przez 20 minut.

Obrazek
Chlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności

5. Upieczone ciasto kroję na kawałki i przekładam na talerz. Przed przekrojeniem możesz je udekorować cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się jako pożywne drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.Smacznego!

Chlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności
Chlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki