Chcesz, aby ciasto drożdżowe pięknie wyrosło? Z zasadą 3xC na pewno się uda
Lubisz wypieki z ciastem drożdżowym? Jeśli tak, już za moment poznasz kluczową zasadę, dzięki której domowe ciasto będzie perfekcyjne pod każdym względem. I to za każdym razem!
05.01.2024 12:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Domowe wypieki smakują najlepiej. Wśród nich szczególne miejsce zajmują pyszne drożdżowe kęski, które można serwować zarówno w słodkim, jak i wytrawnym wydaniu.
I choć z pozoru mogłoby się wydawać, że przygotowanie domowej wersji ciasta drożdżowego to nic trudnego, to kiedy przychodzi do praktyki, nagle pojawiają się utrudnienia. Na szczęście wiem dokładnie co zrobić, aby domowe ciasto drożdżowe zachwycało strukturą i smakiem za każdym razem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie ciasta drożdżowego. O czym trzeba pamiętać?
Zacznijmy od podstawowych kwestii, o których należy pamiętać przy pracy nad ciastem drożdżowym. Po pierwsze, do przepisu wybieraj zawsze mąkę z wysoką zawartością glutenu. Dlaczego? Ponieważ tylko taka mąka sprawi, że domowe ciasto będzie idealnie elastyczne. Ponadto produkt ten warto przesiać przez sitko, aby dodatkowo napowietrzyć.
Do ciasta drożdżowego dodaje się również jajko. Jednak warto wykorzystać tutaj babciny patent i wbić samo żółtko. Po co? Otóż ciasto drożdżowe z dodatkiem białka może wyjść po prostu twardsze. Dodanie samego żółtka to gwarancja, że ciasto będzie dużo bardziej delikatne.
Przy pracy nad drożdżowym ciastem kluczowe znaczenie ma również ocena, czy ciasto jest już na pewno gotowe do dalszego przygotowania. Jak to zrobić? Wystarczy wbić palec w ciasto. Jeśli po wyciągnięciu palca odzyska dawny kształt, jak najbardziej można przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Zobacz także
Zasada 3xC
Aby ciasto drożdże było idealne za każdym razem, warto stosować zasadę 3xC. Co ona oznacza? Otóż odnosi się do trzech podstawowych kwestii, a mianowicie — ciepła, czasu oraz cierpliwości. W pierwszym przypadku należy pamiętać, że ciasto drożdżowe uwielbia ciepło. Dlatego też wszystkie potrzebne składniki powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki, bo muszą mieć temperaturę otoczenia. To samo tyczy się również naszych dłoni, za pomocą których będziemy wyrabiać ciasto, jak i pomieszczenia, w którym pracujemy z domowym ciastem.
Kolejna kwestia odnosi się do poświęconego czasu. Jeśli ciasto ma być idealnie elastyczne i puszyste jak chmurka, wymaga ono dobrego i dokładnego wyrabiania, co zajmuję sporo czasu. Co więcej, ciasto drożdżowe musi jeszcze odpocząć i to dwukrotnie!
Na koniec została jeszcze kwestia cierpliwości. Tak jak już wspomniałam, wyrabianie domowego ciasta drożdżowego jest czasochłonne, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość, nie iść na skróty i wykonywać wszystkie działania starannie. Nie pomaga tu też fakt dwukrotnego odstawiania ciasta do wyrośnięcia, bo musimy na nie "czekać". Dlatego też dobrze zagospodarować sobie ten czas na przygotowanie dodatków do przyszłych wypieków lub po prostu zrobić sobie małą przerwę na małą czarną.