Gdy skosztowałam szyszkowego króla u znajomej, przepadłam. Teraz piekę raz w miesiącu

Szyszkowy król przypomina mi ciasto z kryształowej patery cioci. Jest miksem nowoczesności z peerelowskimi naleciałościami. Z każdym kęsem wracam do czasów dzieciństwa, kiedy podczas uroczystości mniejszych i większych na stołach pojawiały się przedziwne wariacje różnych deserów. Wśród nich był też szyszkowy król. Koleżanka przypomniała mi o tym specjale i od tamtej pory piekę go przynajmniej raz w miesiącu.

Szyszkowy król podbije podniebienia domownikówSzyszkowy król podbije podniebienia domowników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Znajoma poczęstowała mnie tym ciastem jakiś czas temu. Powiem szczerze - na jednym kawałku nie poprzestałam. Za dzieciaka uwielbiałam takie zmyślne połączenia. Jestem ogromną fanką szyszkowego króla i raz w miesiącu staram się szykować to ciasto dla najbliższych. Na blasze zostają same okruchy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Ciasto z mlekiem w proszku i ryżem preparowanym. Deserowy hit

Mało przepisów w tak kreatywny sposób traktuje preparowany (dmuchany) ryż. Połączony z masą krówkową wieńczy ciasto, udając warstwę szyszek. Niższe poziomy deseru tworzą dżem, herbatniki i kremowa masa, stworzona na bazie mleka w proszku. Czy temu da się oprzeć?

Niech was nie zmyli ta długa lista składników, sugerująca, że mamy do czynienia z czymś wielce skomplikowanym. Wbrew pozorom przygotowanie szyszkowego króla nie wymaga doświadczenia w kuchni. Poradzą sobie z nim nawet laicy. Wystarczy odrobina chęci i chwila wolnego czasu.

Wymieszaj ryż preparowany z masą krówkową
Wymieszaj ryż preparowany z masą krówkową © Pyszności

Ciasto szyszkowy król. Przepis

Składniki:

BISZKOPT

  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

MASA

  • 120 ml mleka,
  • 120 g mleka w proszku,
  • 100 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

DEKORACJA

  • 50 g ryżu preparowanego,
  • 460 g masy krówkowej,
  • 300 g dżemu truskawkowego,
  • 150 g herbatników.

Przygotowanie:

  1. Na początku piekę biszkopt. Białka jajek ubijam na sztywno, partiami dodając cukier na przemian z żółtkami. Na końcu dosypuję mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylewam na blachę 35x20 i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na około 25 minut.
  2. Następnie zabieram się za masę. Mieszam mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Całość zagotowuję, a po tym odstawiam do wystudzenia.
  3. Masło ubijam na puszystą masę. W międzyczasie dodaję do niego porcjami wystudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Dokładnie wszystko ucieram.
  4. Gotowy, ostudzony biszkopt smaruję dżemem, na to wykładam masę mleczną. Następnie wyrównuję górę i układam warstwę herbatników.
  5. Masę krówkową mieszam z ryżem preparowanym. Następnie nakładam tak powstałą masę na herbatniki.
  6. Ciasto schładzam w lodówce przed podaniem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie