Jakie jest najzdrowsze mięso? Dietetyk nie pozostawia żadnych złudzeń

W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywa dieta bezmięsna, ale są też tacy, co mięso jedzą całe życie. Każda ze stron ma swoje argumenty i obydwa te sposoby żywienia są dobre. Należy tylko pamiętać, że jedząc mięso, musimy znać umiar i wybierać te, które jest dla nas najlepsze.Skupmy się na wyborze najzdrowszego mięsa. 

Obrazek
Paulina

Mięso- najzdrowszy rodzaj

Analizując skład poszczególnych rodzajów mięsa, to właśnie drób uważany jest za jedno z najzdrowszych z nich. Jego spożycie z żywieniowego punktu widzenia wydaje się najkorzystniejsze. Wynika to przede wszystkim z odpowiedniej kompozycji składników odżywczych. Drób zawiera także większe ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż mięso wieprzowe i wołowina. Dlatego zestawiając ze sobą mięso z indyka lub kurczaka, z mięsem wołowym czy wieprzowym zdecydowanie wygrywa to pierwsze. Czemu taka przewaga?

Obrazek

Ryzyko chorób związane ze spożyciem czerwonego mięsa

Spożycie mięsa, zwłaszcza mięsa czerwonego i przetworzonego może wiązać się z negatywnym wpływem na zdrowie. Istnieje szereg badań, które to potwierdzają. Istnieje związek między spożyciem mięsa czerwonego i przetworzonego, a zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób przewlekłych takich jak:

  • cukrzyca typu 2,
  • choroby sercowo-naczyniowe
  • nowotwory

Co to znaczy zwiększone spożycie mięsa?

Powyżej 500 g mięsa tygodniowo, ponieważ pól kilograma na tydzień to ilość dozwolona i mieszcząca się z zdrowych granicach. Możemy szybko policzyć, że w typowo polskiej diecie jest go zdecydowanie więcej. 2-3 mielone na obiad, schabowy i gulasz, i już norma przekroczona, a to tylko 3 obiady. Dlatego warto zamienić mięso 1-2 razy w tygodniu na strączki i przygotować coś z fasoli, grochu, ciecierzycy czy soczewicy oraz wzbogacić dietę o ryby.

Obrazek
Krojenie kurczaka - Pyszności

Co znajdziemy w mięsie drobiowym?

Drób to źródło witamin z grupy B, takich jak: niacyna, witamina B6 i kwas pantotenowy. Ten rodzaj mięsa charakteryzuje się jednak mniejszą zawartością witaminy B12 w porównaniu do mięsa czerwonego, ale również jest jego źródłem. Jeśli chodzi o żelazo, to w białym mięsie też je znajdziemy, choć ma go trochę mniej niż mięso czerwone i podroby, które obfitują w ten pierwiastek.

Na co dzień zdecydowanie najlepiej postawić na chude mięso drobiowe między innymi pierś z kurczak czy indyka, jeśli decydujemy się na szynki to również te najmniej przetworzone. Dodatek ryb i roślin strączkowych będzie idealnym uzupełnieniem.

Pomysł na pierś z kurczaka znajdziesz w tym filmie na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit