Mieszam mleko skondensowane z migdałami. Pyszny deser w 5 minut

Klasyka obroni się sama i w ramach tej reguły mieści się ten genialny deser na szybko. Z jednej strony ma w sobie coś z brownie, z drugiej zalatuje nieco czekoladowym blokiem. Pewne jest to, że podbije wasze podniebienia.

Ten czekoladowy deser podbije wasze podniebieniaTen czekoladowy deser podbije wasze podniebienia
Źródło zdjęć: © pexels | Karolina Grabowska

Deser na szybko, deser awaryjny, trochę brownie, trochę blok czekoladowy - specjał ten można określić jakkolwiek, wpisuje w każdą z powyższych nazw. Przygotuje go każdy, nawet ci nie najpewniej czujący się w kuchni. Łatwiej i pyszniej się nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy deser w formie śniadania? Dlaczego nie!

Orzechowo-czekoladowy deser na szybko. Cztery składniki i kilka minut pracy

Wiele różni, ale sporo też łączy ten czekoladowy deser na szybko z popularnym brownie. I jeden, i drugi charakteryzuje specyficzna konsystencja - oba są miękkie i wilgotne w środku. Łączy je również smak - mocno czekoladowy z orzechowym akcentem. W ekspresowej wersji pomijamy przede wszystkim pieczenie, natomiast na liście składników nie znajdziemy jajek i mąki. Co w zamian?

Nasz deser na szybko to połączenie czekolady, orzechów, masła i mleka skondensowanego. Składniki te tworzą gładką masę, którą wystarczy przelać do formy i schłodzić. Deser ten wielu osobom może przypominać też stary poczciwy blok czekoladowy. Tak samo miękki i wilgotny, tak samo czekoladowy, z kilkoma zmianami na liście składników. Ten przepis koniecznie musi wylądować w waszych notatnikach.

Ten ekspresowy deser przypomina nieco kultowy blok czekoladowy
Ten ekspresowy deser przypomina nieco kultowy blok czekoladowy © Flickr | Mariusz Chilmon

Deser czekoladowy na szybko. Przepis

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g migdałów,
  • 380 g mleka skondensowanego,
  • 20 g masła.

Składniki:

  1. Migdały wrzucam do gotującej się wody na ok. 3 minuty. Kiedy przestygną, obieram je ze skórki. Tak przygotowane wrzucam na patelnię, by lekko się podprażyły.
  2. Mleko skondensowane i czekoladę podgrzewam na mocnym ogniu, cały czas mieszając całość.
  3. Kiedy czekolada rozpuści się w mleku, dodaję masło i ponownie mieszam czekoladową masę.
  4. Kiedy masa stanie się jednolita, dodaję podprażone migdały. Mieszam całość na delikatnym ogniu.
  5. Masę przelewam do niewielkiej formy, wyrównuję, przykrywam folią i odstawiam do ostygnięcia. Następnie przekładam do lodówki.
  6. Kiedy deser całkowicie ostygnie, kroję go na małe kosteczki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟