Drożdżowe różyczki, które rozpływają się w ustach. Miękkie bułeczki idealne na śniadanie

Miękkie i puszyste drożdżowe różyczki idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek. Wyglądają bardzo efektownie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Chociaż mogłoby się wydawać, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest bardzo pracochłonne, to nic bardziej mylnego. Wymaga nieco cierpliwości, bo musi wyrosnąć, ale sam proces przygotowanie nie trwa długo.

Obrazek
Ewa

Ciasto drożdżowe wypełnia cały dom pięknym zapachem świeżego pieczywa. W sobotni poranek wyciągnie z łóżka nawet największych śpiochów. Nawet chęć leżenia pod kołdrą przegra z aromatem domowego ciasta. To również świetny pomysł na przygotowanie romantycznego śniadania- słodkie różyczki prezentują się bardzo elegancko.

Drożdżowe różyczki- składniki

Zaczyn

5 g  suchych drożdży

140 ml ciepłego mleka

1 łyżka cukru

Ciasto

350 g mąka pszennej typ 550

2 łyżki drobnego cukru

3 żółtka

80 g  masła

szczypta soli

cukier puder do posypania

Przepis krok po kroku:

Zacznij od przygotowania zaczynu. W ciepłym (ale nie gorącym) mleku rozpuść cukier i dodaj suszone drożdże. Odstaw na 15 minut. Zaczyn z suszonych drożdży nie zwiększa swojej objętości tak, jak robią to świeże drożdże- powinien jednak nieco się spienić.

Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej cukier i sól. Następnie dodaj żółtka i przygotowany wcześniej zaczyn z drożdżami.

Obrazek
Drożdżowe różyczki- Pyszności

Wymieszaj ciasto łyżką lub szpatułką i dodaj miękkie masło. Następnie przejdź do wyrabiania ciasta rękami. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Nasz patent na lepsze wyrastanie? Wstaw miskę z ciastem do minimalnie rozgrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami (powinien być wyłączony). Ciasto możesz przygotować również dzień wcześniej i schować na noc do lodówki.

Obrazek
Drożdżowe różyczki- Pyszności

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wytnij przy pomocy szklanki lub foremki kółka. Układaj z nich różyczki- połóż 3 okręgi tak, aby nachodziły nieco na siebie. Zroluj i przekrój na pół. Zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek
Drożdżowe różyczki- Pyszności

Tak przygotowane różyczki ułóż w formie do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Następnie wstaw blaszki z różyczkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Różyczki możesz ułożyć w kilku mniejszych formach lub użyć jednej większej. My dziś postawiliśmy na tę pierwszą formę- dzięki temu każdy dostaje bezpośrednio swoją własną porcję.

Obrazek
Drożdżowe różyczki- Pyszności

Po upieczeniu przestudź drożdżowe różyczki i udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek
Drożdżowe różyczki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę