Obłędnie smaczny bigos bez kapusty. Zrobisz go w zaledwie 15 minut
Bigos bez kapusty? Czy to się może udać? Okazuje się, że nie jest to niemożliwe. I mało tego! Będzie smakował obłędnie. Taki magiczny bigos przygotujesz w 15 minut, a składniki świetnie do siebie pasują. Danie możemy podawać od razu po zrobieniu.
01.10.2023 12:19
Bigos bez kapusty dla wielu osób nie może nosić tego miana. Możemy pisać na ten temat eseje, ale trzeba przyznać, że kapusta jest podstawą bigosu i nie wyobrażamy sobie tego dania bez niej. To danie lepiej określić jako a'la bigos lub po prostu udawany bigos. Na szczęście ciekawie on smakuje, przygotowuje się go w 15 minut, a składniki są łatwo dostępne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na bigos bez kapusty
Możecie przygotować go w wersji wegetariańskiej i mięsnej. W drugim przypadku użyjcie mięsa lub kiełbasy. Podobnie sprawa wygląda z tradycyjnymi przepisami na bigos. Jeśli zaś wybieracie wersję wege, mięso możecie zastąpić na przykład tofu wędzonym lub kotletami sojowymi.
Zacznijcie od przygotowania potrzebnych składników:
- kilograma cukinii,
- 200 g kiełbasy (może być też tofu),
- 2 marchewek,
- cebuli,
- 4 łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- 3 liście laurowe,
- pęczek koperku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie ją w kostkę. Od razu po tym podsmażcie warzywo w garnku na rozgrzanym oleju.
- Pokrójcie kiełbasę i dorzućcie ją do smażącej się cebuli. Wsypcie także kilka listków laurowych i smażcie jeszcze przez kilka chwil.
- W tym czasie obierzcie cukinię i marchewkę. Obydwa warzywa zetrzyjcie na tarce, najlepiej będzie, jeśli znajdą się w osobnych miskach.
- Cukinię posólcie i odstawcie na 10 minut, marchewkę zaś wrzućcie do garnka z resztą składników.
- Odciśnijcie sok, który wypuściła cukinia i włóżcie warzywo do gara. Dokładnie wymieszajcie.
- Do dania dolejcie sos sojowy, dzięki któremu bigos bez kapusty będzie miał ciekawy smak. Dodajcie też trochę papryki ostrej, koncentratu pomidorowego oraz octu.
- Na sam koniec wsypcie trochę koperku. Całość gotujcie przez 15 minut.