Brzoskwiniowa chmurka błyskawicznie znika z blaszek. Kultowe ciasto w nowej odsłonie

Brzoskwiniowa chmurka to deser, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć. Kruche ciasto, masa budyniowa i śmietankowa, brzoskwiniowa galaretka i chrupiąca beza to połączenie idealne.

Brzoskwiniowa chmurka- PysznościBrzoskwiniowa chmurka- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż popularniejsza jest malinowa wersja tego ciasta, to w moim domu brzoskwiniowa chmurka rozgościła się na dobre. Ciasto jest ciekawe i piękne, bo skrywa w sobie warstwy o różnych smakach i teksturze. Z blaszki znika w mgnieniu oka, a cała moja rodzina za każdym razem odlicza minuty do pokrojenia deseru. Jest słodko i przepysznie, a z tym przepisem poradzi sobie nawet cukierniczy amator. Ciasto prezentuje się pięknie na talerzu, dzięki czemu sprawdzi się również na specjalne okazje. W moim domu zastąpiło nawet klasyczny tort w czasie urodzin.

Brzoskwiniowa chmurka

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 700 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 100 g masła.

Galaretka z brzoskwiniami:

  • 3 galaretki brzoskwiniowe,
  • 500 ml wrzącej wody,
  • 5 połówek brzoskwiń w syropie.

Masa śmietankowa:

  • 660 ml śmietanki 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Beza z migdałami:

  • 3 białka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • płatki migdałów - do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od kruchego ciasta. Mąkę przesypuje na blat, dodaję pokrojone masło i chwilę wyrabiam. Następnie dodaję żółtka. Do powstałej masy dosypuję cukier puder, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i wyrabiam. Formuję kulę, owijam ją folią spożywczą i wkładam do lodówki na 45 minut.

Kruche ciasto- Pyszności
Kruche ciasto- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Przechodzę do bezy. Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Na koniec dodaję skrobię ziemniaczaną. Blaszkę odwracam do góry nogami, kładę papier i rozprowadzam pianę z białek. Posypuję płatami migdałów i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 140 st. Celsjusza na 50-60 minut.

Beza- Pyszności
Beza- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Budyń mieszam z 50 ml mleka, pozostałe zagotowuję w garnku wraz z dodatkiem cukru. Następnie dodaję rozpuszczony proszek budyniowy i gotuję, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiam do wystudzenia.

Krok 4: Schłodzonym ciastem wykładam blaszkę, odrywając kawałki masy. Chłodzę przez 15 minut w lodówce, a następnie nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 13-15 minut.

Spód z ciasta kruchego- Pyszności
Spód z ciasta kruchego- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Galaretki rozpuszczam we wrzątku i odstawiam do wystudzenia.

Krok 6: Masło rozcieram przy pomocy miksera, dodając po łyżce wystudzonego budyniu.

Masa budyniowa- Pyszności
Masa budyniowa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 7: Na upieczonym i wystudzonym spodzie rozprowadzam masę budyniową i układam pokrojone na kawałki brzoskwinie w syropie. Zalewam całość tężejącą galaretką. Odstawiam do lodówki na godzinę, żeby galaretka porządnie stężała.

Galaretka musi być tężejąca
Galaretka musi być tężejąca © Licencjodawca

Krok 8: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając na koniec serek mascarpone.

Krok 9: Śmietankową masę rozprowadzam na stężałej galaretce i przykrywam upieczoną bezą. Całość chłodzimy w lodówce przez 3-4 godziny. Smacznego!

Brzoskwiniowa chmurka- Pyszności
Brzoskwiniowa chmurka- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej