PrzepisSałatkiBłyskawiczna sałatka, którą możesz zrobić na ostatnią chwilę. Gospodynie ją uwielbiają

Błyskawiczna sałatka, którą możesz zrobić na ostatnią chwilę. Gospodynie ją uwielbiają

Ekspresowa sałatka z szynką, kukurydzą i serem
Ekspresowa sałatka z szynką, kukurydzą i serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.10.2023 14:22, aktual.: 01.10.2023 15:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałatki zawsze pojawiają się na najróżniejszych imprezach. Serwowane są na urodzinach, weselach, komuniach i rocznicach. Nie wyobrażamy sobie takich wydarzeń bez tej przekąski. Na taką okoliczność świetnie sprawdzi się błyskawiczna sałatka z szynką. Przygotujesz ją w kilka chwil, nawet gdy goście będą już u twoich drzwi.

Sałatka to jedna ze zdrowszych propozycji na imprezach. Najczęściej składa się z warzyw i najróżniejszych dodatków. Bazą zazwyczaj jest oliwa, majonez lub jogurt naturalny (bądź jakakolwiek kombinacja tych wszystkich składników). W tej wersji główną rolę zagra szynka, a całość dopełni przepyszny kremowy sos z majonezu, musztardy i jogurtu. Ta kompozycja syci na długo, więc sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale także jako samodzielne danie. Mało tego, przygotowuje się ją o wiele szybciej niż klasyczną sałatkę jarzynową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka z szynką, kukurydzą i serem

Zacznij od przygotowania potrzebnych składników. Nie jest ich wiele, więc nie musisz się męczyć z przygotowywaniem ich. Na liście znajdują się:

  • por,
  • 180 g kukurydzy konserwowej,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 200 g sera,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • sól i pieprz,
  • łyżka musztardy,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu.
Sałatka z szynką
Sałatka z szynką© Adobe Stock

Sałatka z szynką i kukurydzą - sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę, posiekaj też por (warzywo sparz wcześniej gorącą wodą). Oba składniki umieść w misce.
  2. Pokrój szynkę i ogórki konserwowe, ser zaś zetrzyj na tarce. Wszystko włóż do tego samego naczynia. Składniki wymieszaj ze sobą.
  3. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę, jogurt naturalny i majonez. Dodaj do nich przyprawy i postaraj się dobrze połączyć składniki.
  4. Kiedy już to zrobisz, odsącz kukurydzę z zalewy i dodaj ją do sałatki. Ponownie wymieszaj.
  5. Na sam koniec polej wszystko sosem. Jeszcze raz wymieszaj i posmakuj. Zobacz, czy sałatka z szynką jest dobrze doprawiona. Jeśli ci czegoś brakuje, dodaj trochę soli lub pieprzu.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także