Domowe kajzerki zrobisz w prosty sposób. Są tak pyszne i chrupiące jak żadne inne

Chrupiąca kajzerka z mięciutkim wnętrzem muśnięta odrobiną masła - na samą myśl ślinianki zaczynają pracować na większych obrotach. Te pyszne bułki smakują najlepiej, kiedy są własnoręcznie zrobione i dopiero co wyjęte z piekarnika. Zobacz przepis na ekspresowe kajzerki domowej roboty. Po kupne więcej nie sięgniesz.

Kajzerki domowej robotyKajzerki domowej roboty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kajzerki kupimy w niemalże każdym sklepie i z pewnością w większości piekarni. Delikatne i puszyste bułeczki dla wielu stały się synonimem szybkiego i smacznego śniadania. Jednak jeszcze lepszy efekt uzyskasz, jeśli kajzerki przygotujesz samodzielnie. Spokojnie, to żadna filozofia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledziowo-buraczane babeczki to gotowy patent na udaną imprezę. Nigdy mnie nie zawiodły

Jak zrobić puszyste kajzerki domowej roboty?

Przede wszystkim zadbaj o odpowiednie składniki. Jeśli chodzi o mąkę, do bułek wykorzystuje się zwykle typ 650, ale sprawdzi się też typ 500. Nie zapomnij o dodatku soli - bez niej ciasto drożdżowe staje się praktycznie niejadalne. Zagniatając ciasto, zwróć uwagę na to, by wszystkie składniki dobrze się połączyły, zwłaszcza dodany na końcu olej.

Uformowane kulki z ciasta należy spłaszczyć dłońmi, by nabrały kształtu podobnego do kajzerek, a następnie ich wierzch nacinamy nożem (ostrze dobrze jest wcześniej posmarować olejem). Kajzerki charakteryzują się pięcioma nacięciami na wierzchu rozchodzącymi się od środka do krańców ciasta. Dokładne przygotowanie ekspresowych śniadaniowych bułek znajdziesz poniżej.

Jak zrobić ekspresowe bułki śniadaniowe? Zobacz przepis na kajzerki
Jak zrobić ekspresowe bułki śniadaniowe? Zobacz przepis na kajzerki © Pixabay

Ekspresowe bułki śniadaniowe. Przepis na domowe kajzerki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 300 ml wody,
  • 35 g drożdży,
  • 6 łyżek stołowych oleju.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie i wsyp do niego sól, cukier i pokruszone drożdże. Wszystko zalej wodą i wymieszaj, by składniki się połączyły.
  2. Powstałą masę przełóż na blat podsypany lekko mąką i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy będzie zwarte, dodaj olej i zagniataj dalej, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
  3. Gotowe ciasto będzie jednolite, miękkie i elastyczne.
  4. Gotowe ciasto podziel na mniejsze części (ok. 60-gramowe). Z proporcji podanej w przepisie powinno wyjść ok. 13 bułek.
  5. Z kawałków ciasta uformuj okrągłe bułeczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (ponieważ jeszcze urosną).
  6. Ułożone bułeczki spłaszcz dłonią, a następnie nożem wcześniej zamoczonym w oleju natnij delikatnie paski na wierzchu bułeczek (tak jak w kajzerkach).
  7. Kajzerki przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie kajzerki włóż do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piecz przez około 10 -15 min do momentu, aż się ładnie zrumienią.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟