Z 5 składników w 5 minut robię genialną sałatkę. Przepis dostałam od sąsiadki, od razu stał się hitem

Masz ochotę na pyszną i pożywną sałatkę, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut? Wypróbuj ten genialny przepis, a będziesz go powtarzać przynajmniej raz w tygodniu. Wszystkie potrzebne składniki najprawdopodobniej masz już w domu.

Sałatka, którą przygotujesz w 5 minut.Sałatka, którą przygotujesz w 5 minut.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NATALIA MYLOVA

Sałatka to jedno z tych dań, które przygotowujemy wiosną i latem, bowiem jej przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Zajadamy się nią w domu, w pracy czy na imprezie. Przedstawiamy przepis na sałatkę, która robi prawdziwą furorę.

Nazwa 5 × 5 nie jest tutaj przypadkowa. Przygotujesz ją w 5 minut z 5 składników. Większość z nich z pewnością masz już w domu. Spokojnie, nie jest to jedna z tych ciężkich majonezowych sałatek. Dodatek jednego, sezonowego składnika sprawia, że zyskuje niesamowitego posmaku. Tym tajemniczym składnikiem jest... żurawina, którą to znajdziesz teraz na każdym straganie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Sałatka 5 × 5 - przepis, który robi prawdziwą furorę

Składniki:

  • 200 g ulubionej szynki,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • biała część średniej wielkości pora,
  • szklanka startego sera żółtego,
  • garść suszonej żurawiny,
  • łyżka majonezu,
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: groszek, korniszony.

Przygotowanie:

  1. Szynkę pokrój na małe kawałki. Pora umyj, odkrój białą część, a następnie, pokrój go w plastry. Na końcu, posiekaj go w drobną kostkę.
  2. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wrzuć ją do dużej miski i dodaj posiekanego wcześniej pora, szynkę, stary ser oraz żurawinę.
  3. Całość dosól i dopieprz do smaku.
  4. Czas na przygotowanie sosu. Do małej miseczki wlej majonez i jogurt naturalny. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do sosu jogurtowego. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Sałatka jest już gotowa.

Porady:

  1. Chcesz przygotować sycącą wersję tej sałatki? Dodaj do niej ugotowanego ryżu, makaronu pełnoziarnistego czy quinoa. To doskonała opcja na lunch czy drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
  2. Zamiast żurawiny możesz dodać rodzynki lub suszonych śliwek.
  3. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, szynkę z powodzeniem możesz zastąpić posmażonym tofu.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej