Tym ciastem poczęstowała mnie w niedzielę siostra. Po pierwszym kęsie prosiłam o przepis

Ciasto, jakim poczęstowała mnie siostra, dosłownie zwaliło mnie z nóg. Napracowała się, ale efekt był piorunujący. Spomiędzy puszystych miodowych warstw wyłaniały się kremowa masa orzechowa i kwaskowata jabłkowa. Przepyszna kompozycja.

To ciasto skrywa wiele pysznych warstwTo ciasto skrywa wiele pysznych warstw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten deser jest prawdziwą bombą kolorów i smaków. Pomiędzy trzema miodowymi puszystymi warstwami ciasta skrywa się kremowa masa orzechowa i jabłkowa połączona z cytrynową galaretką. Całość polana jest supersłodką masą kajmakową i posypana orzechami. Eksplozja smaków gwarantowana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Ciasto miodowe z jabłkami i masą orzechową. Przepis

Składniki:

SPODY

  • 150 g masła (ew. margaryny),
  • 200 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 480 g mąki pszennej + do podsypania,
  • 5 łyżek miodu,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • pół łyżki octu spirytusowego 10 proc.

MASA ORZECHOWA

  • 350 g orzechów włoskich,
  • 300 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 300 g masła.

DODATKOWO

  • 2 kg jabłek,
  • galaretka cytrynowa,
  • puszka masy kajmakowej,
  • orzechy do posypania.

Przygotowanie:

  1. Masło (lub margarynę) połącz z cukrem pudrem i miodem. Podgrzej całość, aż powstanie gładka masa o bursztynowym kolorze. Gotową masę odstaw do ostudzenia.
  2. Następnie do ostudzonej masy dodaj ocet, wymieszaj dokładnie.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Zagnieć ciasto.
  4. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie podziel je na trzy części. Każdą część rozwałkuj i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotowe trzy blaty odstaw do ostudzenia.
  5. Następnie przygotuj masę orzechową. Do mleka dodaj zmielone drobno orzechy oraz cukier. Gotuj całość do momentu, aż płyn się wchłonie, a masa zgęstnieje. Gotową masę odstaw do ostudzenia. Po tym utrzyj masło na puch i dodaj do orzechowej masy.
  6. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podsmaż na patelni. Do jabłek dodaj galaretkę w proszku. Wymieszaj całość dokładnie, by galareta się rozpuściła.
  7. Gorące jabłka wyłóż na jeden spód i przykryj kolejnym. Okryj całość ścierką i ostudź.
  8. Po tym wyłóż kolejną warstwę - orzechową. Przykryj ją ostatnim blatem i posmaruj masą kajmakową. Całość posyp orzechami.
  9. Ciasto włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Miód jest jednym z najważniejszych składników tego ciasta
Miód jest jednym z najważniejszych składników tego ciasta © Pixabay

Przekładaniec miodowy. Ciasto na gaszonej sodzie

Spostrzegawczy zauważyli zapewne ocet na liście składników miodowych blatów. Ten wykorzystywany jest w piekarnictwie m.in. do gaszenia sody. Jak wiemy, soda połączona z octem pieni się, syczy, "gazuje". Właśnie to "gazowanie" jest tutaj kluczowe.

Skąd pomysł na gaszenie sody? Dzięki temu podczas wyrabiania ciasta nie będą potrzebne drożdże - ciasto spulchnia dwutlenek węgla uwolniony w reakcji sody oczyszczonej i kwasu (mogą to być ocet, sok z cytryny, a także produkty mleczne fermentowane, jak kefir). Co ważne: nie łączymy bezpośrednio sody i kwasu! Soda powinna być dodawana do suchych składników ciasta, a kwaśny składnik do mokrych. Całość łączy się podczas wyrabiania.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej