Chcesz, aby ciasto drożdżowe pięknie wyrosło? Z zasadą 3xC na pewno się uda

Lubisz wypieki z ciastem drożdżowym? Jeśli tak, już za moment poznasz kluczową zasadę, dzięki której domowe ciasto będzie perfekcyjne pod każdym względem. I to za każdym razem!

Jak przygotować ciasto drożdżowe puszyste jak chmurka?Jak przygotować ciasto drożdżowe puszyste jak chmurka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Julija Sapic
Marzena Pęcak

Domowe wypieki smakują najlepiej. Wśród nich szczególne miejsce zajmują pyszne drożdżowe kęski, które można serwować zarówno w słodkim, jak i wytrawnym wydaniu. 

I choć z pozoru mogłoby się wydawać, że przygotowanie domowej wersji ciasta drożdżowego to nic trudnego, to kiedy przychodzi do praktyki, nagle pojawiają się utrudnienia. Na szczęście wiem dokładnie co zrobić, aby domowe ciasto drożdżowe zachwycało strukturą i smakiem za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Przygotowanie ciasta drożdżowego. O czym trzeba pamiętać?

Zacznijmy od podstawowych kwestii, o których należy pamiętać przy pracy nad ciastem drożdżowym. Po pierwsze, do przepisu wybieraj zawsze mąkę z wysoką zawartością glutenu. Dlaczego? Ponieważ tylko taka mąka sprawi, że domowe ciasto będzie idealnie elastyczne. Ponadto produkt ten warto przesiać przez sitko, aby dodatkowo napowietrzyć.

Do ciasta drożdżowego dodaje się również jajko. Jednak warto wykorzystać tutaj babciny patent i wbić samo żółtko. Po co? Otóż ciasto drożdżowe z dodatkiem białka może wyjść po prostu twardsze. Dodanie samego żółtka to gwarancja, że ciasto będzie dużo bardziej delikatne.

Drożdżowe ciasto powinno być mega puszyste i elastyczne
Drożdżowe ciasto powinno być mega puszyste i elastyczne © Adobe Stock | Angelika Heine

Przy pracy nad drożdżowym ciastem kluczowe znaczenie ma również ocena, czy ciasto jest już na pewno gotowe do dalszego przygotowania. Jak to zrobić? Wystarczy wbić palec w ciasto. Jeśli po wyciągnięciu palca odzyska dawny kształt, jak najbardziej można przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Zasada 3xC

Aby ciasto drożdże było idealne za każdym razem, warto stosować zasadę 3xC. Co ona oznacza? Otóż odnosi się do trzech podstawowych kwestii, a mianowicie — ciepła, czasu oraz cierpliwości. W pierwszym przypadku należy pamiętać, że ciasto drożdżowe uwielbia ciepło. Dlatego też wszystkie potrzebne składniki powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki, bo muszą mieć temperaturę otoczenia. To samo tyczy się również naszych dłoni, za pomocą których będziemy wyrabiać ciasto, jak i pomieszczenia, w którym pracujemy z domowym ciastem.

Kolejna kwestia odnosi się do poświęconego czasu. Jeśli ciasto ma być idealnie elastyczne i puszyste jak chmurka, wymaga ono dobrego i dokładnego wyrabiania, co zajmuję sporo czasu. Co więcej, ciasto drożdżowe musi jeszcze odpocząć i to dwukrotnie

Na koniec została jeszcze kwestia cierpliwości. Tak jak już wspomniałam, wyrabianie domowego ciasta drożdżowego jest czasochłonne, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość, nie iść na skróty i wykonywać wszystkie działania starannie. Nie pomaga tu też fakt dwukrotnego odstawiania ciasta do wyrośnięcia, bo musimy na nie "czekać". Dlatego też dobrze zagospodarować sobie ten czas na przygotowanie dodatków do przyszłych wypieków lub po prostu zrobić sobie małą przerwę na małą czarną.

Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀