PrzepisSałatkiTeściowa zrobiła sałatkę papieską. Gdy spróbowałam, od razu poprosiłam o przepis

Teściowa zrobiła sałatkę papieską. Gdy spróbowałam, od razu poprosiłam o przepis

Ta sałatka to prawdziwy sztos
Ta sałatka to prawdziwy sztos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JJAVA
05.10.2023 16:19, aktualizacja: 05.10.2023 19:33

Pomysłów na sprawdzoną sałatkę nigdy nie jest za wiele. I tak się składa, że dziś mam dla ciebie prawdziwą perełkę. Dzięki niej zrobisz furorę podczas rodzinnej imprezy.

Spotkanie rodzinne i wspólne biesiadowanie przy stole kojarzy się przede wszystkim z pyszną sałatką domowej roboty. Genialnych receptur tego typu jest cała masa. Dziś jednak chciałabym zachęcić cię do przetestowania czegoś nowego. Wykorzystaj ten przepis, a goście będą zachwyceni i z pewnością poproszą o dokładkę. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego akurat sałatka papieska?

Sałatkę papieską po raz pierwszy spróbowałam na imieninach u mojej teściowej Teresy. I już po pierwszym kęsie po prostu przepadłam, dlatego od razu poprosiłam ją o dokładny przepis

W tej genialnej kombinacji znajdziesz same pyszne rarytasy z ziemniakami, jajkami i kiszonymi ogórkami na czele. Oprócz fenomenalnego smaku, sałatka świetnie się prezentuje się na stole.

Bazą dzisiejszego przepisu są kultowe ziemniaki
Bazą dzisiejszego przepisu są kultowe ziemniaki© Adobe Stock | DLeonis

Przepis na niezawodną sałatkę papieską

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 200 g zielonego groszku z puszki,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 100 g jogurtu,
  • 180 g żółtego sera,
  • 2 łyżki musztardy,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obraniaugotowania ziemniaków.
  2. W międzyczasie ugotuj też na twardo jajka.
  3. Zetrzyj na tarce żółty ser. Następnie pokrój w drobną kostkę cebulę oraz ogórki kiszone.
  4. W drobną kostkę pokrój też ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz jajka.
  5. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do dużej miski. Do warzyw dodaj również zielony groszek.
  6. Następnie w osobnej misce zrób domowy sos. W tym celu połącz jogurt, musztardę oraz przyprawy. 
  7. Dopiero po dokładnym wymieszaniu, dodaj sos do warzyw. 
  8. Całość ponownie wymieszaj. Pamiętaj, przyłóż się do tego zadania, aby zgromadzone smaki dobrze się ze sobą połączyły.
  9. Sałatkę najlepiej odstawić do lodówki na 2 godziny przed podaniem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także