Sałatka kebab to gwiazda każdej imprezy. Nawet gyros idzie w odstawkę
Sałatka kebab zdaje się, że zdetronizuje dotychczasową królową imprezowych stołów - warstwową sałatkę gyros. Niby podobne, ale rzecz tkwi w jednym składniku. Różnica widoczna jest może nie gołym okiem, ale poczujecie ją już po pierwszym kęsie.
29.09.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:39
Sycąca, przyjemnie chrupiąca i lekko słodka z wyczuwalną nutką pikantności - taka właśnie jest nowa królowa imprezowych stołów. Lubicie colesława? Jeśli tak, to pokochacie sałatkę kebab (nie mylić z sałatką gyros!).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka kebab - idealna na imprezę i nie tylko. Sycąca i nieziemsko chrupiąca
W czym tkwi sekret sałatki kebab? W przeciwieństwie do słynnej sałatki gyros charakteryzuje się niezwykłą chrupkością. To dzięki mieszaninie świeżej kapusty białej z czerwoną. Warzywa te są mocno soczyste i wzbogacą danie słodko-pikantnym smakiem. Do gyrosowej wersji najczęściej dorzucamy kapustę pekińską, która - potraktowana sosami - szybko traci chrupkość.
Pozostałe składniki sałatki kebab to ogórek kiszony, kukurydza, pomidor i cebula. Pamiętaj, że przed dodaniem cebuli żółtej, warto ją sparzyć. W przeciwnym razie jej intensywny smak może zdominować danie. W zamian możesz użyć cebuli białej lub czerwonej - odmiany te charakteryzują się łagodnym smakiem, wobec tego nie musisz traktować ich wrzątkiem.
Zobacz także
Warto też mieć na względzie, że wiele osób nie przepada za pomidorem ze skórką w sałatkach. Istnieje kilka patentów na pozbycie się skórki z pomidora, jednak jedną z najprostszych i najszybszych jest... obranie go za pomocą dobrze naostrzonej obieraczki do warzyw (najlepiej o ząbkowanym ostrzu).
Sałatka kebab. Przepis
Składniki:
- ok. 1 kg mięsa z kurczaka (pierś/podudzie),
- przyprawa kebab,
- pół małej główki czerwonej kapusty,
- pół małej główki białej kapusty,
- 3 kiszone ogórki,
- 2 pomidory malinowe,
- puszka kukurydzy,
- 1 cebula czerwona,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- mały pęczek szczypiorku,
- łyżeczka papryki wędzonej mielonej,
- sól i pieprz do smaku,
- tłuszcz do smażenia,
- opcjonalnie prażona cebulka.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w średniej wielkości kostkę. Pokrojone mięso wymieszaj w przyprawie kebab z odrobiną oleju/oliwy. Mięso przykryj i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj sos: majonez i jogurt wymieszaj w misce, dodaj paprykę wędzoną, posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i dodaj soli oraz pieprzu do smaku. Gotowy sos schowaj do lodówki.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż mięso. Kiedy będzie gotowe, przełóż je do miski odstaw, by wystygło.
- Czerwoną i białką kapustę pokrój drobno w paski, a kiszone ogórki i czerwoną cebulę w kostkę (cebulę pokrój drobno). Pomidory obierz ze skórki i również pokrój w kostkę.
- Warzywa połącz z sosem i mięsem, wymieszaj dokładnie całość. Wierzch możesz posypać prażoną cebulką i posiekanym szczypiorkiem.