Ukochany przysmak z dzieciństwa. Wiele osób wyjadało go prosto z opakowania

Mleko w proszku to jeden z nieco zapomnianych przysmaków z czasu PRL.  Zajadaliśmy się nim prosto z pudełka, zanurzając palce w słodkim proszku. Pamiętam ten smak do dziś.

Obrazek
Ewa

Kiedy w sklepach nie było tak dużego wyboru wszelakiej maści batoników, czekolad i ciastek, to nawet zwykłe mleko w proszku stawało się rarytasem. Do dziś wiele przepisów bazuje na tym dodatku, jednak mało osób pamięta, jak jedzono je dawniej.

Mleko w proszku- przysmak z PRL

Chociaż mleko w proszku produkowane było z myślą o niemowlakach, to swoje palce maczali w nim nawet dorośli. W latach 50., 60., i 70. jednym z zaleceń lekarzy było gotowanie małym dzieciom kaszek na sproszkowanym mleku. Podkradały go również starszaki i dorośli. I nic w tym dziwnego- jeśli coś było słodkie i dostępne, to nie trzeba było się w tym ograniczać. Kiedy w domu nie było już małych dzieci, to wiele mam wciąż trzymało w szafkach mleko w proszku. Świetnie sprawdzało się jako dodatek do ciast czy naleśników.

Mleko w proszku- Pyszności
Mleko w proszku- Pyszności/ Facebook

Ulubiony deser z dzieciństwa

Mleko w proszku samo w sobie było przysmakiem, które wspominamy z sentymentem do dzisiaj. Fani facebookowego profilu Pewex, przypominającego czasu PRL-u potwierdzają, że mleko często było jadane po kryjomu.

Podkradłam kiedy się dało... I jakże się cieszyłam kiedy młodsze kuzynostwo zostawiało kaszkę w butelce...Ojjjj pamiętam, jako dziecko zawsze w ukryciu podjadałam to mleko u mojej siostry.Wyjadałam łyżeczką bezpośrednio z woreczka, tak po cichu, żeby nikt nie widział ......- piszą internauci

Pośliniony palec zanurzało się w białym proszku i oblizywało ze smakiem. Takie mleko było też podstawą wyjątkowego deseru- bloku czekoladowego. Oczywiście, o ile w opakowaniu jeszcze trochę zostało :)

Smak jak dawniej

Słodki przysmak można kupić bez problemu do dziś, oczywiście już w nowej szacie graficznej. Fanom sentymentalnych podróży na aukcjach internetowych oferowane są również autentyczne, stare opakowania po mleku w proszku. Może po przesypaniu będzie smakowało jak dawniej?

Mleko w proszku- Pyszności/ allegro
Mleko w proszku- Pyszności/ allegro

Zobacz przepis na najlepszy blok czekoladowy

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo