Nigdy nie wyrzucam czerstwego pieczywa do kosza. Zamieniam je w pyszne śniadanie

Zapomniany bochenek w chlebaku, promocja na wczorajsze pieczywo czy może po prostu ochota na pyszne i nietypowe śniadanie? Zapiekany chleb z jajkami, mozzarellą i boczkiem świetnie sprawdzi się w każdej z tych opcji.

Śniadaniowy bochenek- PysznościŚniadaniowy bochenek- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Moja babcia zawsze powtarzała, że chleba pod żadnym pozorem nie wolno wyrzucać, Oczywiście, gdy pieczywo spleśniało, to nie nadaje się do jedzenia, jeśli jednak po prostu jest czerstwe, to śmiało możesz wykorzystać je do przygotowania tego pysznego śniadaniowego bochenka. Sprawdzi się tutaj również świeże pieczywo, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby już dziś przetestować ten przepis. Zapiekany bochenek serwuję na późne, weekendowe śniadanie lub jako sycącą kolację na ciepło. Wystarczy kilka prostych składników, a zachwyt domowników jest murowany.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Śniadaniowy bochenek

Składniki:

  •  1 chleb pszenny,
  • 7 jajek, 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, 
  • 150 g boczku,
  • 150 g mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Z chleba odcinam górną część i wydrążam środek, tworząc półmisek. Dodaję do środka jajka. Posypuję całość posiekaną natką pietruszki, która jest znakomitym źródłem witaminy C.

Śniadaniowy bochenek- Pyszności
Śniadaniowy bochenek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Następnie układam plasterki boczku i posypuję serem mozzarella. Opcjonalnie boczek możesz wymienić również na ulubioną szynkę. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30-40 minut.

Śniadaniowy bochenek- Pyszności
Śniadaniowy bochenek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Upieczony bochenek dekoruję posiekaną pietruszką lub posypuję szczypiorkiem. Serwuję na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Jest pysznie, sycąco i prosto, bo przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Smacznego!

Śniadaniowy bochenek- Pyszności
Śniadaniowy bochenek- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb