Tym ciastem poczęstowała mnie w niedzielę siostra. Po pierwszym kęsie prosiłam o przepis
Ciasto, jakim poczęstowała mnie siostra, dosłownie zwaliło mnie z nóg. Napracowała się, ale efekt był piorunujący. Spomiędzy puszystych miodowych warstw wyłaniały się kremowa masa orzechowa i kwaskowata jabłkowa. Przepyszna kompozycja.
07.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:21
Ten deser jest prawdziwą bombą kolorów i smaków. Pomiędzy trzema miodowymi puszystymi warstwami ciasta skrywa się kremowa masa orzechowa i jabłkowa połączona z cytrynową galaretką. Całość polana jest supersłodką masą kajmakową i posypana orzechami. Eksplozja smaków gwarantowana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto miodowe z jabłkami i masą orzechową. Przepis
Składniki:
SPODY
- 150 g masła (ew. margaryny),
- 200 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 480 g mąki pszennej + do podsypania,
- 5 łyżek miodu,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- pół łyżki octu spirytusowego 10 proc.
MASA ORZECHOWA
- 350 g orzechów włoskich,
- 300 ml mleka,
- 150 g cukru,
- 300 g masła.
DODATKOWO
- 2 kg jabłek,
- galaretka cytrynowa,
- puszka masy kajmakowej,
- orzechy do posypania.
Przygotowanie:
- Masło (lub margarynę) połącz z cukrem pudrem i miodem. Podgrzej całość, aż powstanie gładka masa o bursztynowym kolorze. Gotową masę odstaw do ostudzenia.
- Następnie do ostudzonej masy dodaj ocet, wymieszaj dokładnie.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Zagnieć ciasto.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie podziel je na trzy części. Każdą część rozwałkuj i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotowe trzy blaty odstaw do ostudzenia.
- Następnie przygotuj masę orzechową. Do mleka dodaj zmielone drobno orzechy oraz cukier. Gotuj całość do momentu, aż płyn się wchłonie, a masa zgęstnieje. Gotową masę odstaw do ostudzenia. Po tym utrzyj masło na puch i dodaj do orzechowej masy.
- Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podsmaż na patelni. Do jabłek dodaj galaretkę w proszku. Wymieszaj całość dokładnie, by galareta się rozpuściła.
- Gorące jabłka wyłóż na jeden spód i przykryj kolejnym. Okryj całość ścierką i ostudź.
- Po tym wyłóż kolejną warstwę - orzechową. Przykryj ją ostatnim blatem i posmaruj masą kajmakową. Całość posyp orzechami.
- Ciasto włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Przekładaniec miodowy. Ciasto na gaszonej sodzie
Spostrzegawczy zauważyli zapewne ocet na liście składników miodowych blatów. Ten wykorzystywany jest w piekarnictwie m.in. do gaszenia sody. Jak wiemy, soda połączona z octem pieni się, syczy, "gazuje". Właśnie to "gazowanie" jest tutaj kluczowe.
Skąd pomysł na gaszenie sody? Dzięki temu podczas wyrabiania ciasta nie będą potrzebne drożdże - ciasto spulchnia dwutlenek węgla uwolniony w reakcji sody oczyszczonej i kwasu (mogą to być ocet, sok z cytryny, a także produkty mleczne fermentowane, jak kefir). Co ważne: nie łączymy bezpośrednio sody i kwasu! Soda powinna być dodawana do suchych składników ciasta, a kwaśny składnik do mokrych. Całość łączy się podczas wyrabiania.