Gdy skosztowałam szyszkowego króla u znajomej, przepadłam. Teraz piekę raz w miesiącu

Szyszkowy król przypomina mi ciasto z kryształowej patery cioci. Jest miksem nowoczesności z peerelowskimi naleciałościami. Z każdym kęsem wracam do czasów dzieciństwa, kiedy podczas uroczystości mniejszych i większych na stołach pojawiały się przedziwne wariacje różnych deserów. Wśród nich był też szyszkowy król. Koleżanka przypomniała mi o tym specjale i od tamtej pory piekę go przynajmniej raz w miesiącu.

Szyszkowy król podbije podniebienia domownikówSzyszkowy król podbije podniebienia domowników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Znajoma poczęstowała mnie tym ciastem jakiś czas temu. Powiem szczerze - na jednym kawałku nie poprzestałam. Za dzieciaka uwielbiałam takie zmyślne połączenia. Jestem ogromną fanką szyszkowego króla i raz w miesiącu staram się szykować to ciasto dla najbliższych. Na blasze zostają same okruchy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Ciasto z mlekiem w proszku i ryżem preparowanym. Deserowy hit

Mało przepisów w tak kreatywny sposób traktuje preparowany (dmuchany) ryż. Połączony z masą krówkową wieńczy ciasto, udając warstwę szyszek. Niższe poziomy deseru tworzą dżem, herbatniki i kremowa masa, stworzona na bazie mleka w proszku. Czy temu da się oprzeć?

Niech was nie zmyli ta długa lista składników, sugerująca, że mamy do czynienia z czymś wielce skomplikowanym. Wbrew pozorom przygotowanie szyszkowego króla nie wymaga doświadczenia w kuchni. Poradzą sobie z nim nawet laicy. Wystarczy odrobina chęci i chwila wolnego czasu.

Wymieszaj ryż preparowany z masą krówkową
Wymieszaj ryż preparowany z masą krówkową © Pyszności

Ciasto szyszkowy król. Przepis

Składniki:

BISZKOPT

  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

MASA

  • 120 ml mleka,
  • 120 g mleka w proszku,
  • 100 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

DEKORACJA

  • 50 g ryżu preparowanego,
  • 460 g masy krówkowej,
  • 300 g dżemu truskawkowego,
  • 150 g herbatników.

Przygotowanie:

  1. Na początku piekę biszkopt. Białka jajek ubijam na sztywno, partiami dodając cukier na przemian z żółtkami. Na końcu dosypuję mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylewam na blachę 35x20 i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na około 25 minut.
  2. Następnie zabieram się za masę. Mieszam mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Całość zagotowuję, a po tym odstawiam do wystudzenia.
  3. Masło ubijam na puszystą masę. W międzyczasie dodaję do niego porcjami wystudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Dokładnie wszystko ucieram.
  4. Gotowy, ostudzony biszkopt smaruję dżemem, na to wykładam masę mleczną. Następnie wyrównuję górę i układam warstwę herbatników.
  5. Masę krówkową mieszam z ryżem preparowanym. Następnie nakładam tak powstałą masę na herbatniki.
  6. Ciasto schładzam w lodówce przed podaniem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇