Obłędnie smaczny bigos bez kapusty. Zrobisz go w zaledwie 15 minut

Bigos bez kapusty? Czy to się może udać? Okazuje się, że nie jest to niemożliwe. I mało tego! Będzie smakował obłędnie. Taki magiczny bigos przygotujesz w 15 minut, a składniki świetnie do siebie pasują. Danie możemy podawać od razu po zrobieniu.

BigosBigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec
Paulina Hermann

Bigos bez kapusty dla wielu osób nie może nosić tego miana. Możemy pisać na ten temat eseje, ale trzeba przyznać, że kapusta jest podstawą bigosu i nie wyobrażamy sobie tego dania bez niej. To danie lepiej określić jako a'la bigos lub po prostu udawany bigos. Na szczęście ciekawie on smakuje, przygotowuje się go w 15 minut, a składniki są łatwo dostępne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tiramisu w cytrynowej odsłonie. Idealne, gdy spodziewasz się gości albo masz ochotę na lekki deser

Przepis na bigos bez kapusty

Możecie przygotować go w wersji wegetariańskiej i mięsnej. W drugim przypadku użyjcie mięsa lub kiełbasy. Podobnie sprawa wygląda z tradycyjnymi przepisami na bigos. Jeśli zaś wybieracie wersję wege, mięso możecie zastąpić na przykład tofu wędzonym lub kotletami sojowymi.

Zacznijcie od przygotowania potrzebnych składników:

  • kilograma cukinii,
  • 200 g kiełbasy (może być też tofu),
  • 2 marchewek,
  • cebuli,
  • 4 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • 3 liście laurowe,
  • pęczek koperku,
  • olej do smażenia.
Bigos bez kapusty
Bigos bez kapusty © Adobe Stock | H.LEITNER

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie ją w kostkę. Od razu po tym podsmażcie warzywo w garnku na rozgrzanym oleju.
  2. Pokrójcie kiełbasę i dorzućcie ją do smażącej się cebuli. Wsypcie także kilka listków laurowych i smażcie jeszcze przez kilka chwil.
  3. W tym czasie obierzcie cukinię i marchewkę. Obydwa warzywa zetrzyjcie na tarce, najlepiej będzie, jeśli znajdą się w osobnych miskach.
  4. Cukinię posólcie i odstawcie na 10 minut, marchewkę zaś wrzućcie do garnka z resztą składników.
  5. Odciśnijcie sok, który wypuściła cukinia i włóżcie warzywo do gara. Dokładnie wymieszajcie.
  6. Do dania dolejcie sos sojowy, dzięki któremu bigos bez kapusty będzie miał ciekawy smak. Dodajcie też trochę papryki ostrej, koncentratu pomidorowego oraz octu.
  7. Na sam koniec wsypcie trochę koperku. Całość gotujcie przez 15 minut.


Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku