Już nie kupuję bułek w piekarni. Wypróbowałam najprostszy przepis i teraz sama je piekę
09.01.2024 12:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sklepowe pieczywo nie umywa się nawet do tego domowego. Własnoręczne upieczenie bułek na śniadanie nie jest ani trudne ani specjalnie czasochłonne. Od kiedy poznałam ten przepis, grahamki przygotowuję tylko w swojej kuchni.
Nie ma nic lepszego niż świeża bułka na śniadanie. Nie potrzebuje żadnych specjalnych dodatków, wystarczy masło i odrobina soli. W marketach dostać można najczęściej głęboko mrożone pieczywo, którego smak i trwałość pozostawia najczęściej sporo do życzenia - często następnego dnia bułki są już twarde, a lista składników niepotrzebnie się wydłuża. Rozwiązaniem tego jest pieczenie bułek w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z czego robi się grahamki?
Podstawą bułek jest oczywiście mąka graham. Powstała w latach trzydziestych XIX wieku i do dziś gości w wypiekach. Jej twórcą był pastor Sylvester Graham, który w tamtych czasach przekonywał, że mocno przetworzone mąki mają szkodliwy wpływ na zdrowie. W związku z tym opracował metodę mielenia ziaren, dzięki której mąka zawierała więcej składników odżywczych. Chleb i bułki z mąki graham są zatem znacznie zdrowsze niż te wykonane z białej mąki.
Co wyróżnia mąkę pełnoziarnistą graham? Przede wszystkim to, że jest niskokaloryczna, bogata w białko oraz witaminy B, C i E. Zawiera fitosterole, antyoksydanty, kwas foliowy i błonnik. Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, spowalnia procesy starzenia organizmu i pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu. Dodatkowo wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego oraz neutralizuje wolne rodniki.
Bułki graham
W moim domu z mąki graham przygotowuję przede wszystkim bułki. Świetnie smakują jako składnik kanapek, używam ich również do zrobienia domowych burgerów. Przygotowanie jest naprawdę proste.
Składniki:
- 330 ml ciepłej wody,
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 (graham),
- 250 g mąki pszennej typ 550,
- 25 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki oleju,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
- Drożdże kruszę i przekładam do miski. Dodaję cukier, 2 łyżki mąki pszennejoraz 1/3 szklanki wody i dokładnie mieszam. Odstawiam na 10 minut, aby zaczyn urósł.
- Pozostałą mąkę pszenną oraz graham wsypuję do dużej miski. Wlewam pozostałą wodę, olej, zaczyn oraz sól i wyrabiam ciasto.
- Formuję kulę i odkładam ją na 90 minut, aby wyrosła pod ściereczką.
- Wyrośnięte ciasto przekładam na blat podsypany mąką i dzielę na 10 części.
- Formuję bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładam na pół godziny, aby jeszcze podrosły.
- Grahamki smaruję mlekiem i wstawiam dro rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 20 minut w 200 st. Celsjusza.
- Odstawiam do wystudzenia.