Błyskawiczne ciasto ze śliwkami. Idealne na deser po niedzielnym obiedzie

Po obiedzie masz ochotę na coś słodkiego? Z dzisiejszym przepisem w mgnieniu oka wyczarujesz genialne ciacho, które stanie się hitem tej jesieni.

To domowe ciasto zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądemTo domowe ciasto zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kasia2003
Marzena Pęcak

Jesienią na naszych stołach króluje fenomenalna szarlotka. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo jest to bez wątpienia sprawdzoneprzepyszne ciasto. Z drugiej jednak strony, nawet najlepszy wypiek serwowany na okrągło może się przejeść. Dlatego warto mieć w zapasie dodatkowy pomysł na smaczne ciasto. 

I tak się składa, że mam przepis, który spisze się w tej roli idealnie. Nie dość, że udaje się za każdym razem, to jeszcze pięknie się prezentuje. A jeśli dodam do tej puli, że zrobisz go w mgnieniu oka z prostych i łatwo dostępnych składników, to już w ogóle mamy strzał w 10!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna uczta z grzybami z piekarnika. Pyszne i efektowne danie

Nowy jesienny hit

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Do przygotowania dzisiejszego wypieku użyjesz nie tylko sezonowych owoców, ale i korzennych przypraw, które świetnie wpisują się w jesienny klimat. Nie muszę więc chyba dodawać, że z takim dodatkiem do niedzielnej kawki, sukces masz po prostu gwarantowany.

A wracając do owoców, to oczywiście będą to smaczne i soczyste śliwki, które świetnie odnajdują się w wypiekach. Niesamowita kombinacja smakowa, cudowne aromaty, które od razu pobudzają apetyt i w końcu mega puszystość ciasta to największe zalety dzisiejszego wypieku. 

Taki deser sprawdzi się świetnie na każdą okazję
Taki deser sprawdzi się świetnie na każdą okazję © Adobe Stock | beats_

Jak zrobić pyszne ciasto ze śliwkami krok po kroku?

Z racji, że cała procedura jest prosta jak bułka z masłem, nawet jeśli stawiasz dopiero pierwsze kroki w świecie wypieków, sukces masz już gwarantowany na samym starcie. 

Składniki:

  • 450 g śliwek,
  • 1,5 szkl. mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 60 ml oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki. Następnie dodaj do niej proszek do pieczenia, cynamon, kardamon oraz cukier.
  2. W osobnej misce wymieszaj z kolei mokre składniki, a mianowicie: mleko, olej roślinny oraz jajka.
  3. Dopiero teraz zacznij łączyć powoli obie mieszanki. Do mokrych składników zacznij dodawać sypką mieszankę na raty, jednocześnie cały czas mieszając zawartość miski.
  4. Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia.
  5. Do ciasta dodaj pokrojone i podzielone na mniejsze kawałki śliwki. Oczywiście wcześniej usuń też pestki.
  6. Tak przygotowane ciasto wstaw następnie do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasto będzie smakować zarówno solo, jak i z dekoracją w formie cukru pudru, domowego lukru, bądź polewy czekoladowej. Od samego pisania robię się głodna, więc chyba czas na małą przerwę, aby przygotować domowy wypiek. Też zabierasz się do pracy?

Wybrane dla Ciebie
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji