Gdy skosztowałam szyszkowego króla u znajomej, przepadłam. Teraz piekę raz w miesiącu
Szyszkowy król przypomina mi ciasto z kryształowej patery cioci. Jest miksem nowoczesności z peerelowskimi naleciałościami. Z każdym kęsem wracam do czasów dzieciństwa, kiedy podczas uroczystości mniejszych i większych na stołach pojawiały się przedziwne wariacje różnych deserów. Wśród nich był też szyszkowy król. Koleżanka przypomniała mi o tym specjale i od tamtej pory piekę go przynajmniej raz w miesiącu.
06.11.2023 12:35
Znajoma poczęstowała mnie tym ciastem jakiś czas temu. Powiem szczerze - na jednym kawałku nie poprzestałam. Za dzieciaka uwielbiałam takie zmyślne połączenia. Jestem ogromną fanką szyszkowego króla i raz w miesiącu staram się szykować to ciasto dla najbliższych. Na blasze zostają same okruchy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z mlekiem w proszku i ryżem preparowanym. Deserowy hit
Mało przepisów w tak kreatywny sposób traktuje preparowany (dmuchany) ryż. Połączony z masą krówkową wieńczy ciasto, udając warstwę szyszek. Niższe poziomy deseru tworzą dżem, herbatniki i kremowa masa, stworzona na bazie mleka w proszku. Czy temu da się oprzeć?
Niech was nie zmyli ta długa lista składników, sugerująca, że mamy do czynienia z czymś wielce skomplikowanym. Wbrew pozorom przygotowanie szyszkowego króla nie wymaga doświadczenia w kuchni. Poradzą sobie z nim nawet laicy. Wystarczy odrobina chęci i chwila wolnego czasu.
Ciasto szyszkowy król. Przepis
Składniki:
BISZKOPT
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA
- 120 ml mleka,
- 120 g mleka w proszku,
- 100 g cukru,
- 200 g masła,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
DEKORACJA
- 50 g ryżu preparowanego,
- 460 g masy krówkowej,
- 300 g dżemu truskawkowego,
- 150 g herbatników.
Przygotowanie:
- Na początku piekę biszkopt. Białka jajek ubijam na sztywno, partiami dodając cukier na przemian z żółtkami. Na końcu dosypuję mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylewam na blachę 35x20 i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na około 25 minut.
- Następnie zabieram się za masę. Mieszam mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Całość zagotowuję, a po tym odstawiam do wystudzenia.
- Masło ubijam na puszystą masę. W międzyczasie dodaję do niego porcjami wystudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Dokładnie wszystko ucieram.
- Gotowy, ostudzony biszkopt smaruję dżemem, na to wykładam masę mleczną. Następnie wyrównuję górę i układam warstwę herbatników.
- Masę krówkową mieszam z ryżem preparowanym. Następnie nakładam tak powstałą masę na herbatniki.
- Ciasto schładzam w lodówce przed podaniem.