Obłędnie smaczny bigos bez kapusty. Zrobisz go w zaledwie 15 minut

Bigos
Bigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec

01.10.2023 12:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bigos bez kapusty? Czy to się może udać? Okazuje się, że nie jest to niemożliwe. I mało tego! Będzie smakował obłędnie. Taki magiczny bigos przygotujesz w 15 minut, a składniki świetnie do siebie pasują. Danie możemy podawać od razu po zrobieniu.

Bigos bez kapusty dla wielu osób nie może nosić tego miana. Możemy pisać na ten temat eseje, ale trzeba przyznać, że kapusta jest podstawą bigosu i nie wyobrażamy sobie tego dania bez niej. To danie lepiej określić jako a'la bigos lub po prostu udawany bigos. Na szczęście ciekawie on smakuje, przygotowuje się go w 15 minut, a składniki są łatwo dostępne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na bigos bez kapusty

Możecie przygotować go w wersji wegetariańskiej i mięsnej. W drugim przypadku użyjcie mięsa lub kiełbasy. Podobnie sprawa wygląda z tradycyjnymi przepisami na bigos. Jeśli zaś wybieracie wersję wege, mięso możecie zastąpić na przykład tofu wędzonym lub kotletami sojowymi.

Zacznijcie od przygotowania potrzebnych składników:

  • kilograma cukinii,
  • 200 g kiełbasy (może być też tofu),
  • 2 marchewek,
  • cebuli,
  • 4 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • 3 liście laurowe,
  • pęczek koperku,
  • olej do smażenia.
Bigos bez kapusty
Bigos bez kapusty© Adobe Stock | H.LEITNER

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie ją w kostkę. Od razu po tym podsmażcie warzywo w garnku na rozgrzanym oleju.
  2. Pokrójcie kiełbasę i dorzućcie ją do smażącej się cebuli. Wsypcie także kilka listków laurowych i smażcie jeszcze przez kilka chwil.
  3. W tym czasie obierzcie cukinię i marchewkę. Obydwa warzywa zetrzyjcie na tarce, najlepiej będzie, jeśli znajdą się w osobnych miskach.
  4. Cukinię posólcie i odstawcie na 10 minut, marchewkę zaś wrzućcie do garnka z resztą składników.
  5. Odciśnijcie sok, który wypuściła cukinia i włóżcie warzywo do gara. Dokładnie wymieszajcie.
  6. Do dania dolejcie sos sojowy, dzięki któremu bigos bez kapusty będzie miał ciekawy smak. Dodajcie też trochę papryki ostrej, koncentratu pomidorowego oraz octu.
  7. Na sam koniec wsypcie trochę koperku. Całość gotujcie przez 15 minut.


Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także