InspiracjeKiedy rodzina domaga się słodkości, piekę szybkie rogaliki drożdżowe. Każdy kęs rozpływa się w ustach

Kiedy rodzina domaga się słodkości, piekę szybkie rogaliki drożdżowe. Każdy kęs rozpływa się w ustach

Rogaliki drożdżowe można podać na wiele okazji. Ten przepis na szybkie rogaliki drożdżowe bez wyrastania ciasta to idealny sposób na domowe słodkości bez konieczności długiego oczekiwania.

Szybkie rogaliki drożdżowe
Szybkie rogaliki drożdżowe
Źródło zdjęć: © Getty Images | Krzysztof Slusarczyk

04.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:08

Rozkoszne rogaliki drożdżowe w ekspresowym wydaniu – z marmoladą, powidłami lub jabłkami. Ciasto z tego przepisu nie wymaga długiego wyrastania, więc wystarczy upiec i możesz cieszyć się smakowitymi ciasteczkami w mig. Sprawdź ten szybki i niezawodny przepis na pyszne rogaliki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj się na rozpływające się w ustach rogaliki

Przygotowanie smacznych i puszystych rogalików drożdżowych jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Ten przepis nie wymaga długiego oczekiwania na wyrośnięcie ciasta, a efekt zachwyca każde podniebienie. Oto jak je przygotować.

Przepis na szybkie rogaliki drożdżowe

Rogaliki są puszyste i mięciutkie, a do ich przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalistycznych sprzętów.

Ciasto drożdżowe na rogaliki:

  • 500 g mąki tortowej,
  • 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie),
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • marmolada, powidła, duszone jabłka do nadziewania,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • cukier puder do oprószenia lub lukier.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zaczynam od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku, dodając do nich łyżeczkę cukru i pozostawiając na około 10 minut, aby drożdże wyrosły.
  2. Następnie przesiewam mąkę do dużej miski i dodaję pozostały cukier oraz sól. Wlewam wyrośnięty zaczyn, dorzucam jajka i delikatnie mieszam łyżką.
  3. Teraz zaczynam wyrabiać ciasto, dodając masło i opcjonalnie olej w kilku porcjach. Kiedy ciasto jest gotowe, dzielę je na trzy części i rozwałkowuję każdą z nich na podsypanej mąką stolnicy, nadając kształt okręgu o średnicy około 30-32 cm.
  4. Następnie dzielę je nożem lub radełkiem na 8 trójkątów, zaczynając od przecięcia na pół, a potem na cztery i wreszcie na osiem kawałków.
  5. Górną część każdego trójkąta napełniam łyżeczką marmolady, powideł lub nadzianymi jabłkami, a potem zwijam je, zaczynając od szerszego końca i lekko skręcając rogi ku sobie.
  6. Układam rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w umiarkowanych odstępach. Następnie delikatnie smaruję wierzch rogalików roztrzepanym jajkiem z mlekiem i piekę w temperaturze 180 st. C przez około 20 minut, aż rogaliki uzyskają złocisty kolor.
  7. Gotowe rogaliki podaję, oprószając je cukrem pudrem lub polewając lukrem.

Dzięki temu szybkiemu i prostemu przepisowi możesz cieszyć się smakowitymi rogalikami drożdżowymi w zaledwie chwilę. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako słodki przysmak o dowolnej porze dnia. Przygotuj je na specjalne okazje lub po prostu, kiedy ochota na coś słodkiego ogarnie całą rodzinę.

Wybrane dla Ciebie