Ukochany przysmak z dzieciństwa. Wiele osób wyjadało go prosto z opakowania

Mleko w proszku to jeden z nieco zapomnianych przysmaków z czasu PRL.  Zajadaliśmy się nim prosto z pudełka, zanurzając palce w słodkim proszku. Pamiętam ten smak do dziś.

Obrazek
Ewa

Kiedy w sklepach nie było tak dużego wyboru wszelakiej maści batoników, czekolad i ciastek, to nawet zwykłe mleko w proszku stawało się rarytasem. Do dziś wiele przepisów bazuje na tym dodatku, jednak mało osób pamięta, jak jedzono je dawniej.

Mleko w proszku- przysmak z PRL

Chociaż mleko w proszku produkowane było z myślą o niemowlakach, to swoje palce maczali w nim nawet dorośli. W latach 50., 60., i 70. jednym z zaleceń lekarzy było gotowanie małym dzieciom kaszek na sproszkowanym mleku. Podkradały go również starszaki i dorośli. I nic w tym dziwnego- jeśli coś było słodkie i dostępne, to nie trzeba było się w tym ograniczać. Kiedy w domu nie było już małych dzieci, to wiele mam wciąż trzymało w szafkach mleko w proszku. Świetnie sprawdzało się jako dodatek do ciast czy naleśników.

Mleko w proszku- Pyszności
Mleko w proszku- Pyszności/ Facebook

Ulubiony deser z dzieciństwa

Mleko w proszku samo w sobie było przysmakiem, które wspominamy z sentymentem do dzisiaj. Fani facebookowego profilu Pewex, przypominającego czasu PRL-u potwierdzają, że mleko często było jadane po kryjomu.

Podkradłam kiedy się dało... I jakże się cieszyłam kiedy młodsze kuzynostwo zostawiało kaszkę w butelce...Ojjjj pamiętam, jako dziecko zawsze w ukryciu podjadałam to mleko u mojej siostry.Wyjadałam łyżeczką bezpośrednio z woreczka, tak po cichu, żeby nikt nie widział ......- piszą internauci

Pośliniony palec zanurzało się w białym proszku i oblizywało ze smakiem. Takie mleko było też podstawą wyjątkowego deseru- bloku czekoladowego. Oczywiście, o ile w opakowaniu jeszcze trochę zostało :)

Smak jak dawniej

Słodki przysmak można kupić bez problemu do dziś, oczywiście już w nowej szacie graficznej. Fanom sentymentalnych podróży na aukcjach internetowych oferowane są również autentyczne, stare opakowania po mleku w proszku. Może po przesypaniu będzie smakowało jak dawniej?

Mleko w proszku- Pyszności/ allegro
Mleko w proszku- Pyszności/ allegro

Zobacz przepis na najlepszy blok czekoladowy

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości