Drożdżowe różyczki, które rozpływają się w ustach. Miękkie bułeczki idealne na śniadanie
Miękkie i puszyste drożdżowe różyczki idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek. Wyglądają bardzo efektownie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Chociaż mogłoby się wydawać, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest bardzo pracochłonne, to nic bardziej mylnego. Wymaga nieco cierpliwości, bo musi wyrosnąć, ale sam proces przygotowanie nie trwa długo.
15.07.2022 | aktual.: 11.10.2023 07:24
Ciasto drożdżowe wypełnia cały dom pięknym zapachem świeżego pieczywa. W sobotni poranek wyciągnie z łóżka nawet największych śpiochów. Nawet chęć leżenia pod kołdrą przegra z aromatem domowego ciasta. To również świetny pomysł na przygotowanie romantycznego śniadania- słodkie różyczki prezentują się bardzo elegancko.
Drożdżowe różyczki- składniki
Zaczyn
5 g suchych drożdży
140 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
Ciasto
350 g mąka pszennej typ 550
2 łyżki drobnego cukru
3 żółtka
80 g masła
szczypta soli
cukier puder do posypania
Przepis krok po kroku:
Zacznij od przygotowania zaczynu. W ciepłym (ale nie gorącym) mleku rozpuść cukier i dodaj suszone drożdże. Odstaw na 15 minut. Zaczyn z suszonych drożdży nie zwiększa swojej objętości tak, jak robią to świeże drożdże- powinien jednak nieco się spienić.
Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej cukier i sól. Następnie dodaj żółtka i przygotowany wcześniej zaczyn z drożdżami.
Wymieszaj ciasto łyżką lub szpatułką i dodaj miękkie masło. Następnie przejdź do wyrabiania ciasta rękami. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Nasz patent na lepsze wyrastanie? Wstaw miskę z ciastem do minimalnie rozgrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami (powinien być wyłączony). Ciasto możesz przygotować również dzień wcześniej i schować na noc do lodówki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wytnij przy pomocy szklanki lub foremki kółka. Układaj z nich różyczki- połóż 3 okręgi tak, aby nachodziły nieco na siebie. Zroluj i przekrój na pół. Zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Tak przygotowane różyczki ułóż w formie do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Następnie wstaw blaszki z różyczkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Różyczki możesz ułożyć w kilku mniejszych formach lub użyć jednej większej. My dziś postawiliśmy na tę pierwszą formę- dzięki temu każdy dostaje bezpośrednio swoją własną porcję.
Po upieczeniu przestudź drożdżowe różyczki i udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!