Obłędnie smaczny bigos bez kapusty. Zrobisz go w zaledwie 15 minut

Bigos bez kapusty? Czy to się może udać? Okazuje się, że nie jest to niemożliwe. I mało tego! Będzie smakował obłędnie. Taki magiczny bigos przygotujesz w 15 minut, a składniki świetnie do siebie pasują. Danie możemy podawać od razu po zrobieniu.

BigosBigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec
Paulina Hermann

Bigos bez kapusty dla wielu osób nie może nosić tego miana. Możemy pisać na ten temat eseje, ale trzeba przyznać, że kapusta jest podstawą bigosu i nie wyobrażamy sobie tego dania bez niej. To danie lepiej określić jako a'la bigos lub po prostu udawany bigos. Na szczęście ciekawie on smakuje, przygotowuje się go w 15 minut, a składniki są łatwo dostępne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tiramisu w cytrynowej odsłonie. Idealne, gdy spodziewasz się gości albo masz ochotę na lekki deser

Przepis na bigos bez kapusty

Możecie przygotować go w wersji wegetariańskiej i mięsnej. W drugim przypadku użyjcie mięsa lub kiełbasy. Podobnie sprawa wygląda z tradycyjnymi przepisami na bigos. Jeśli zaś wybieracie wersję wege, mięso możecie zastąpić na przykład tofu wędzonym lub kotletami sojowymi.

Zacznijcie od przygotowania potrzebnych składników:

  • kilograma cukinii,
  • 200 g kiełbasy (może być też tofu),
  • 2 marchewek,
  • cebuli,
  • 4 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • 3 liście laurowe,
  • pęczek koperku,
  • olej do smażenia.
Bigos bez kapusty
Bigos bez kapusty © Adobe Stock | H.LEITNER

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie ją w kostkę. Od razu po tym podsmażcie warzywo w garnku na rozgrzanym oleju.
  2. Pokrójcie kiełbasę i dorzućcie ją do smażącej się cebuli. Wsypcie także kilka listków laurowych i smażcie jeszcze przez kilka chwil.
  3. W tym czasie obierzcie cukinię i marchewkę. Obydwa warzywa zetrzyjcie na tarce, najlepiej będzie, jeśli znajdą się w osobnych miskach.
  4. Cukinię posólcie i odstawcie na 10 minut, marchewkę zaś wrzućcie do garnka z resztą składników.
  5. Odciśnijcie sok, który wypuściła cukinia i włóżcie warzywo do gara. Dokładnie wymieszajcie.
  6. Do dania dolejcie sos sojowy, dzięki któremu bigos bez kapusty będzie miał ciekawy smak. Dodajcie też trochę papryki ostrej, koncentratu pomidorowego oraz octu.
  7. Na sam koniec wsypcie trochę koperku. Całość gotujcie przez 15 minut.


Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie