Zrobiłam surówkę z białej kapusty i polałam sosem. Wszyscy myśleli, że kupiłam ją w KFC

Jeśli jesteś fanem surówek, takich jak te podawane w KFC, to z pewnością docenisz nasz przepis. Surówka z białej kapusty, podobna do tej serwowanej w popularnej sieci restauracji, jest idealnym dodatkiem do dań z kurczaka, skrzydełek czy nuggetsów. Jak zrobić taką surówkę w domu?

Surówka z białej kapustySurówka z białej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
Marcin Michałowski

Surówka jak z KFC, choć wydaje się być skomplikowana, jest w rzeczywistości prosta do przygotowania. Kluczem do jej wyjątkowego smaku jest specjalny sos, który dodaje niepowtarzalnego aromatu. Ten przepis na surówkę przeniesie cię w kulinarne niebo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Jak zrobić surówkę z kapusty a'la KFC? Oto prosty przepis!

Składniki:

  • 8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce,
  • ¼ filiżanki drobno startej marchewki,
  • 2 małe cebule,
  • ½ filiżanki mleka,
  • ½ filiżanki gęstego majonezu,
  • 1 ½ łyżki białego octu,
  • 2 ½ łyżki soku z cytryny,
  • 3 duże łyżki cukru pudru,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do dużej miski wrzuć startą kapustę i marchewkę. Cebule posiekaj drobno i również dodaj do miski.
  2. Teraz czas na przygotowanie sosu. W oddzielnej misce połącz cukier, mleko, sól, pieprz, majonez, ocet i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  3. Gotowy sos wlej do miski z warzywami.
  4. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby warzywa zostały równomiernie pokryte sosem.
  5. Przykryj miskę i włóż ją do lodówki na około 2 godziny. To czas, który pozwoli smakom dobrze się przegryźć i nada surówce niezapomniany smak.
  6. Po upływie czasu możesz podać surówkę "jak z KFC" do swoich ulubionych dań obiadowych lub jako przekąskę.

Niezwykły smak tej surówki tkwi w jej sosie. Połączenie cukru, przypraw, octu i soku z cytryny sprawia, że uzyskujemy mieszankę, która podbije wasze podniebienia. Tak przygotowana surówka będzie smakować niemal jak z KFC. Niektórzy nawet twierdzą, że smakuje jeszcze lepiej!

Ten prosty przepis na surówkę jak z KFC to doskonały dodatek do udek, skrzydełek, nuggetsów, a także zwyczajnych kanapek. Spróbuj go na grillowym przyjęciu - twoi goście będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę