Co roku na imieninach moja mama serwuje sałatkę z tuńczykiem. Ciotki wyrywają sobie miskę z rąk
Nie zawsze to, co wykwintne, musi być smaczne. I odwrotnie! Czasem to właśnie najprostsze potrawy potrafią zrobić największe wrażenie na wszystkich gościach i zniknąć z talerza w mgnieniu oka. Taka jest też sałatka z tuńczykiem, na którą przepis za chwilę poznasz. Kiedy raz jej spróbujesz, zaczniesz ją przygotowywać na wszystkie rodzinne imprezki.
18.10.2023 08:23
Przygotowując przekąski na imprezy — jakie by one nie były — często możemy doznać wrażenia, że pozornie zwykła sałatka ryżowa z tuńczykiem nie jest wystarczająco "dostojna", by zająć miejsce na stole wśród innych ciekawych przystawek. Na pewno rozumiesz, co mam na myśli. Marynowana pieczeń ze schabu, wędzony łosoś na waflu i... nasza sałatka. I wiesz co? Jakimś sposobem to właśnie po nią sięgają wszyscy na samym początku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Taką właśnie sałatkę przygotowywała na rodzinnych zjazdach moja mama, absolutnie nie przejmując się potencjalną negatywną opinią innych gości. To smakowało. I to bardzo. Wszyscy rzucali się na tę pyszną przekąskę, aż wkrótce wspólnie doszliśmy do wniosku, że żadne imieniny nie mogą się już bez nie odbyć. Co tradycja, to tradycja, prawda?
Co ciekawe, wbrew obiegowej opinii, tuńczyk z puszki wcale nie jest niezdrowy. Co więcej, przygotowanie na jego bazie sałatki to — pod względem korzyści dla organizmu — znacznie lepszy pomysł niż użycie na przykład czerwonego mięsa. Tuńczyk ma wyraźnie mniej cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym robiącą wrażenie ilość białka. Można więc się najeść i uzupełnić zapasy tego niezwykle ważnego makroskładnika.
Ryżowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 6 jajek,
- 100 g ryżu,
- 2 puszki z tuńczykiem,
- 4 plasterki ananasa z puszki,
- 70 g żółtego sera,
- 3-4 ogórki kiszone,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 słoiczek majonezu (a może domowy?),
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupek i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją producenta. Kukurydzę, tuńczyka i ananasa odcedź z zalewy.
- Czas na tworzenie sałatki. Na sam spód salaterki ułóż ugotowany ryż. Oprósz go solą i pieprzem i posmaruj subtelną warstwą majonezu.
- Na ryżu ułóż tuńczyka. W następnej kolejności połóż: pokrojonego w kostkę ananasa, starty ser żółty, posiekane ogórki kiszone i kukurydzę.
- Wierzch delikatnie posmaruj majonezem. Tę warstwę posyp startymi jajkami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!