Sałatka kebab to gwiazda każdej imprezy. Nawet gyros idzie w odstawkę

Sałatka kebab zdaje się, że zdetronizuje dotychczasową królową imprezowych stołów - warstwową sałatkę gyros. Niby podobne, ale rzecz tkwi w jednym składniku. Różnica widoczna jest może nie gołym okiem, ale poczujecie ją już po pierwszym kęsie.

Sałatka kebab to nowa królowa imprezowego menuSałatka kebab to nowa królowa imprezowego menu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sycąca, przyjemnie chrupiąca i lekko słodka z wyczuwalną nutką pikantności - taka właśnie jest nowa królowa imprezowych stołów. Lubicie colesława? Jeśli tak, to pokochacie sałatkę kebab (nie mylić z sałatką gyros!).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Sałatka kebab - idealna na imprezę i nie tylko. Sycąca i nieziemsko chrupiąca

W czym tkwi sekret sałatki kebab? W przeciwieństwie do słynnej sałatki gyros charakteryzuje się niezwykłą chrupkością. To dzięki mieszaninie świeżej kapusty białej z czerwoną. Warzywa te są mocno soczyste i wzbogacą danie słodko-pikantnym smakiem. Do gyrosowej wersji najczęściej dorzucamy kapustę pekińską, która - potraktowana sosami - szybko traci chrupkość.

Pozostałe składniki sałatki kebab to ogórek kiszony, kukurydza, pomidor i cebula. Pamiętaj, że przed dodaniem cebuli żółtej, warto ją sparzyć. W przeciwnym razie jej intensywny smak może zdominować danie. W zamian możesz użyć cebuli białej lub czerwonej - odmiany te charakteryzują się łagodnym smakiem, wobec tego nie musisz traktować ich wrzątkiem.

Warto też mieć na względzie, że wiele osób nie przepada za pomidorem ze skórką w sałatkach. Istnieje kilka patentów na pozbycie się skórki z pomidora, jednak jedną z najprostszych i najszybszych jest... obranie go za pomocą dobrze naostrzonej obieraczki do warzyw (najlepiej o ząbkowanym ostrzu).

Mieszanka kapusty czerwonej i białej nada sałatce słodko-pikantny smak
Mieszanka kapusty czerwonej i białej nada sałatce słodko-pikantny smak © Pixabay

Sałatka kebab. Przepis

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa z kurczaka (pierś/podudzie),
  • przyprawa kebab,
  • pół małej główki czerwonej kapusty,
  • pół małej główki białej kapusty,
  • 3 kiszone ogórki,
  • 2 pomidory malinowe,
  • puszka kukurydzy,
  • 1 cebula czerwona,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • łyżeczka papryki wędzonej mielonej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia,
  • opcjonalnie prażona cebulka.

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w średniej wielkości kostkę. Pokrojone mięso wymieszaj w przyprawie kebab z odrobiną oleju/oliwy. Mięso przykryj i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
  2. W międzyczasie przygotuj sos: majonez i jogurt wymieszaj w misce, dodaj paprykę wędzoną, posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i dodaj soli oraz pieprzu do smaku. Gotowy sos schowaj do lodówki.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż mięso. Kiedy będzie gotowe, przełóż je do miski odstaw, by wystygło.
  4. Czerwoną i białką kapustę pokrój drobno w paski, a kiszone ogórki i czerwoną cebulę w kostkę (cebulę pokrój drobno). Pomidory obierz ze skórki i również pokrój w kostkę.
  5. Warzywa połącz z sosem i mięsem, wymieszaj dokładnie całość. Wierzch możesz posypać prażoną cebulką i posiekanym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają