Domowe kajzerki zrobisz w prosty sposób. Są tak pyszne i chrupiące jak żadne inne

Chrupiąca kajzerka z mięciutkim wnętrzem muśnięta odrobiną masła - na samą myśl ślinianki zaczynają pracować na większych obrotach. Te pyszne bułki smakują najlepiej, kiedy są własnoręcznie zrobione i dopiero co wyjęte z piekarnika. Zobacz przepis na ekspresowe kajzerki domowej roboty. Po kupne więcej nie sięgniesz.

Kajzerki domowej robotyKajzerki domowej roboty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kajzerki kupimy w niemalże każdym sklepie i z pewnością w większości piekarni. Delikatne i puszyste bułeczki dla wielu stały się synonimem szybkiego i smacznego śniadania. Jednak jeszcze lepszy efekt uzyskasz, jeśli kajzerki przygotujesz samodzielnie. Spokojnie, to żadna filozofia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledziowo-buraczane babeczki to gotowy patent na udaną imprezę. Nigdy mnie nie zawiodły

Jak zrobić puszyste kajzerki domowej roboty?

Przede wszystkim zadbaj o odpowiednie składniki. Jeśli chodzi o mąkę, do bułek wykorzystuje się zwykle typ 650, ale sprawdzi się też typ 500. Nie zapomnij o dodatku soli - bez niej ciasto drożdżowe staje się praktycznie niejadalne. Zagniatając ciasto, zwróć uwagę na to, by wszystkie składniki dobrze się połączyły, zwłaszcza dodany na końcu olej.

Uformowane kulki z ciasta należy spłaszczyć dłońmi, by nabrały kształtu podobnego do kajzerek, a następnie ich wierzch nacinamy nożem (ostrze dobrze jest wcześniej posmarować olejem). Kajzerki charakteryzują się pięcioma nacięciami na wierzchu rozchodzącymi się od środka do krańców ciasta. Dokładne przygotowanie ekspresowych śniadaniowych bułek znajdziesz poniżej.

Jak zrobić ekspresowe bułki śniadaniowe? Zobacz przepis na kajzerki
Jak zrobić ekspresowe bułki śniadaniowe? Zobacz przepis na kajzerki © Pixabay

Ekspresowe bułki śniadaniowe. Przepis na domowe kajzerki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 300 ml wody,
  • 35 g drożdży,
  • 6 łyżek stołowych oleju.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie i wsyp do niego sól, cukier i pokruszone drożdże. Wszystko zalej wodą i wymieszaj, by składniki się połączyły.
  2. Powstałą masę przełóż na blat podsypany lekko mąką i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy będzie zwarte, dodaj olej i zagniataj dalej, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
  3. Gotowe ciasto będzie jednolite, miękkie i elastyczne.
  4. Gotowe ciasto podziel na mniejsze części (ok. 60-gramowe). Z proporcji podanej w przepisie powinno wyjść ok. 13 bułek.
  5. Z kawałków ciasta uformuj okrągłe bułeczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (ponieważ jeszcze urosną).
  6. Ułożone bułeczki spłaszcz dłonią, a następnie nożem wcześniej zamoczonym w oleju natnij delikatnie paski na wierzchu bułeczek (tak jak w kajzerkach).
  7. Kajzerki przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie kajzerki włóż do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piecz przez około 10 -15 min do momentu, aż się ładnie zrumienią.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej