Co roku na imieninach moja mama serwuje sałatkę z tuńczykiem. Ciotki wyrywają sobie miskę z rąk

Nie zawsze to, co wykwintne, musi być smaczne. I odwrotnie! Czasem to właśnie najprostsze potrawy potrafią zrobić największe wrażenie na wszystkich gościach i zniknąć z talerza w mgnieniu oka. Taka jest też sałatka z tuńczykiem, na którą przepis za chwilę poznasz. Kiedy raz jej spróbujesz, zaczniesz ją przygotowywać na wszystkie rodzinne imprezki.

Sałatka z tuńczykiem zrobi furorę na każdej imprezie Sałatka z tuńczykiem zrobi furorę na każdej imprezie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowując przekąski na imprezy — jakie by one nie były — często możemy doznać wrażenia, że pozornie zwykła sałatka ryżowa z tuńczykiem nie jest wystarczająco "dostojna", by zająć miejsce na stole wśród innych ciekawych przystawek. Na pewno rozumiesz, co mam na myśli. Marynowana pieczeń ze schabu, wędzony łosoś na waflu i... nasza sałatka. I wiesz co? Jakimś sposobem to właśnie po nią sięgają wszyscy na samym początku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Każdy będzie chciał poznać dokładny przepis

Taką właśnie sałatkę przygotowywała na rodzinnych zjazdach moja mama, absolutnie nie przejmując się potencjalną negatywną opinią innych gości. To smakowało. I to bardzo. Wszyscy rzucali się na tę pyszną przekąskę, aż wkrótce wspólnie doszliśmy do wniosku, że żadne imieniny nie mogą się już bez nie odbyć. Co tradycja, to tradycja, prawda?

Co ciekawe, wbrew obiegowej opinii, tuńczyk z puszki wcale nie jest niezdrowy. Co więcej, przygotowanie na jego bazie sałatki to — pod względem korzyści dla organizmu — znacznie lepszy pomysł niż użycie na przykład czerwonego mięsa. Tuńczyk ma wyraźnie mniej cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym robiącą wrażenie ilość białka. Można więc się najeść i uzupełnić zapasy tego niezwykle ważnego makroskładnika.

Ryżowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 100 g ryżu,
  • 2 puszki z tuńczykiem,
  • 4 plasterki ananasa z puszki,
  • 70 g żółtego sera,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 słoiczek majonezu (a może domowy?),
  • szczypiorek.
Tuńczyk to doskonały składnik ryżowych sałatek
Tuńczyk to doskonały składnik ryżowych sałatek © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupek i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją producenta. Kukurydzę, tuńczyka i ananasa odcedź z zalewy.
  2. Czas na tworzenie sałatki. Na sam spód salaterki ułóż ugotowany ryż. Oprósz go solą i pieprzem i posmaruj subtelną warstwą majonezu.
  3. Na ryżu ułóż tuńczyka. W następnej kolejności połóż: pokrojonego w kostkę ananasa, starty ser żółty, posiekane ogórki kiszone i kukurydzę.
  4. Wierzch delikatnie posmaruj majonezem. Tę warstwę posyp startymi jajkami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!



Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej