PrzepisSałatkiBłyskawiczna sałatka, którą możesz zrobić na ostatnią chwilę. Gospodynie ją uwielbiają

Błyskawiczna sałatka, którą możesz zrobić na ostatnią chwilę. Gospodynie ją uwielbiają

Sałatki zawsze pojawiają się na najróżniejszych imprezach. Serwowane są na urodzinach, weselach, komuniach i rocznicach. Nie wyobrażamy sobie takich wydarzeń bez tej przekąski. Na taką okoliczność świetnie sprawdzi się błyskawiczna sałatka z szynką. Przygotujesz ją w kilka chwil, nawet gdy goście będą już u twoich drzwi.

Ekspresowa sałatka z szynką, kukurydzą i serem
Ekspresowa sałatka z szynką, kukurydzą i serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.10.2023 | aktual.: 01.10.2023 15:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałatka to jedna ze zdrowszych propozycji na imprezach. Najczęściej składa się z warzyw i najróżniejszych dodatków. Bazą zazwyczaj jest oliwa, majonez lub jogurt naturalny (bądź jakakolwiek kombinacja tych wszystkich składników). W tej wersji główną rolę zagra szynka, a całość dopełni przepyszny kremowy sos z majonezu, musztardy i jogurtu. Ta kompozycja syci na długo, więc sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale także jako samodzielne danie. Mało tego, przygotowuje się ją o wiele szybciej niż klasyczną sałatkę jarzynową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka z szynką, kukurydzą i serem

Zacznij od przygotowania potrzebnych składników. Nie jest ich wiele, więc nie musisz się męczyć z przygotowywaniem ich. Na liście znajdują się:

  • por,
  • 180 g kukurydzy konserwowej,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 200 g sera,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • sól i pieprz,
  • łyżka musztardy,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu.
Sałatka z szynką
Sałatka z szynką© Adobe Stock

Sałatka z szynką i kukurydzą - sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę, posiekaj też por (warzywo sparz wcześniej gorącą wodą). Oba składniki umieść w misce.
  2. Pokrój szynkę i ogórki konserwowe, ser zaś zetrzyj na tarce. Wszystko włóż do tego samego naczynia. Składniki wymieszaj ze sobą.
  3. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę, jogurt naturalny i majonez. Dodaj do nich przyprawy i postaraj się dobrze połączyć składniki.
  4. Kiedy już to zrobisz, odsącz kukurydzę z zalewy i dodaj ją do sałatki. Ponownie wymieszaj.
  5. Na sam koniec polej wszystko sosem. Jeszcze raz wymieszaj i posmakuj. Zobacz, czy sałatka z szynką jest dobrze doprawiona. Jeśli ci czegoś brakuje, dodaj trochę soli lub pieprzu.
sałatkaszynkaprzekąski