Blok czekoladowy z herbatnikami i żurawiną. Kultowy deser z PRL w jasnym wydaniu

Biały blok czekoladowy z mleka w proszku to kultowy przysmak z PRL. Proste połączenie czekoladowej masy z herbatnikami i żurawiną świetnie smakuje do dziś. Przygotowanie takiego deseru jest proste i szybkie.

Obrazek
Ewa

Dla wielu osób blok czekoladowy to smak dzieciństwa. W czasach, gdy na sklepowych półkach były głównie pustki prym wiodły proste i niedrogie przepisy z dostępnych produktów. Jednym z kultowych smaków był właśnie biały blok czekoladowy. Dawniej z czekoladą nie miał za wiele wspólnego, bo powstawał przede wszystkim z mleka w proszku. Wnętrze bloku skrywało różne dodatki, które wzbogacały teksturę deseru: orzechy, suszone owoce czy też kruszone ciastka. Dzisiaj podrasowaliśmy jednak przepis o białą czekoladę, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak kultowego deseru.

Zobacz ten przepis krok po kroku na naszym kanale YouTube:

Blok czekoladowy z mlekiem w proszku- składniki

120 g masła

100 ml wody

200 g białej czekolady

1/2 szkl. cukru

90 g herbatników

1/2 szkl. suszonej żurawiny

2 szkl. mleka w proszku

Przepis na kultowy deser z PRL

Masło przełóż do garnka i dodaj do niego wodę, cukier i połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzej całość, aby składniki się rozpuściły. Pamiętaj o tym, żeby mieszać zawartość garnka co jakiś czas, bo może się łatwo przypalić.

Obrazek
Biała czekolada- Pyszności

Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj całość, aby nie powstał grudki. Dodaj suszoną żurawinę i pokruszone herbatniki maślane.

Obrazek
Blok czekoladowy- Pyszności

Wymieszaj masę łyżką. Formę do keksówki ( 21cm x 11 cm, wysokość 8 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Żeby łatwiej się układał- namocz go odrobinę. Dzięki temu łatwiej będzie dopasować Ci papier do formy. Przelej masę czekoladową i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej jest przygotować deser dzień wcześniej i schładzać przez całą noc.

Obrazek
Blok czekoladowy- Pyszności

Po tym czasie nasz kultowy deser z PRL jest już gotowy. Serwuj go w towarzystwie popołudniowej kawy i poczuj, jak wracają wspomnienia. Ten prosty deser zachwyci nie tylko Ciebie, ale też Twoich bliskich i domowników.

Smacznego!

Obrazek
Gotowy blok czekoladowy
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier