Blok czekoladowy z herbatnikami i żurawiną. Kultowy deser z PRL w jasnym wydaniu

Biały blok czekoladowy z mleka w proszku to kultowy przysmak z PRL. Proste połączenie czekoladowej masy z herbatnikami i żurawiną świetnie smakuje do dziś. Przygotowanie takiego deseru jest proste i szybkie.

Obrazek
Ewa

Dla wielu osób blok czekoladowy to smak dzieciństwa. W czasach, gdy na sklepowych półkach były głównie pustki prym wiodły proste i niedrogie przepisy z dostępnych produktów. Jednym z kultowych smaków był właśnie biały blok czekoladowy. Dawniej z czekoladą nie miał za wiele wspólnego, bo powstawał przede wszystkim z mleka w proszku. Wnętrze bloku skrywało różne dodatki, które wzbogacały teksturę deseru: orzechy, suszone owoce czy też kruszone ciastka. Dzisiaj podrasowaliśmy jednak przepis o białą czekoladę, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak kultowego deseru.

Zobacz ten przepis krok po kroku na naszym kanale YouTube:

Blok czekoladowy z mlekiem w proszku- składniki

120 g masła

100 ml wody

200 g białej czekolady

1/2 szkl. cukru

90 g herbatników

1/2 szkl. suszonej żurawiny

2 szkl. mleka w proszku

Przepis na kultowy deser z PRL

Masło przełóż do garnka i dodaj do niego wodę, cukier i połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzej całość, aby składniki się rozpuściły. Pamiętaj o tym, żeby mieszać zawartość garnka co jakiś czas, bo może się łatwo przypalić.

Obrazek
Biała czekolada- Pyszności

Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj całość, aby nie powstał grudki. Dodaj suszoną żurawinę i pokruszone herbatniki maślane.

Obrazek
Blok czekoladowy- Pyszności

Wymieszaj masę łyżką. Formę do keksówki ( 21cm x 11 cm, wysokość 8 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Żeby łatwiej się układał- namocz go odrobinę. Dzięki temu łatwiej będzie dopasować Ci papier do formy. Przelej masę czekoladową i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej jest przygotować deser dzień wcześniej i schładzać przez całą noc.

Obrazek
Blok czekoladowy- Pyszności

Po tym czasie nasz kultowy deser z PRL jest już gotowy. Serwuj go w towarzystwie popołudniowej kawy i poczuj, jak wracają wspomnienia. Ten prosty deser zachwyci nie tylko Ciebie, ale też Twoich bliskich i domowników.

Smacznego!

Obrazek
Gotowy blok czekoladowy

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości