Bije na głowę wszystkie sałatki, które znasz. Przepis znanego kucharza czeka
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę do obiadu? Chciałbyś zaskoczyć swoich bliskich i podać im coś zupełnie nowego? Zaraz będzie to możliwe!
04.11.2023 07:25
Do obiadu z ziemniakami i mięsem nie może zabraknąć oczywiście smacznej sałatki. I na pewno masz w swoich zeszytach z przepisami kilka ciekawych pomysłów, jak ją zrobić. Ja jednak wychodzę z założenia, że w przypadku sprawdzonych receptur nigdy nie jest ich za dużo, dlatego też przychodzę z mega ciekawą i smaczną propozycją.
Genialną sałatkę zrobisz w mgnieniu oka, zaledwie z kilku składników. Prościej i szybciej się już nie da. Ale jeśli myślisz, że to koniec niespodzianek na dziś, to od razu wyprowadzam cię z błędu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprawdzony przepis od znanego kucharza
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że staram się być na bieżąco z nowinkami ze świata kulinariów. Dlatego też śledzę w sieci poczynania znanych osób, które znają się na gotowaniu. Przepisem, który zaraz poznasz, podzielił się w sieci znany kucharz. Spektakularny sukces masz więc gwarantowany już na samym starcie!
O kim mowa? Oczywiście o Piotrze Ogińskim, który działa prężnie w sieci już jakiś czas. Genialnym patentem na smaczną sałatką podzielił się na swoim profilu na FB i IG @Kocham Gotować.
Przepis na genialną sałatkę na bazie ogórków kiszonych od Piotra Ogińskiego
Składniki:
Dressing:
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/4 szkl. soku z ogórków kiszonych,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej.
Surówka:
- kilka ogórków kiszonych,
- 1 cebula,
- świeży koperek.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania dressingu do sałatki. W tym celu połącz w słoiku: cukier, sok z ogórków, olej oraz musztardę francuską.
- Zakręć słoik i wstrząśnij nim kilka razy, aby składniki dobrze się połączyły.
- Następnie zetrzyj na mandolinie do warzyw kilka ogórków kiszonych oraz obraną wcześniej cebulę. Oczywiście jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz zrobić to w tradycyjny sposób, przy pomocy zwykłego noża.
- Do miski wrzuć również drobno posiekany świeży koperek.
- Do warzyw dodaj dressing, po czym wymieszaj wszystkie składniki. I gotowe!
Pan Piotr radzi, aby sałatkę przed podaniem odstawić na 30 minut. Dlaczego? W tym czasie składniki nie tylko stworzą idealną kombinację smakową, ale też taki odpoczynek wpłynie korzystnie na cebulę. Warzywo w tym czasie zmięknie, co sałatce wyjdzie tylko na dobre!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie na sałatkę z ogórków kiszonych. Moim zdaniem to prawdziwy strzał w 10! Dlatego jestem pewna, że przepis zadomowi się w mojej kuchni na stałe. U ciebie też tak będzie?