Błyskawiczne ciasto ze śliwkami. Idealne na deser po niedzielnym obiedzie
Po obiedzie masz ochotę na coś słodkiego? Z dzisiejszym przepisem w mgnieniu oka wyczarujesz genialne ciacho, które stanie się hitem tej jesieni.
08.10.2023 | aktual.: 14.03.2024 14:29
Jesienią na naszych stołach króluje fenomenalna szarlotka. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo jest to bez wątpienia sprawdzone i przepyszne ciasto. Z drugiej jednak strony, nawet najlepszy wypiek serwowany na okrągło może się przejeść. Dlatego warto mieć w zapasie dodatkowy pomysł na smaczne ciasto.
I tak się składa, że mam przepis, który spisze się w tej roli idealnie. Nie dość, że udaje się za każdym razem, to jeszcze pięknie się prezentuje. A jeśli dodam do tej puli, że zrobisz go w mgnieniu oka z prostych i łatwo dostępnych składników, to już w ogóle mamy strzał w 10!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nowy jesienny hit
To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Do przygotowania dzisiejszego wypieku użyjesz nie tylko sezonowych owoców, ale i korzennych przypraw, które świetnie wpisują się w jesienny klimat. Nie muszę więc chyba dodawać, że z takim dodatkiem do niedzielnej kawki, sukces masz po prostu gwarantowany.
A wracając do owoców, to oczywiście będą to smaczne i soczyste śliwki, które świetnie odnajdują się w wypiekach. Niesamowita kombinacja smakowa, cudowne aromaty, które od razu pobudzają apetyt i w końcu mega puszystość ciasta to największe zalety dzisiejszego wypieku.
Jak zrobić pyszne ciasto ze śliwkami krok po kroku?
Z racji, że cała procedura jest prosta jak bułka z masłem, nawet jeśli stawiasz dopiero pierwsze kroki w świecie wypieków, sukces masz już gwarantowany na samym starcie.
Składniki:
- 450 g śliwek,
- 1,5 szkl. mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ szkl. cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 60 ml oleju.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki. Następnie dodaj do niej proszek do pieczenia, cynamon, kardamon oraz cukier.
- W osobnej misce wymieszaj z kolei mokre składniki, a mianowicie: mleko, olej roślinny oraz jajka.
- Dopiero teraz zacznij łączyć powoli obie mieszanki. Do mokrych składników zacznij dodawać sypką mieszankę na raty, jednocześnie cały czas mieszając zawartość miski.
- Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia.
- Do ciasta dodaj pokrojone i podzielone na mniejsze kawałki śliwki. Oczywiście wcześniej usuń też pestki.
- Tak przygotowane ciasto wstaw następnie do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasto będzie smakować zarówno solo, jak i z dekoracją w formie cukru pudru, domowego lukru, bądź polewy czekoladowej. Od samego pisania robię się głodna, więc chyba czas na małą przerwę, aby przygotować domowy wypiek. Też zabierasz się do pracy?