Matka 11 dzieci robi słoną przekąskę z nietypowego warzywa. Chipsy i frytki mogą się schować
Zapomnijcie o chipsach, frytkach, paluszkach czy krakersach. Przepis Dominiki Clarke, znanej mamy jedenaściorga pociech, na chrupiącą zdrową przekąskę bije inne na głowę. To głównie za sprawą dwóch składników - pysznych, a przy tym wartościowych i skutecznie zaspokajających apetyt.
15.10.2023 10:51
Dominika i Vincent Clarke tworzą polsko-angielskie małżeństwo. Są rodzicami aż jedenaściorga dzieci, a o rodzinie zrobiło się głośno, gdy powitali na świecie pięcioraczki. Para dokumentuje, jak wygląda życie w tak licznym gronie pociech i dzieli się fragmentami w mediach społecznościowych. Jak łatwo się domyślić, gotowanie dla takiej gromadki jest nie lada wyzwaniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca ciecierzyca. Zdrowa i pyszna przekąska
Dominika nierzadko dzieli się w mediach społecznościowych swoimi kulinarnymi pomysłami. W jednym z filmików (udostępnionym na TikToku) podpowiedziała, jak zrobić szybką i zdrową przekąskę na słono. To doskonała alternatywa dla chipsów, paluszków czy frytek. Bazą smakołyku jest ciecierzyca, czyli skarbnica białka o orzechowo-maślanym smaku.
Ciecierzyca jest świetnym źródłem błonnika, a także witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny, a także witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu. Ciecierzyca stanowi idealny składnik przekąsek, gdyż jest produktem wartościowym, pozwalającym zaspokoić uczucie sytości na długi czas.
Dominika doprawia ciecierzycę ulubionymi przyprawami, tj. papryką i czosnkiem, dodaje szczyptę soli i pieprzu. Do tego oprósza całość dużą garścią płatków drożdżowych nieaktywnych. Produkt ten nadaje potrawom specyficznego słonego smaku charakterystycznego dla parmezanu. To kolejny wartościowy składnik przekąsek - płatki drożdżowe nieaktywne są bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), potas, cynk, a także mogą być wzbogacone w witaminę B12 i kwas foliowy.
Pieczona chrupiąca ciecierzyca z płatkami drożdżowymi. Przepis
Składniki:
- puszka ciecierzycy (ciecierzyca z zalewy),
- sól i pieprz,
- papryka słodka mielona,
- czosnek granulowany,
- płatki drożdżowe nieaktywne,
- oliwa z oliwek (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odcedź, a następnie przesyp do dużej miski.
- Do ciecierzycy dodaj przyprawy - sól, pieprz, słodką paprykę. Na końcu całość posyp dużą garścią płatków drożdżowych.
- Wymieszaj dokładnie całość, a następnie wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciecierzycę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut.
- Ciecierzycę wyjmij z piekarnika (powinna być chrupiąca) i przesyp do miski. Możesz dodać do smaku więcej przypraw i płatków drożdżowych.
- Opcjonalnie całość możesz skropić oliwą z oliwek.