Ukochany przysmak z dzieciństwa. Wiele osób wyjadało go prosto z opakowania
Mleko w proszku to jeden z nieco zapomnianych przysmaków z czasu PRL. Zajadaliśmy się nim prosto z pudełka, zanurzając palce w słodkim proszku. Pamiętam ten smak do dziś.
25.08.2022 16:40
Kiedy w sklepach nie było tak dużego wyboru wszelakiej maści batoników, czekolad i ciastek, to nawet zwykłe mleko w proszku stawało się rarytasem. Do dziś wiele przepisów bazuje na tym dodatku, jednak mało osób pamięta, jak jedzono je dawniej.
Mleko w proszku- przysmak z PRL
Chociaż mleko w proszku produkowane było z myślą o niemowlakach, to swoje palce maczali w nim nawet dorośli. W latach 50., 60., i 70. jednym z zaleceń lekarzy było gotowanie małym dzieciom kaszek na sproszkowanym mleku. Podkradały go również starszaki i dorośli. I nic w tym dziwnego- jeśli coś było słodkie i dostępne, to nie trzeba było się w tym ograniczać. Kiedy w domu nie było już małych dzieci, to wiele mam wciąż trzymało w szafkach mleko w proszku. Świetnie sprawdzało się jako dodatek do ciast czy naleśników.
Ulubiony deser z dzieciństwa
Mleko w proszku samo w sobie było przysmakiem, które wspominamy z sentymentem do dzisiaj. Fani facebookowego profilu Pewex, przypominającego czasu PRL-u potwierdzają, że mleko często było jadane po kryjomu.
Pośliniony palec zanurzało się w białym proszku i oblizywało ze smakiem. Takie mleko było też podstawą wyjątkowego deseru- bloku czekoladowego. Oczywiście, o ile w opakowaniu jeszcze trochę zostało :)
Smak jak dawniej
Słodki przysmak można kupić bez problemu do dziś, oczywiście już w nowej szacie graficznej. Fanom sentymentalnych podróży na aukcjach internetowych oferowane są również autentyczne, stare opakowania po mleku w proszku. Może po przesypaniu będzie smakowało jak dawniej?