Chińskie naleśniki z zieloną cebulką robią furorę. Podaj je zamiast chipsów

Chińskie naleśniki z cebulką są wyraziste w smaku i przyjemnie chrupiące. W Chinach ta wytrawna przekąska jest dostępna na każdym rogu w budkach z plackami i bułeczkami. Jednak te naleśniki są nie tylko smaczne, ale też bardzo łatwe do przygotowania w domu. Świetnie smakują z hummusem lub jako dodatek do bowli z gorącym curry.

Placki z zieloną cebulką sprawdzą się jako imprezowa przekąskaPlacki z zieloną cebulką sprawdzą się jako imprezowa przekąska
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Nawet w literaturze dziecięcej można znaleźć inspirację do przygotowania czegoś pysznego. Przepis na chińskie placki z zieloną cebulką znalazłam, czytając z synem książkę "Man zou" Izabelli Kaluty. Opis potrawy wzbudził tak duże zainteresowanie młodego czytelnika, że postanowił samodzielnie przygotować przekąskę. Myślę, żeby powtórzyć jego wyczyn przy okazji najbliższej domówki, ponieważ – nie tylko w mojej opinii – chińskie naleśniki wyszły lepsze niż chipsy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Chińskie naleśniki a indyjskie chlebki paratha

Obydwie te przekąski są bardzo zbliżone do siebie. Jedne i drugie placki są przygotowywane z mąki pszennej sparzonej wrzątkiem. Ciasto jest wielokrotnie składane i smażone na patelni z rozgrzanym olejem, dzięki czemu powstaje ich charakterystyczna warstwowa struktura.

Główna różnica polega na sposobie ich podawania. W kuchni indyjskiej placki paratha zazwyczaj towarzyszą ciepłym potrawom, podobnie jak chlebki naan. W Chinach cong youbing są samodzielną przekąską. Jeśli chcesz wzmocnić smak azjatyckiej potrawy, podaj do nich sos na bazie oleju sezamowego, wymieszanego z cukrem, szczypiorkiem i chili.

Przepis na chińskie naleśniki, czyli cong youbing

Z podanych poniżej składników przygotujesz 5 placków wielkości średniego talerza stołowego. Każdy placek możesz podzielić na trójkąty.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki gorącej wody,
  • 1 pęczek cebuli dymki,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, po czym zagnieć w kulę. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  2. Następnie przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zroluj w wałek. Podziel na 5 części.
  3. Z każdej uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją na placek. Placki posmaruj olejem i posyp solą oraz drobno posiekaną cebulą dymką (razem ze szczypiorkiem).
  4. Naleśniki zwiń w rulony, a następnie zawiń w spiralki na kształt muszli ślimaka. Tak przygotowane placki ponownie rozwałkuj.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor – najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju
Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯