PrzepisŚniadanieJuż nie kupuję bułek w piekarni. Wypróbowałam najprostszy przepis i teraz sama je piekę

Już nie kupuję bułek w piekarni. Wypróbowałam najprostszy przepis i teraz sama je piekę

Bułki grahamki - Pyszności
Bułki grahamki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ffolas
09.01.2024 12:38

Sklepowe pieczywo nie umywa się nawet do tego domowego. Własnoręczne upieczenie bułek na śniadanie nie jest ani trudne ani specjalnie czasochłonne. Od kiedy poznałam ten przepis, grahamki przygotowuję tylko w swojej kuchni.

Nie ma nic lepszego niż świeża bułka na śniadanie. Nie potrzebuje żadnych specjalnych dodatków, wystarczy masło i odrobina soli. W marketach dostać można najczęściej głęboko mrożone pieczywo, którego smak i trwałość pozostawia najczęściej sporo do życzenia - często następnego dnia bułki są już twarde, a lista składników niepotrzebnie się wydłuża. Rozwiązaniem tego jest pieczenie bułek w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czego robi się grahamki?

Podstawą bułek jest oczywiście mąka graham. Powstała w latach trzydziestych XIX wieku i do dziś gości w wypiekach. Jej twórcą był pastor Sylvester Graham, który w tamtych czasach przekonywał, że mocno przetworzone mąki mają szkodliwy wpływ na zdrowie. W związku z tym opracował metodę mielenia ziaren, dzięki której mąka zawierała więcej składników odżywczych. Chleb i bułki z mąki graham są zatem znacznie zdrowsze niż te wykonane z białej mąki.

Co wyróżnia mąkę pełnoziarnistą graham? Przede wszystkim to, że jest niskokaloryczna, bogata w białko oraz witaminy B, C i E. Zawiera fitosterole, antyoksydanty, kwas foliowy i błonnik. Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, spowalnia procesy starzenia organizmu i pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu. Dodatkowo wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego oraz neutralizuje wolne rodniki.

Mąka graham - Pyszności
Mąka graham - Pyszności© Canva | Viktor_Kitaykin

Bułki graham

W moim domu z mąki graham przygotowuję przede wszystkim bułki. Świetnie smakują jako składnik kanapek, używam ich również do zrobienia domowych burgerów. Przygotowanie jest naprawdę proste.

Składniki:

  • 330 ml ciepłej wody,
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 (graham),
  • 250 g mąki pszennej typ 550,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru.
Grahamka - Pyszności
Grahamka - Pyszności© Canva | ninikas

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże kruszę i przekładam do miski. Dodaję cukier, 2 łyżki mąki pszennejoraz 1/3 szklanki wody i dokładnie mieszam. Odstawiam na 10 minut, aby zaczyn urósł.
  2. Pozostałą mąkę pszenną oraz graham wsypuję do dużej miski. Wlewam pozostałą wodę, olej, zaczyn oraz sól i wyrabiam ciasto.
  3. Formuję kulę i odkładam ją na 90 minut, aby wyrosła pod ściereczką.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat podsypany mąką i dzielę na 10 części.
  5. Formuję bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładam na pół godziny, aby jeszcze podrosły.
  6. Grahamki smaruję mlekiem i wstawiam dro rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 20 minut w 200 st. Celsjusza.
  7. Odstawiam do wystudzenia.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także