Najszybsze ciasto truskawkowe na świecie. Wystarczy 10 minut i deser gotowy

Błyskawiczne ciasto truskawkowe na herbatnikowym spodzie z kremem śmietankowym. Idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Ten torcik to hit!

Ciasto truskawkowe- PysznościCiasto truskawkowe- Pyszności
Ewa

Sezon na truskawki powoli się rozkręca, więc i w mojej kuchni zaczynają one odgrywać główną rolę. W tym torciku grają główne skrzypce. Świetnie komponują się z prostym kremem na bazie śmietanki, truskawkowego jogurtu i cukru. Jeśli obawiasz się przygotowywania torcików ze względu na kapryśny biszkopt, to w tym przypadku problem rozwiązuje się sam. Do stworzenia spodu wykorzystałam herbatniki maślane, które po krótkim leżakowaniu miękną i zamieniają się w miękką masę. Aż ciężko uwierzyć, że ten deser powstał bez użycia piekarnika.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Ciasto truskawkowe a'la torcik

Składniki:

  • 320 g herbatników
  • 300 g truskawek
  • 50 g cukru pudru
  • 350 g jogurtu truskawkowego
  • 200 ml śmietanki 36 proc.

Dodatki

  • truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki łamię w rękach na małe kawałki i przerzucam do miski. Dodaję pokrojone truskawki, jogurt truskawkowy oraz cukier puder i dokładnie mieszam.

Obrazek
Ciasto truskawkowe- Pyszności

2. Na płaskim talerzu (będzie służył za podstawkę) układam rant do tortów, wypełniam go przygotowaną masą i wstawiam do lodówki.

Obrazek
Ciasto truskawkowe- Pyszności

3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywną masę. Opcjonalnie możesz ją dosłodzić cukrem pudrem, jeśli jesteś fanem słodkich deserów.

4. Bitą śmietanę rozprowadzam na powierzchni słodzonego ciasta. Wstawiam do lodówki na 3-4 godziny, aby herbatniki zmiękły.

Obrazek
Ciasto truskawkowe- Pyszności

5. Po tym czasie usuwam rant i dekoruję torcik pokrojonymi, świeżymi truskawkami. Część zostawiam z szypułką, aby dodać nieco zielonego akcentu. Ten deser świetnie sprawdzi się w roli tortu urodzinowego. Wystarczy dorzucić świeczki.Smacznego!

Obrazek
Ciasto truskawkowe- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy