PrzepisDeseryMoja ciocia przywiozła przepis z Kolumbii. Gdy zrobiła, cały talerz znikł od razu

Moja ciocia przywiozła przepis z Kolumbii. Gdy zrobiła, cały talerz znikł od razu

Buñuelos na paterze
Buñuelos na paterze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.11.2023 14:07, aktualizacja: 17.01.2024 15:03

Trudno znaleźć produkt, który bardziej kojarzy się z jesienią. Można go kupić w sklepie albo zrobić w domu – wystarczy zmieszać szklankę drobnego cukru z łyżką mielonego cynamonu. Cukier cynamonowy nada smaku i aromatu wielu deserom. Oto kilka przykładów.

Chlebek cynamonowy

Prosty i smaczny wypiek, bardzo popularny w krajach anglosaskich. Chlebek cynamonowy świetnie sprawdza się zarówno na deser, jak i drugie śniadanie, z powidłami lub miodem.

W misce ubijamy mikserem lub ucieramy ręcznie miękkie masło (szklanka), cukier (szklanka) i jajka (2 sztuki). Następnie dolewamy mleko lub maślankę (2 szklanki), z dodatkiem soku z cytryny (2 łyżki), dosypujemy przesianą mąkę pszenną (4 szklanki) oraz sodę oczyszczoną (2 łyżeczki). Wyrabiamy na gładką masę.

Połową ciasta wykładamy wysmarowane tłuszczem formy do pieczenia, posypujemy cukrem cynamonowym (pół szklanki), dodajemy pozostałe ciasto i znów posypujemy cukrem cynamonowym (1/3 szklanki). Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 st., na koniec robimy test wykałaczką. Chleb studzimy około 20 minut przed wyjęciem z foremek.

W misce ubijamy mikserem lub ucieramy ręcznie miękkie masło (szklanka), cukier (szklanka) i jajka (2 sztuki). Następnie dolewamy mleko lub maślankę (2 szklanki), z dodatkiem soku z cytryny (2 łyżki), dosypujemy przesianą mąkę pszenną (4 szklanki) oraz sodę oczyszczoną (2 łyżeczki). Wyrabiamy na gładką masę.

Połową ciasta wykładamy wysmarowane tłuszczem formy do pieczenia, posypujemy cukrem cynamonowym (pół szklanki), dodajemy pozostałe ciasto i znów posypujemy cukrem cynamonowym (1/3 szklanki). Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 st., na koniec robimy test wykałaczką. Chleb studzimy około 20 minut przed wyjęciem z foremek.

Jabłka z cynamonem

Jabłka i cynamon to połączenie doskonałe, a jeśli do tego duetu dodamy jeszcze cukier, otrzymamy pyszny i prosty jesienny deser. Jak go wykonać?

Potrzebujemy czterech dużych jabłek, najlepiej odmiany o lekko kwaskowym smaku. Obieramy je, pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w średniej grubości plasterki.

Na patelni rozgrzewamy masło (50 g), następnie dodajemy jabłka i podsmażamy je przez 6-7 minut, aż zmiękną. W małej miseczce mieszamy wodę (pół szklanki) i mąkę kukurydzianą (2 łyżeczki), powstałą zawiesiną polewamy jabłka. Dosypujemy cukier cynamonowy (pół szklanki brązowego cukru mieszamy z niepełną łyżeczką cynamonu). Doprowadzamy do wrzenia i na dużym ogniu dusimy owoce przez dwie minuty, od czasu do czasu mieszając.

Tak przygotowane jabłka możemy jeść jako samodzielny deser albo serwować z lodami waniliowymi czy naleśnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Buñuelos

Ciasteczka bardzo popularne w krajach Ameryki Południowej, zwłaszcza w Kolumbii. Jak przygotować pyszne buñuelos?

Zaczynamy od przesiania mąki pszennej (1,5 szklanki) i wymieszania jej z proszkiem do pieczenia (łyżeczka). W osobnej misce ucieramy na gładką masę cukier trzcinowy (3 łyżki) z olejem roślinnym lub masłem (1/4 szklanki) na gładką masę. Dodajemy jajko, mleko (1/4 szklanki) i masę harinę, czyli dostępną również w Polsce mąkę kukurydzianą wytwarzaną według tradycyjnej technologii (pół szklanki). Mieszamy, po czym powoli dosypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając.

Ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kawałki, formując z nich niewielkie kulki, które lekko spłaszczamy. Smażymy na głębokim oleju, około 6-7 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Ciasteczka odsączamy na ręczniku papierowym i dokładanie obtaczamy w cukrze cynamonowym. Podajemy jeszcze ciepłe.

Banany w cukrze cynamonowym

Banany to kolejne owoce, które świetnie komponują się z cukrem cynamonowym, co warto wykorzystać przyrządzając pyszny, jesienny deser.

Dwa dojrzałe banany kroimy w plasterki, po czym smażymy na maśle klarowanym, przez 2-3 minuty. Posypujemy cukrem cynamonowym i przewracamy na drugą stronę. Na koniec znów posypujemy cynamonowym słodzikiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Podajemy na ciepło.

Churrosy

To niezwykle popularna przekąska na Półwyspie Iberyjskim i w krajach Ameryki Łacińskiej jest coraz częściej serwowana także w polskich cukierniach oraz food truckach. Jej wykonanie jest dość proste. Jak przygotować churrosy z cukrem cynamonowym?

Szklankę wody, dwie łyżki oleju, dwie łyżki cukru i szczyptę soli (ewentualnie także szklankę mleka i 50 g masła) gotujemy, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy szklankę mąki. Mieszamy kilka minut drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy. Zostawiamy do przestudzenia, po czym wbijamy 2-3 jaja i miksujemy.

Rozgrzewamy olej do smażenia do około 180 stopni. Temperatura nie powinna być wyższa, gdyż wtedy churrosy zbyt szybko stwardnieją na zewnątrz, a w środku mogą być niedopieczone. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego o gwiaździstym przekroju i wyciskamy około 8-10-centymetrowe kawałki bezpośrednio do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy kilka minut, aż ciastka zyskają jasnozłoty kolor. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik. Odciskamy nadmiar tłuszczu.

Po przestudzeniu churrosy posypujemy cukrem cynamonowym. Podajemy je z sosem czekoladowym (np. ze śmietanki kremówki, masła i czekolady deserowej, "wzmocnionym" odrobiną rumu i szczyptą chili), w którym maczamy specjał.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także