Najszybsze ciasto truskawkowe na świecie. Wystarczy 10 minut i deser gotowy

Błyskawiczne ciasto truskawkowe na herbatnikowym spodzie z kremem śmietankowym. Idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Ten torcik to hit!

Ciasto truskawkowe- PysznościCiasto truskawkowe- Pyszności
Ewa

Sezon na truskawki powoli się rozkręca, więc i w mojej kuchni zaczynają one odgrywać główną rolę. W tym torciku grają główne skrzypce. Świetnie komponują się z prostym kremem na bazie śmietanki, truskawkowego jogurtu i cukru. Jeśli obawiasz się przygotowywania torcików ze względu na kapryśny biszkopt, to w tym przypadku problem rozwiązuje się sam. Do stworzenia spodu wykorzystałam herbatniki maślane, które po krótkim leżakowaniu miękną i zamieniają się w miękką masę. Aż ciężko uwierzyć, że ten deser powstał bez użycia piekarnika.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Ciasto truskawkowe a'la torcik

Składniki:

  • 320 g herbatników
  • 300 g truskawek
  • 50 g cukru pudru
  • 350 g jogurtu truskawkowego
  • 200 ml śmietanki 36 proc.

Dodatki

  • truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki łamię w rękach na małe kawałki i przerzucam do miski. Dodaję pokrojone truskawki, jogurt truskawkowy oraz cukier puder i dokładnie mieszam.

Obrazek
Ciasto truskawkowe- Pyszności

2. Na płaskim talerzu (będzie służył za podstawkę) układam rant do tortów, wypełniam go przygotowaną masą i wstawiam do lodówki.

Obrazek
Ciasto truskawkowe- Pyszności

3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywną masę. Opcjonalnie możesz ją dosłodzić cukrem pudrem, jeśli jesteś fanem słodkich deserów.

4. Bitą śmietanę rozprowadzam na powierzchni słodzonego ciasta. Wstawiam do lodówki na 3-4 godziny, aby herbatniki zmiękły.

Obrazek
Ciasto truskawkowe- Pyszności

5. Po tym czasie usuwam rant i dekoruję torcik pokrojonymi, świeżymi truskawkami. Część zostawiam z szypułką, aby dodać nieco zielonego akcentu. Ten deser świetnie sprawdzi się w roli tortu urodzinowego. Wystarczy dorzucić świeczki.Smacznego!

Obrazek
Ciasto truskawkowe- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil