Zrób chrupiące bułki na patelni. Wystarczy kilka tanich składników
Kiedy odkrywam, że w pojemniku na pieczywo zostały tylko okruszki, od razu sięgam po ten przepis. Ekspresowe bułeczki z patelni przygotujesz z kilku prostych składników. Nie musisz czekać do wyrośnięcia ciasta, bo nie używa się tutaj drożdży.
25.01.2024 08:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Świeże bułki bez wychodzenia z domu, bez dużej ilości czasu w kuchni i bez wyrastania ciasta - brzmi prawie jak historia o Zębowej Wróżce. To jednak możliwe, jeśli sięgniesz po ten prosty przepis. Bułeczki przypominają nieco english muffins, ale robi się je jeszcze szybciej. Swoją puszystość zawdzięczają dodatkowi sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Jeśli zatem z ciastem drożdżowym nie było ci do tej pory po drodze, te bułki będą pyszną alternatywą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułeczki z patelni
Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku - bułeczki z patelni znikają z talerza w mgnieniu oka. To pyszny dodatek do jajecznicy czy baza do kanapek, ale u mnie wszyscy zajadają się nimi, smarując jeszcze ciepłe pieczywo masłem i posypując odrobiną soli. Są tanie i proste w przygotowaniu, niejednokrotnie uratowały leniwy poranek, gdy za oknem szalała ulewa, a chlebak świecił pustkami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajko, dodaj mleko i roztrzep wszystko trzepaczką lub widelcem.
- Dodaj przesianą mąkę, wsyp cukier, sól oraz sodę.
- Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Blat podsyp mąką i przełóż ciasto. Wyrabiaj przez chwilę.
- Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm i przy pomocy szklanki lub foremki wytnij kółka tak jak na pierogi.
- Patelnię mocno rozgrzej i wyłóż na niej kółka z ciasta.
- Smaż z obu stron przez ok. 8 minut, aż się zarumienią.
Gotowe bułeczki przełóż na kratkę i poczekaj, aż przestygną. Podawaj jako dodatek do śniadania, mięs czy składnik kanapek. Smacznego!