PrzepisPrzekąskiMatka 11 dzieci robi słoną przekąskę z nietypowego warzywa. Chipsy i frytki mogą się schować

Matka 11 dzieci robi słoną przekąskę z nietypowego warzywa. Chipsy i frytki mogą się schować

Zapomnijcie o chipsach, frytkach, paluszkach czy krakersach. Przepis Dominiki Clarke, znanej mamy jedenaściorga pociech, na chrupiącą zdrową przekąskę bije inne na głowę. To głównie za sprawą dwóch składników - pysznych, a przy tym wartościowych i skutecznie zaspokajających apetyt.

Dominika Clarke pokazała, jak robi pyszną przekąskę z ciecierzycy
Dominika Clarke pokazała, jak robi pyszną przekąskę z ciecierzycy
Źródło zdjęć: © TikTok | clarke_dozen

15.10.2023 10:51

Dominika i Vincent Clarke tworzą polsko-angielskie małżeństwo. Są rodzicami aż jedenaściorga dzieci, a o rodzinie zrobiło się głośno, gdy powitali na świecie pięcioraczki. Para dokumentuje, jak wygląda życie w tak licznym gronie pociech i dzieli się fragmentami w mediach społecznościowych. Jak łatwo się domyślić, gotowanie dla takiej gromadki jest nie lada wyzwaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca ciecierzyca. Zdrowa i pyszna przekąska

Dominika nierzadko dzieli się w mediach społecznościowych swoimi kulinarnymi pomysłami. W jednym z filmików (udostępnionym na TikToku) podpowiedziała, jak zrobić szybką i zdrową przekąskę na słono. To doskonała alternatywa dla chipsów, paluszków czy frytek. Bazą smakołyku jest ciecierzyca, czyli skarbnica białka o orzechowo-maślanym smaku.

Ciecierzyca jest świetnym źródłem błonnika, a także witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny, a także witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu. Ciecierzyca stanowi idealny składnik przekąsek, gdyż jest produktem wartościowym, pozwalającym zaspokoić uczucie sytości na długi czas.

Dominika doprawia ciecierzycę ulubionymi przyprawami, tj. papryką i czosnkiem, dodaje szczyptę soli i pieprzu. Do tego oprósza całość dużą garścią płatków drożdżowych nieaktywnych. Produkt ten nadaje potrawom specyficznego słonego smaku charakterystycznego dla parmezanu. To kolejny wartościowy składnik przekąsek - płatki drożdżowe nieaktywne są bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), potas, cynk, a także mogą być wzbogacone w witaminę B12 i kwas foliowy.

Pieczona chrupiąca ciecierzyca z płatkami drożdżowymi. Przepis

Składniki:

  • puszka ciecierzycy (ciecierzyca z zalewy),
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka mielona,
  • czosnek granulowany,
  • płatki drożdżowe nieaktywne,
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odcedź, a następnie przesyp do dużej miski.
  2. Do ciecierzycy dodaj przyprawy - sól, pieprz, słodką paprykę. Na końcu całość posyp dużą garścią płatków drożdżowych.
  3. Wymieszaj dokładnie całość, a następnie wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ciecierzycę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut.
  5. Ciecierzycę wyjmij z piekarnika (powinna być chrupiąca) i przesyp do miski. Możesz dodać do smaku więcej przypraw i płatków drożdżowych.
  6. Opcjonalnie całość możesz skropić oliwą z oliwek.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ciecierzycaprzekąskaclarke
Wybrane dla Ciebie