Zrób chrupiące bułki na patelni. Wystarczy kilka tanich składników

Kiedy odkrywam, że w pojemniku na pieczywo zostały tylko okruszki, od razu sięgam po ten przepis. Ekspresowe bułeczki z patelni przygotujesz z kilku prostych składników. Nie musisz czekać do wyrośnięcia ciasta, bo nie używa się tutaj drożdży.

Bułki z patelni - PysznościBułki z patelni - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Nouk
Ewa Malinowska

Świeże bułki bez wychodzenia z domu, bez dużej ilości czasu w kuchni i bez wyrastania ciasta - brzmi prawie jak historia o Zębowej Wróżce. To jednak możliwe, jeśli sięgniesz po ten prosty przepis. Bułeczki przypominają nieco english muffins, ale robi się je jeszcze szybciej. Swoją puszystość zawdzięczają dodatkowi sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Jeśli zatem z ciastem drożdżowym nie było ci do tej pory po drodze, te bułki będą pyszną alternatywą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki a'la Ferrero Rocher. Smakują i wyglądają obłędnie

Bułeczki z patelni

Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku - bułeczki z patelni znikają z talerza w mgnieniu oka. To pyszny dodatek do jajecznicy czy baza do kanapek, ale u mnie wszyscy zajadają się nimi, smarując jeszcze ciepłe pieczywo masłem i posypując odrobiną soli. Są tanie i proste w przygotowaniu, niejednokrotnie uratowały leniwy poranek, gdy za oknem szalała ulewa, a chlebak świecił pustkami.

Bułki z patelni - Pyszności
Bułki z patelni - Pyszności © Canva | Juanmonino

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajko, dodaj mleko i roztrzep wszystko trzepaczką lub widelcem.
  2. Dodaj przesianą mąkę, wsyp cukier, sól oraz sodę.
  3. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
  5. Blat podsyp mąką i przełóż ciasto. Wyrabiaj przez chwilę.
  6. Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm i przy pomocy szklanki lub foremki wytnij kółka tak jak na pierogi.
  7. Patelnię mocno rozgrzej i wyłóż na niej kółka z ciasta.
  8. Smaż z obu stron przez ok. 8 minut, aż się zarumienią.

Gotowe bułeczki przełóż na kratkę i poczekaj, aż przestygną. Podawaj jako dodatek do śniadania, mięs czy składnik kanapek. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej