Już nie kupuję bułek w piekarni. Wypróbowałam najprostszy przepis i teraz sama je piekę

Sklepowe pieczywo nie umywa się nawet do tego domowego. Własnoręczne upieczenie bułek na śniadanie nie jest ani trudne ani specjalnie czasochłonne. Od kiedy poznałam ten przepis, grahamki przygotowuję tylko w swojej kuchni.

Bułki grahamki - PysznościBułki grahamki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ffolas
Ewa Malinowska

Nie ma nic lepszego niż świeża bułka na śniadanie. Nie potrzebuje żadnych specjalnych dodatków, wystarczy masło i odrobina soli. W marketach dostać można najczęściej głęboko mrożone pieczywo, którego smak i trwałość pozostawia najczęściej sporo do życzenia - często następnego dnia bułki są już twarde, a lista składników niepotrzebnie się wydłuża. Rozwiązaniem tego jest pieczenie bułek w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażanowa uczta. Danie, które posmakuje każdemu

Z czego robi się grahamki?

Podstawą bułek jest oczywiście mąka graham. Powstała w latach trzydziestych XIX wieku i do dziś gości w wypiekach. Jej twórcą był pastor Sylvester Graham, który w tamtych czasach przekonywał, że mocno przetworzone mąki mają szkodliwy wpływ na zdrowie. W związku z tym opracował metodę mielenia ziaren, dzięki której mąka zawierała więcej składników odżywczych. Chleb i bułki z mąki graham są zatem znacznie zdrowsze niż te wykonane z białej mąki.

Co wyróżnia mąkę pełnoziarnistą graham? Przede wszystkim to, że jest niskokaloryczna, bogata w białko oraz witaminy B, C i E. Zawiera fitosterole, antyoksydanty, kwas foliowy i błonnik. Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, spowalnia procesy starzenia organizmu i pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu. Dodatkowo wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego oraz neutralizuje wolne rodniki.

Mąka graham - Pyszności
Mąka graham - Pyszności © Canva | Viktor_Kitaykin

Bułki graham

W moim domu z mąki graham przygotowuję przede wszystkim bułki. Świetnie smakują jako składnik kanapek, używam ich również do zrobienia domowych burgerów. Przygotowanie jest naprawdę proste.

Składniki:

  • 330 ml ciepłej wody,
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 (graham),
  • 250 g mąki pszennej typ 550,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru.
Grahamka - Pyszności
Grahamka - Pyszności © Canva | ninikas

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże kruszę i przekładam do miski. Dodaję cukier, 2 łyżki mąki pszennejoraz 1/3 szklanki wody i dokładnie mieszam. Odstawiam na 10 minut, aby zaczyn urósł.
  2. Pozostałą mąkę pszenną oraz graham wsypuję do dużej miski. Wlewam pozostałą wodę, olej, zaczyn oraz sól i wyrabiam ciasto.
  3. Formuję kulę i odkładam ją na 90 minut, aby wyrosła pod ściereczką.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat podsypany mąką i dzielę na 10 części.
  5. Formuję bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładam na pół godziny, aby jeszcze podrosły.
  6. Grahamki smaruję mlekiem i wstawiam dro rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 20 minut w 200 st. Celsjusza.
  7. Odstawiam do wystudzenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej