Blok czekoladowy z herbatnikami i żurawiną. Kultowy deser z PRL w jasnym wydaniu

Biały blok czekoladowy z mleka w proszku to kultowy przysmak z PRL. Proste połączenie czekoladowej masy z herbatnikami i żurawiną świetnie smakuje do dziś. Przygotowanie takiego deseru jest proste i szybkie.

Obrazek
Ewa

Dla wielu osób blok czekoladowy to smak dzieciństwa. W czasach, gdy na sklepowych półkach były głównie pustki prym wiodły proste i niedrogie przepisy z dostępnych produktów. Jednym z kultowych smaków był właśnie biały blok czekoladowy. Dawniej z czekoladą nie miał za wiele wspólnego, bo powstawał przede wszystkim z mleka w proszku. Wnętrze bloku skrywało różne dodatki, które wzbogacały teksturę deseru: orzechy, suszone owoce czy też kruszone ciastka. Dzisiaj podrasowaliśmy jednak przepis o białą czekoladę, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak kultowego deseru.

Zobacz ten przepis krok po kroku na naszym kanale YouTube:

Blok czekoladowy z mlekiem w proszku- składniki

120 g masła

100 ml wody

200 g białej czekolady

1/2 szkl. cukru

90 g herbatników

1/2 szkl. suszonej żurawiny

2 szkl. mleka w proszku

Przepis na kultowy deser z PRL

Masło przełóż do garnka i dodaj do niego wodę, cukier i połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzej całość, aby składniki się rozpuściły. Pamiętaj o tym, żeby mieszać zawartość garnka co jakiś czas, bo może się łatwo przypalić.

Obrazek
Biała czekolada- Pyszności

Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj całość, aby nie powstał grudki. Dodaj suszoną żurawinę i pokruszone herbatniki maślane.

Obrazek
Blok czekoladowy- Pyszności

Wymieszaj masę łyżką. Formę do keksówki ( 21cm x 11 cm, wysokość 8 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Żeby łatwiej się układał- namocz go odrobinę. Dzięki temu łatwiej będzie dopasować Ci papier do formy. Przelej masę czekoladową i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej jest przygotować deser dzień wcześniej i schładzać przez całą noc.

Obrazek
Blok czekoladowy- Pyszności

Po tym czasie nasz kultowy deser z PRL jest już gotowy. Serwuj go w towarzystwie popołudniowej kawy i poczuj, jak wracają wspomnienia. Ten prosty deser zachwyci nie tylko Ciebie, ale też Twoich bliskich i domowników.

Smacznego!

Obrazek
Gotowy blok czekoladowy
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥