Rogaliki z serkiem topionym i szynką. To będzie hit w twoim domu
Rogaliki z ciasta francuskiego z wytrawnym farszem z serka i szynki to przepis na idealną przekąską. Z domowym dipem smakują najlepiej.
23.06.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:38
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt, który warto mieć w swojej lodówce lub zamrażarce. W kilka chwil pomoże wyczarować coś pysznego zarówno na słodko, jak i na słono. Moim ostatnim odkryciem są wytrawne rogale z nadzieniem z serka topionego i szynki. Podaję je z prostym, domowym dipem ze śmietany, majonezu i musztardy. Świetnie sprawdzają się jako prosta przekąska, kolacja czy drugie śniadanie. Mają jeszcze jeden duży plus- przygotowuje się je w mgnieniu oka. Jeszcze szybciej znikają z talerza, więc radzę przygotować dużą porcję na imprezę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie
Rogaliki z serkiem topionym i szynką
Składniki:
- 3 plastry okrągłej szynki
- 2 opakowania serka topionego w trójkątach
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko - roztrzepane
Dip
- 100 g śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 cytryna - sok
- sól/pieprz
Sposób przygotowania:
- Plasterki szynki układam jeden na drugim na desce. Następnie kładę na nich trójkąciki serka topionego. Najlepiej sprawdzi się klasyczny smak śmietankowy, bez dodatków. Dzielę na trójkąty według kształtów serka.
- Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie. Układam na nim trójkąty z szynki i sera i dzielę ciasto również na trójkąty. Najłatwiej zrobić to przy pomocy noża do pizzy.
- Serek topiony dociskam widelcem, aby go lekko rozsmarować i zawijam rogaliki.
- Pozostałe ciasto zdecydowanie się nie zmarnuje. Układam na nim składniki, dzielę na pół i zawijam tak, jak wcześniej.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Małe rogale układam na blaszce i smaruję roztrzepanym jajkiem, żeby apetycznie zarumieniły się podczas pieczenia.
- W międzyczasie przygotowuję dip. W miseczce łączę ze sobą śmietanę 18%, majonez, musztardę oraz sok z cytryny. Doprawiam dip solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
- Upieczone rogaliki serwuję w towarzystwie dipu. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.