WideoNigdy nie wyrzucam czerstwego pieczywa do kosza. Zamieniam je w pyszne śniadanie

Nigdy nie wyrzucam czerstwego pieczywa do kosza. Zamieniam je w pyszne śniadanie

Śniadaniowy bochenek- Pyszności
Śniadaniowy bochenek- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

05.10.2023 06:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapomniany bochenek w chlebaku, promocja na wczorajsze pieczywo czy może po prostu ochota na pyszne i nietypowe śniadanie? Zapiekany chleb z jajkami, mozzarellą i boczkiem świetnie sprawdzi się w każdej z tych opcji.

Moja babcia zawsze powtarzała, że chleba pod żadnym pozorem nie wolno wyrzucać, Oczywiście, gdy pieczywo spleśniało, to nie nadaje się do jedzenia, jeśli jednak po prostu jest czerstwe, to śmiało możesz wykorzystać je do przygotowania tego pysznego śniadaniowego bochenka. Sprawdzi się tutaj również świeże pieczywo, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby już dziś przetestować ten przepis. Zapiekany bochenek serwuję na późne, weekendowe śniadanie lub jako sycącą kolację na ciepło. Wystarczy kilka prostych składników, a zachwyt domowników jest murowany.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Śniadaniowy bochenek

Składniki:

  •  1 chleb pszenny,
  • 7 jajek, 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, 
  • 150 g boczku,
  • 150 g mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Z chleba odcinam górną część i wydrążam środek, tworząc półmisek. Dodaję do środka jajka. Posypuję całość posiekaną natką pietruszki, która jest znakomitym źródłem witaminy C.

Śniadaniowy bochenek- Pyszności
Śniadaniowy bochenek- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Następnie układam plasterki boczku i posypuję serem mozzarella. Opcjonalnie boczek możesz wymienić również na ulubioną szynkę. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30-40 minut.

Śniadaniowy bochenek- Pyszności
Śniadaniowy bochenek- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Upieczony bochenek dekoruję posiekaną pietruszką lub posypuję szczypiorkiem. Serwuję na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Jest pysznie, sycąco i prosto, bo przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Smacznego!

Śniadaniowy bochenek- Pyszności
Śniadaniowy bochenek- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także