Teściowa zrobiła sałatkę papieską. Gdy spróbowałam, od razu poprosiłam o przepis

Pomysłów na sprawdzoną sałatkę nigdy nie jest za wiele. I tak się składa, że dziś mam dla ciebie prawdziwą perełkę. Dzięki niej zrobisz furorę podczas rodzinnej imprezy.

Ta sałatka to prawdziwy sztosTa sałatka to prawdziwy sztos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JJAVA
Marzena Pęcak

Spotkanie rodzinne i wspólne biesiadowanie przy stole kojarzy się przede wszystkim z pyszną sałatką domowej roboty. Genialnych receptur tego typu jest cała masa. Dziś jednak chciałabym zachęcić cię do przetestowania czegoś nowego. Wykorzystaj ten przepis, a goście będą zachwyceni i z pewnością poproszą o dokładkę. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Dlaczego akurat sałatka papieska?

Sałatkę papieską po raz pierwszy spróbowałam na imieninach u mojej teściowej Teresy. I już po pierwszym kęsie po prostu przepadłam, dlatego od razu poprosiłam ją o dokładny przepis

W tej genialnej kombinacji znajdziesz same pyszne rarytasy z ziemniakami, jajkami i kiszonymi ogórkami na czele. Oprócz fenomenalnego smaku, sałatka świetnie się prezentuje się na stole.

Bazą dzisiejszego przepisu są kultowe ziemniaki
Bazą dzisiejszego przepisu są kultowe ziemniaki © Adobe Stock | DLeonis

Przepis na niezawodną sałatkę papieską

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 200 g zielonego groszku z puszki,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 100 g jogurtu,
  • 180 g żółtego sera,
  • 2 łyżki musztardy,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obraniaugotowania ziemniaków.
  2. W międzyczasie ugotuj też na twardo jajka.
  3. Zetrzyj na tarce żółty ser. Następnie pokrój w drobną kostkę cebulę oraz ogórki kiszone.
  4. W drobną kostkę pokrój też ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz jajka.
  5. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do dużej miski. Do warzyw dodaj również zielony groszek.
  6. Następnie w osobnej misce zrób domowy sos. W tym celu połącz jogurt, musztardę oraz przyprawy. 
  7. Dopiero po dokładnym wymieszaniu, dodaj sos do warzyw. 
  8. Całość ponownie wymieszaj. Pamiętaj, przyłóż się do tego zadania, aby zgromadzone smaki dobrze się ze sobą połączyły.
  9. Sałatkę najlepiej odstawić do lodówki na 2 godziny przed podaniem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej