Błyskawiczne ciasto ze śliwkami. Idealne na deser po niedzielnym obiedzie

Po obiedzie masz ochotę na coś słodkiego? Z dzisiejszym przepisem w mgnieniu oka wyczarujesz genialne ciacho, które stanie się hitem tej jesieni.

To domowe ciasto zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądemTo domowe ciasto zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kasia2003

Jesienią na naszych stołach króluje fenomenalna szarlotka. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo jest to bez wątpienia sprawdzoneprzepyszne ciasto. Z drugiej jednak strony, nawet najlepszy wypiek serwowany na okrągło może się przejeść. Dlatego warto mieć w zapasie dodatkowy pomysł na smaczne ciasto. 

I tak się składa, że mam przepis, który spisze się w tej roli idealnie. Nie dość, że udaje się za każdym razem, to jeszcze pięknie się prezentuje. A jeśli dodam do tej puli, że zrobisz go w mgnieniu oka z prostych i łatwo dostępnych składników, to już w ogóle mamy strzał w 10!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna uczta z grzybami z piekarnika. Pyszne i efektowne danie

Nowy jesienny hit

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Do przygotowania dzisiejszego wypieku użyjesz nie tylko sezonowych owoców, ale i korzennych przypraw, które świetnie wpisują się w jesienny klimat. Nie muszę więc chyba dodawać, że z takim dodatkiem do niedzielnej kawki, sukces masz po prostu gwarantowany.

A wracając do owoców, to oczywiście będą to smaczne i soczyste śliwki, które świetnie odnajdują się w wypiekach. Niesamowita kombinacja smakowa, cudowne aromaty, które od razu pobudzają apetyt i w końcu mega puszystość ciasta to największe zalety dzisiejszego wypieku. 

Taki deser sprawdzi się świetnie na każdą okazję
Taki deser sprawdzi się świetnie na każdą okazję © Adobe Stock | beats_

Jak zrobić pyszne ciasto ze śliwkami krok po kroku?

Z racji, że cała procedura jest prosta jak bułka z masłem, nawet jeśli stawiasz dopiero pierwsze kroki w świecie wypieków, sukces masz już gwarantowany na samym starcie. 

Składniki:

  • 450 g śliwek,
  • 1,5 szkl. mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 60 ml oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki. Następnie dodaj do niej proszek do pieczenia, cynamon, kardamon oraz cukier.
  2. W osobnej misce wymieszaj z kolei mokre składniki, a mianowicie: mleko, olej roślinny oraz jajka.
  3. Dopiero teraz zacznij łączyć powoli obie mieszanki. Do mokrych składników zacznij dodawać sypką mieszankę na raty, jednocześnie cały czas mieszając zawartość miski.
  4. Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia.
  5. Do ciasta dodaj pokrojone i podzielone na mniejsze kawałki śliwki. Oczywiście wcześniej usuń też pestki.
  6. Tak przygotowane ciasto wstaw następnie do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasto będzie smakować zarówno solo, jak i z dekoracją w formie cukru pudru, domowego lukru, bądź polewy czekoladowej. Od samego pisania robię się głodna, więc chyba czas na małą przerwę, aby przygotować domowy wypiek. Też zabierasz się do pracy?

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie