Blok czekoladowy z herbatnikami i żurawiną. Kultowy deser z PRL w jasnym wydaniu
Biały blok czekoladowy z mleka w proszku to kultowy przysmak z PRL. Proste połączenie czekoladowej masy z herbatnikami i żurawiną świetnie smakuje do dziś. Przygotowanie takiego deseru jest proste i szybkie.
27.07.2022 | aktual.: 28.07.2022 10:13
Dla wielu osób blok czekoladowy to smak dzieciństwa. W czasach, gdy na sklepowych półkach były głównie pustki prym wiodły proste i niedrogie przepisy z dostępnych produktów. Jednym z kultowych smaków był właśnie biały blok czekoladowy. Dawniej z czekoladą nie miał za wiele wspólnego, bo powstawał przede wszystkim z mleka w proszku. Wnętrze bloku skrywało różne dodatki, które wzbogacały teksturę deseru: orzechy, suszone owoce czy też kruszone ciastka. Dzisiaj podrasowaliśmy jednak przepis o białą czekoladę, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak kultowego deseru.
Zobacz ten przepis krok po kroku na naszym kanale YouTube:
Blok czekoladowy z mlekiem w proszku- składniki
120 g masła
100 ml wody
200 g białej czekolady
1/2 szkl. cukru
90 g herbatników
1/2 szkl. suszonej żurawiny
2 szkl. mleka w proszku
Przepis na kultowy deser z PRL
Masło przełóż do garnka i dodaj do niego wodę, cukier i połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzej całość, aby składniki się rozpuściły. Pamiętaj o tym, żeby mieszać zawartość garnka co jakiś czas, bo może się łatwo przypalić.
Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj całość, aby nie powstał grudki. Dodaj suszoną żurawinę i pokruszone herbatniki maślane.
Wymieszaj masę łyżką. Formę do keksówki ( 21cm x 11 cm, wysokość 8 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Żeby łatwiej się układał- namocz go odrobinę. Dzięki temu łatwiej będzie dopasować Ci papier do formy. Przelej masę czekoladową i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej jest przygotować deser dzień wcześniej i schładzać przez całą noc.
Po tym czasie nasz kultowy deser z PRL jest już gotowy. Serwuj go w towarzystwie popołudniowej kawy i poczuj, jak wracają wspomnienia. Ten prosty deser zachwyci nie tylko Ciebie, ale też Twoich bliskich i domowników.
Smacznego!