WAŻNE
TERAZ

Trump: podejrzany o zabójstwo Kirka w areszcie

Matka 11 dzieci robi słoną przekąskę z nietypowego warzywa. Chipsy i frytki mogą się schować

Zapomnijcie o chipsach, frytkach, paluszkach czy krakersach. Przepis Dominiki Clarke, znanej mamy jedenaściorga pociech, na chrupiącą zdrową przekąskę bije inne na głowę. To głównie za sprawą dwóch składników - pysznych, a przy tym wartościowych i skutecznie zaspokajających apetyt.

Dominika Clarke pokazała, jak robi pyszną przekąskę z ciecierzycyDominika Clarke pokazała, jak robi pyszną przekąskę z ciecierzycy
Źródło zdjęć: © TikTok | clarke_dozen

Dominika i Vincent Clarke tworzą polsko-angielskie małżeństwo. Są rodzicami aż jedenaściorga dzieci, a o rodzinie zrobiło się głośno, gdy powitali na świecie pięcioraczki. Para dokumentuje, jak wygląda życie w tak licznym gronie pociech i dzieli się fragmentami w mediach społecznościowych. Jak łatwo się domyślić, gotowanie dla takiej gromadki jest nie lada wyzwaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Chrupiąca ciecierzyca. Zdrowa i pyszna przekąska

Dominika nierzadko dzieli się w mediach społecznościowych swoimi kulinarnymi pomysłami. W jednym z filmików (udostępnionym na TikToku) podpowiedziała, jak zrobić szybką i zdrową przekąskę na słono. To doskonała alternatywa dla chipsów, paluszków czy frytek. Bazą smakołyku jest ciecierzyca, czyli skarbnica białka o orzechowo-maślanym smaku.

Ciecierzyca jest świetnym źródłem błonnika, a także witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny, a także witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu. Ciecierzyca stanowi idealny składnik przekąsek, gdyż jest produktem wartościowym, pozwalającym zaspokoić uczucie sytości na długi czas.

Dominika doprawia ciecierzycę ulubionymi przyprawami, tj. papryką i czosnkiem, dodaje szczyptę soli i pieprzu. Do tego oprósza całość dużą garścią płatków drożdżowych nieaktywnych. Produkt ten nadaje potrawom specyficznego słonego smaku charakterystycznego dla parmezanu. To kolejny wartościowy składnik przekąsek - płatki drożdżowe nieaktywne są bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), potas, cynk, a także mogą być wzbogacone w witaminę B12 i kwas foliowy.

Pieczona chrupiąca ciecierzyca z płatkami drożdżowymi. Przepis

Składniki:

  • puszka ciecierzycy (ciecierzyca z zalewy),
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka mielona,
  • czosnek granulowany,
  • płatki drożdżowe nieaktywne,
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odcedź, a następnie przesyp do dużej miski.
  2. Do ciecierzycy dodaj przyprawy - sól, pieprz, słodką paprykę. Na końcu całość posyp dużą garścią płatków drożdżowych.
  3. Wymieszaj dokładnie całość, a następnie wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ciecierzycę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut.
  5. Ciecierzycę wyjmij z piekarnika (powinna być chrupiąca) i przesyp do miski. Możesz dodać do smaku więcej przypraw i płatków drożdżowych.
  6. Opcjonalnie całość możesz skropić oliwą z oliwek.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"