PrzepisRogaliki z serkiem topionym i szynką. To będzie hit w twoim domu

Rogaliki z serkiem topionym i szynką. To będzie hit w twoim domu

Rogaliki z serkiem topionym i szynką
Rogaliki z serkiem topionym i szynką
Ewa
23.06.2023 15:30, aktualizacja: 18.09.2023 10:38

Rogaliki z ciasta francuskiego z wytrawnym farszem z serka i szynki to przepis na idealną przekąską. Z domowym dipem smakują najlepiej.

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt, który warto mieć w swojej lodówce lub zamrażarce. W kilka chwil pomoże wyczarować coś pysznego zarówno na słodko, jak i na słono. Moim ostatnim odkryciem są wytrawne rogale z nadzieniem z serka topionego i szynki. Podaję je z prostym, domowym dipem ze śmietany, majonezu i musztardy. Świetnie sprawdzają się jako prosta przekąska, kolacja czy drugie śniadanie. Mają jeszcze jeden duży plus- przygotowuje się je w mgnieniu oka. Jeszcze szybciej znikają z talerza, więc radzę przygotować dużą porcję na imprezę.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie

Rogaliki z serkiem topionym i szynką

Składniki:

  • 3 plastry okrągłej szynki
  • 2 opakowania serka topionego w trójkątach
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko - roztrzepane

Dip

  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 cytryna - sok
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Plasterki szynki układam jeden na drugim na desce. Następnie kładę na nich trójkąciki serka topionego. Najlepiej sprawdzi się klasyczny smak śmietankowy, bez dodatków. Dzielę na trójkąty według kształtów serka.
  2. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie. Układam na nim trójkąty z szynki i sera i dzielę ciasto również na trójkąty. Najłatwiej zrobić to przy pomocy noża do pizzy.
  3. Serek topiony dociskam widelcem, aby go lekko rozsmarować i zawijam rogaliki.
  4. Pozostałe ciasto zdecydowanie się nie zmarnuje. Układam na nim składniki, dzielę na pół i zawijam tak, jak wcześniej.
  5. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Małe rogale układam na blaszce i smaruję roztrzepanym jajkiem, żeby apetycznie zarumieniły się podczas pieczenia.
  6. W międzyczasie przygotowuję dip. W miseczce łączę ze sobą śmietanę 18%, majonez, musztardę oraz sok z cytryny. Doprawiam dip solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
  7. Upieczone rogaliki serwuję w towarzystwie dipu. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także