Gdy skosztowałam szyszkowego króla u znajomej, przepadłam. Teraz piekę raz w miesiącu
Szyszkowy król przypomina mi ciasto z kryształowej patery cioci. Jest miksem nowoczesności z peerelowskimi naleciałościami. Z każdym kęsem wracam do czasów dzieciństwa, kiedy podczas uroczystości mniejszych i większych na stołach pojawiały się przedziwne wariacje różnych deserów. Wśród nich był też szyszkowy król. Koleżanka przypomniała mi o tym specjale i od tamtej pory piekę go przynajmniej raz w miesiącu.
Znajoma poczęstowała mnie tym ciastem jakiś czas temu. Powiem szczerze - na jednym kawałku nie poprzestałam. Za dzieciaka uwielbiałam takie zmyślne połączenia. Jestem ogromną fanką szyszkowego króla i raz w miesiącu staram się szykować to ciasto dla najbliższych. Na blasze zostają same okruchy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło
Ciasto z mlekiem w proszku i ryżem preparowanym. Deserowy hit
Mało przepisów w tak kreatywny sposób traktuje preparowany (dmuchany) ryż. Połączony z masą krówkową wieńczy ciasto, udając warstwę szyszek. Niższe poziomy deseru tworzą dżem, herbatniki i kremowa masa, stworzona na bazie mleka w proszku. Czy temu da się oprzeć?
Niech was nie zmyli ta długa lista składników, sugerująca, że mamy do czynienia z czymś wielce skomplikowanym. Wbrew pozorom przygotowanie szyszkowego króla nie wymaga doświadczenia w kuchni. Poradzą sobie z nim nawet laicy. Wystarczy odrobina chęci i chwila wolnego czasu.
Ciasto szyszkowy król. Przepis
Składniki:
BISZKOPT
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA
- 120 ml mleka,
- 120 g mleka w proszku,
- 100 g cukru,
- 200 g masła,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
DEKORACJA
- 50 g ryżu preparowanego,
- 460 g masy krówkowej,
- 300 g dżemu truskawkowego,
- 150 g herbatników.
Przygotowanie:
- Na początku piekę biszkopt. Białka jajek ubijam na sztywno, partiami dodając cukier na przemian z żółtkami. Na końcu dosypuję mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylewam na blachę 35x20 i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na około 25 minut.
- Następnie zabieram się za masę. Mieszam mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Całość zagotowuję, a po tym odstawiam do wystudzenia.
- Masło ubijam na puszystą masę. W międzyczasie dodaję do niego porcjami wystudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Dokładnie wszystko ucieram.
- Gotowy, ostudzony biszkopt smaruję dżemem, na to wykładam masę mleczną. Następnie wyrównuję górę i układam warstwę herbatników.
- Masę krówkową mieszam z ryżem preparowanym. Następnie nakładam tak powstałą masę na herbatniki.
- Ciasto schładzam w lodówce przed podaniem.