Chińskie naleśniki z zieloną cebulką robią furorę. Podaj je zamiast chipsów
Chińskie naleśniki z cebulką są wyraziste w smaku i przyjemnie chrupiące. W Chinach ta wytrawna przekąska jest dostępna na każdym rogu w budkach z plackami i bułeczkami. Jednak te naleśniki są nie tylko smaczne, ale też bardzo łatwe do przygotowania w domu. Świetnie smakują z hummusem lub jako dodatek do bowli z gorącym curry.
Nawet w literaturze dziecięcej można znaleźć inspirację do przygotowania czegoś pysznego. Przepis na chińskie placki z zieloną cebulką znalazłam, czytając z synem książkę "Man zou" Izabelli Kaluty. Opis potrawy wzbudził tak duże zainteresowanie młodego czytelnika, że postanowił samodzielnie przygotować przekąskę. Myślę, żeby powtórzyć jego wyczyn przy okazji najbliższej domówki, ponieważ – nie tylko w mojej opinii – chińskie naleśniki wyszły lepsze niż chipsy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy
Chińskie naleśniki a indyjskie chlebki paratha
Obydwie te przekąski są bardzo zbliżone do siebie. Jedne i drugie placki są przygotowywane z mąki pszennej sparzonej wrzątkiem. Ciasto jest wielokrotnie składane i smażone na patelni z rozgrzanym olejem, dzięki czemu powstaje ich charakterystyczna warstwowa struktura.
Główna różnica polega na sposobie ich podawania. W kuchni indyjskiej placki paratha zazwyczaj towarzyszą ciepłym potrawom, podobnie jak chlebki naan. W Chinach cong youbing są samodzielną przekąską. Jeśli chcesz wzmocnić smak azjatyckiej potrawy, podaj do nich sos na bazie oleju sezamowego, wymieszanego z cukrem, szczypiorkiem i chili.
Przepis na chińskie naleśniki, czyli cong youbing
Z podanych poniżej składników przygotujesz 5 placków wielkości średniego talerza stołowego. Każdy placek możesz podzielić na trójkąty.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki gorącej wody,
- 1 pęczek cebuli dymki,
- sól,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, po czym zagnieć w kulę. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Następnie przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zroluj w wałek. Podziel na 5 części.
- Z każdej uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją na placek. Placki posmaruj olejem i posyp solą oraz drobno posiekaną cebulą dymką (razem ze szczypiorkiem).
- Naleśniki zwiń w rulony, a następnie zawiń w spiralki na kształt muszli ślimaka. Tak przygotowane placki ponownie rozwałkuj.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor – najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.