Nigdy nie wyrzucam czerstwego pieczywa do kosza. Zamieniam je w pyszne śniadanie

Zapomniany bochenek w chlebaku, promocja na wczorajsze pieczywo czy może po prostu ochota na pyszne i nietypowe śniadanie? Zapiekany chleb z jajkami, mozzarellą i boczkiem świetnie sprawdzi się w każdej z tych opcji.

Śniadaniowy bochenek- PysznościŚniadaniowy bochenek- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Moja babcia zawsze powtarzała, że chleba pod żadnym pozorem nie wolno wyrzucać, Oczywiście, gdy pieczywo spleśniało, to nie nadaje się do jedzenia, jeśli jednak po prostu jest czerstwe, to śmiało możesz wykorzystać je do przygotowania tego pysznego śniadaniowego bochenka. Sprawdzi się tutaj również świeże pieczywo, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby już dziś przetestować ten przepis. Zapiekany bochenek serwuję na późne, weekendowe śniadanie lub jako sycącą kolację na ciepło. Wystarczy kilka prostych składników, a zachwyt domowników jest murowany.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Śniadaniowy bochenek

Składniki:

  •  1 chleb pszenny,
  • 7 jajek, 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, 
  • 150 g boczku,
  • 150 g mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Z chleba odcinam górną część i wydrążam środek, tworząc półmisek. Dodaję do środka jajka. Posypuję całość posiekaną natką pietruszki, która jest znakomitym źródłem witaminy C.

Śniadaniowy bochenek- Pyszności
Śniadaniowy bochenek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Następnie układam plasterki boczku i posypuję serem mozzarella. Opcjonalnie boczek możesz wymienić również na ulubioną szynkę. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30-40 minut.

Śniadaniowy bochenek- Pyszności
Śniadaniowy bochenek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Upieczony bochenek dekoruję posiekaną pietruszką lub posypuję szczypiorkiem. Serwuję na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Jest pysznie, sycąco i prosto, bo przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Smacznego!

Śniadaniowy bochenek- Pyszności
Śniadaniowy bochenek- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości