Śliwkowe kieszonki to przepis na deser w 15 minut. Prościej się nie da
Śliwkowe kieszonki z ciasta francuskiego to przepis na bardzo szybki i prosty w przygotowaniu deser. Zapach owoców i cynamonu wypełni twoją kuchnię pięknym, jesiennym aromatem.
05.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:42
Ciasto francuskie to najlepszy przyjaciel wszystkich zabieganych oraz tych, którzy nie czują się zbyt mocni w pieczeniu. Na jego bazie można wyczarować mnóstwo różnych pyszności, które nasycą głodne brzuchy i zaspokoją ochotę na coś słodkiego.
Jesienią między płatami ciasta skrywa się u mnie śliwka z serkiem śmietankowym. Całość otula posypka z cynamonu i cukru, który delikatnie karmelizuje się podczas pieczenia, zamieniając w chrupiącą panierkę. Zrobienie takich kieszonek jest nie tylko bardzo proste, ale również szybkie. To idealny przepis dla osób, które nagle najdzie ochota na coś słodkiego lub szukają pomysłu na ekspresowy podwieczorek.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śliwkowe kieszonki z ciasta francuskiego
Składniki:
.
- 1 ciasto francuskie,
- 100 g serka śmietankowego,
- 4 łyżeczki cukru,
- 4 połówki śliwek.
Do posypania:
- 50 g cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski przekładam serek śmietankowy i mieszam go wraz z cukrem.
Krok 2: Śliwki przekrawam na pół i usuwam z ich wnętrza pestkę.
Krok 3: Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i dzielę na prostokąty. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć 15-20 minut wcześniej z lodówki, aby załapało pokojową temperaturę. Dzięki temu będzie łatwiej z nim pracować. Jeśli jednak zapomnisz o wyjęciu wcześniej - nic się nie stało.
Krok 4: Smaruję połowę prostokątów serkiem śmietankowym i układam połówki śliwek, miejscem po pestce do dołu. Przykrywam drugim kawałkiem ciasta francuskiego i dokładnie zalepiam brzegi przy pomocy widelca, trochę jak przy pierogach.
Krok 5: Kieszonki smaruję mlekiem i posypuję cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.
Krok 6: Gotowe kieszonki przekładam na talerz i podaję moim bliskim. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam zabrać je ze sobą do pracy na drugie śniadanie, o ile cokolwiek zostanie po pieczeniu.
Smacznego!