Najszybsze ciasto truskawkowe na świecie. Wystarczy 10 minut i deser gotowy
Błyskawiczne ciasto truskawkowe na herbatnikowym spodzie z kremem śmietankowym. Idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Ten torcik to hit!
23.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 09:30
Sezon na truskawki powoli się rozkręca, więc i w mojej kuchni zaczynają one odgrywać główną rolę. W tym torciku grają główne skrzypce. Świetnie komponują się z prostym kremem na bazie śmietanki, truskawkowego jogurtu i cukru. Jeśli obawiasz się przygotowywania torcików ze względu na kapryśny biszkopt, to w tym przypadku problem rozwiązuje się sam. Do stworzenia spodu wykorzystałam herbatniki maślane, które po krótkim leżakowaniu miękną i zamieniają się w miękką masę. Aż ciężko uwierzyć, że ten deser powstał bez użycia piekarnika.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Ciasto truskawkowe a'la torcik
Składniki:
- 320 g herbatników
- 300 g truskawek
- 50 g cukru pudru
- 350 g jogurtu truskawkowego
- 200 ml śmietanki 36 proc.
Dodatki
- truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki łamię w rękach na małe kawałki i przerzucam do miski. Dodaję pokrojone truskawki, jogurt truskawkowy oraz cukier puder i dokładnie mieszam.
2. Na płaskim talerzu (będzie służył za podstawkę) układam rant do tortów, wypełniam go przygotowaną masą i wstawiam do lodówki.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywną masę. Opcjonalnie możesz ją dosłodzić cukrem pudrem, jeśli jesteś fanem słodkich deserów.